RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

EL PRECARIAT DEL TOT TURISME

El bloc de Rafael Borràs

Sobre la precarització del treball remunerat i de la cohesió social a les societats turistitzades

L'autor d'aquest bloc va exercir diverses responsabilitats en el sindicat CCOO entre elles la de secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de les Illes Balears. Ha treballat com a analista sociolaboral a la Fundació Gadeso.

Actualment, col·labora amb diversos mitjans de comunicació de Mallorca. Escriu amb certa regularitat a SinPermiso, Rel-UITA, i, òbviament, a Alba Sud.
En aquest bloc es parlarà, sobretot, d'assumptes sociolaborals i de turisme, o, més concretament, de les precarietats laborals, socials i ecològiques que provoca el capitalisme turístic desfermat. Ocasionalment, es reflexionarà sobre els treballs no remunerats, essencialment, els reproductius, i d'alternatives al desgavell actual, com ara, les polítiques de decreixement, les predistributives, i la Renda Bàsica (RB).

 • Les kellys i la seva reunió amb Rajoy: algunes reflexions

  La reunió de les associacions Las Kelly i Kellys Confederadas amb el president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, el passat 5 d'abril, suscita una sèrie de qüestions sobre la importància d'aquesta trobada i la lluita de les cambreres de pis.

   

  28-04-2018

 • És la qualitat de l’ocupació, estúpids!

  En el dia de la Jornada Mundial pel Treball Decent, 7 d'octubre, no podem oblidar les recents declaracions de la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, sobre l'ocupació turística, considerat motor de la recuperació econòmica a Espanya.

  07-10-2017

 • Balears: Nou Conveni d'hostaleria, fortaleses i febleses

  L’acord anticipat en el nou conveni, quan l’actual té vigència fins a 31 de març de 2018, ha suposat una sorpresa. N’analitzem els seus principals continguts, assenyalant els aspectes positius i negatius per als treballadors i treballadores.

  06-10-2017

 • Turismefòbia

  Amb el terme turismefòbia es pretén criminalitzar tot pensament crític amb l'actual model turístic, a tots els moviments socials que lluiten aquí i per tot el món contra els efectes negatius en les vides de la gent no estrictament rica del capitalisme turístic globalitzat.

  26-09-2017

 • Creixement turístic per terra, mar i… aire?

  A Mallorca fa temps que es van superar tots els límits ecològics d'un capitalisme basat en model de turisme i ciment-asfalt. Hi ha riscos evidents de no arribar a temps a un escenari de veritable sostenibilitat. No obstant això, no s'ha esgotat, ans al contrari, la capacitat de resistència.

  28-07-2017

 • L'altra cara de l'«èxit» turístic

  El greu deteriorament del mercat laboral posa en entredit la capacitat del turisme com a mecanisme de repartiment de riquesa generada. Només cal comparar els resultats de l’històric any turístic 2016 amb les dades sobre condicions de vida de la població balear.

  01-06-2017

 • La justificació del “mal menor” de David Abril

  Nova intervenció al debat sobre les polítiques turístiques de les Illes Balears. Una resposta a l’article del David Abril, diputat i coportaveu de MÉS per Mallorca, en el que qüestionava el primer article de Rafael Borràs i que ha donat peu a aquesta controvèrsia.

  03-04-2017

 • Tres apunts sobre el "neoliberalisme progre" del creixement turístic

  El creixement del turisme en les èpoques de l'any de menor saturació turística, sense posar límits en moments àlgids, a més de simplista és una claudicació del "neoliberalisme progre" a la ideologia del creixement infinit.

  20-03-2017

 • 50 propostes per limitar el creixement (i per detenir la degradació del país)

  La plataforma #SenseLímitsNoHiHaFutur va presentar el document "50 Propostes per unes illes més verdes, més justes, i menys massificades". Una iniciativa concreta, raonable i possibilista de posar límits a un creixement turístic desbocat.

  02-03-2017

 • De legitimacions i deslegitimacions (a propòsit del lloguer turístic)

  Una crítica de fons a la proposta del Govern Balear de legalització-regulació de la comercialització del lloguer turístic. Contràriament es proposa la necessitat de resistir, enfortir solidaritats i avançar en una política de decreixement turístic.

  09-02-2017

 • Externalitzacions als hotels: els mètodes més abusius del capitalisme hoteler

  Ressenya i reflexions a propòsit del llibre d'Ernest Cañada, “Externalización del trabajo en hoteles. Impactos en los departamentos de pisos” (Alba Sud Editorial, Barcelona, 2016).

  03-02-2017

 • Mix d’indecència: inversió turística + explotació laboral

  Diverses informacions sobre l'explotació laboral en el sector de la construcció per a les reformes d'hotel a Mallorca publicades a principis de gener donen peu a una reflexió sobre l'actual fase del "capitalisme canalla".

  19-01-2017

El bloc de Rafael Borràs

Llibres:

 

Rafael Borràs Ensenyat (2015). Precarietats. De la inestabilitat a la pobresa laboral. El cas de les Illes Balears. Palma: Fundació Gadeso.

 

Capítulos de libros:

 

Rafael Borràs Ensenyat (2016). “És sostenible l'estacionalitat  laboral del turisme balear?” DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2016. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Rafael Borràs Ensenyat (2015). “Les clàusules laborals i d'ocupació  en la normativa turística de les Illes Balears”. DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2015. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Rafael Borràs Ensenyat (2014). “L'ocupació turística en el context de la crisi (2008-2013). Creixement sense ocupació?” DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2014. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.