RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

EL PRECARIAT DEL TOT TURISME

El bloc de Rafael Borràs

Sobre la precarització del treball remunerat i de la cohesió social a les societats turistitzades

L'autor d'aquest bloc va exercir diverses responsabilitats en el sindicat CCOO entre elles la de secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de les Illes Balears. Ha treballat com a analista sociolaboral a la Fundació Gadeso.

Actualment, col·labora amb diversos mitjans de comunicació de Mallorca. Escriu amb certa regularitat a SinPermiso, Rel-UITA, i, òbviament, a Alba Sud.
En aquest bloc es parlarà, sobretot, d'assumptes sociolaborals i de turisme, o, més concretament, de les precarietats laborals, socials i ecològiques que provoca el capitalisme turístic desfermat. Ocasionalment, es reflexionarà sobre els treballs no remunerats, essencialment, els reproductius, i d'alternatives al desgavell actual, com ara, les polítiques de decreixement, les predistributives, i la Renda Bàsica (RB).

 • "Palma Tot Turisme" i precarietat

  Les "ciutats-negoci-turístic" són una construcció social basada en la flexibilitat laboral, que suposa vides amb carències materials més o menys greus, i projectes vitals precaris.

  12-11-2018

 • Quan el turisme empobreix

  Amb un mínim de rigor, és impossible associar creixement turístic amb progrés social. Els dades d'una societat altament turística com la de Balears són demolidores. Això obliga a una reflexió urgent.

  21-10-2018

 • Les kellys i la seva reunió amb Rajoy: algunes reflexions

  La reunió de les associacions Las Kelly i Kellys Confederadas amb el president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, el passat 5 d'abril, suscita una sèrie de qüestions sobre la importància d'aquesta trobada i la lluita de les cambreres de pis.

   

  28-04-2018

 • És la qualitat de l’ocupació, estúpids!

  En el dia de la Jornada Mundial pel Treball Decent, 7 d'octubre, no podem oblidar les recents declaracions de la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, sobre l'ocupació turística, considerat motor de la recuperació econòmica a Espanya.

  07-10-2017

 • Balears: Nou Conveni d'hostaleria, fortaleses i febleses

  L’acord anticipat en el nou conveni, quan l’actual té vigència fins a 31 de març de 2018, ha suposat una sorpresa. N’analitzem els seus principals continguts, assenyalant els aspectes positius i negatius per als treballadors i treballadores.

  06-10-2017

 • Turismefòbia

  Amb el terme turismefòbia es pretén criminalitzar tot pensament crític amb l'actual model turístic, a tots els moviments socials que lluiten aquí i per tot el món contra els efectes negatius en les vides de la gent no estrictament rica del capitalisme turístic globalitzat.

  26-09-2017

 • Creixement turístic per terra, mar i… aire?

  A Mallorca fa temps que es van superar tots els límits ecològics d'un capitalisme basat en model de turisme i ciment-asfalt. Hi ha riscos evidents de no arribar a temps a un escenari de veritable sostenibilitat. No obstant això, no s'ha esgotat, ans al contrari, la capacitat de resistència.

  28-07-2017

 • L'altra cara de l'«èxit» turístic

  El greu deteriorament del mercat laboral posa en entredit la capacitat del turisme com a mecanisme de repartiment de riquesa generada. Només cal comparar els resultats de l’històric any turístic 2016 amb les dades sobre condicions de vida de la població balear.

  01-06-2017

 • La justificació del “mal menor” de David Abril

  Nova intervenció al debat sobre les polítiques turístiques de les Illes Balears. Una resposta a l’article del David Abril, diputat i coportaveu de MÉS per Mallorca, en el que qüestionava el primer article de Rafael Borràs i que ha donat peu a aquesta controvèrsia.

  03-04-2017

 • Tres apunts sobre el "neoliberalisme progre" del creixement turístic

  El creixement del turisme en les èpoques de l'any de menor saturació turística, sense posar límits en moments àlgids, a més de simplista és una claudicació del "neoliberalisme progre" a la ideologia del creixement infinit.

  20-03-2017

 • 50 propostes per limitar el creixement (i per detenir la degradació del país)

  La plataforma #SenseLímitsNoHiHaFutur va presentar el document "50 Propostes per unes illes més verdes, més justes, i menys massificades". Una iniciativa concreta, raonable i possibilista de posar límits a un creixement turístic desbocat.

  02-03-2017

 • De legitimacions i deslegitimacions (a propòsit del lloguer turístic)

  Una crítica de fons a la proposta del Govern Balear de legalització-regulació de la comercialització del lloguer turístic. Contràriament es proposa la necessitat de resistir, enfortir solidaritats i avançar en una política de decreixement turístic.

  09-02-2017

 • Externalitzacions als hotels: els mètodes més abusius del capitalisme hoteler

  Ressenya i reflexions a propòsit del llibre d'Ernest Cañada, “Externalización del trabajo en hoteles. Impactos en los departamentos de pisos” (Alba Sud Editorial, Barcelona, 2016).

  03-02-2017

 • Mix d’indecència: inversió turística + explotació laboral

  Diverses informacions sobre l'explotació laboral en el sector de la construcció per a les reformes d'hotel a Mallorca publicades a principis de gener donen peu a una reflexió sobre l'actual fase del "capitalisme canalla".

  19-01-2017

El bloc de Rafael Borràs

Llibres:

 

Rafael Borràs Ensenyat (2015). Precarietats. De la inestabilitat a la pobresa laboral. El cas de les Illes Balears. Palma: Fundació Gadeso.

 

Capítulos de libros:

 

Rafael Borràs Ensenyat (2016). “És sostenible l'estacionalitat  laboral del turisme balear?” DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2016. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Rafael Borràs Ensenyat (2015). “Les clàusules laborals i d'ocupació  en la normativa turística de les Illes Balears”. DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2015. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Rafael Borràs Ensenyat (2014). “L'ocupació turística en el context de la crisi (2008-2013). Creixement sense ocupació?” DDAA. Anuari del Turisme de les Illes Balears 2014. Palma: Fundació Gadeso. Amb el suport de la Consellera de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.