RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre turismes, món rural i alternatives comunitàries


Investigador i comunicador social. Treballa actualment com a coordinador d'ALBA SUD. És investigador associat al Centre d'Anàlisi Socio Cultural de la Universitat Centreamericana (UCA) a Managua, Nicaragua, i membre del Grup d'Investigació en Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Espanya. També és membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST) de Catalunya. Resideix a Amèrica Central des de l'any 2005.

En aquest bloc, parlem de turisme en plural, del seu impacte al món rural, dels processos de desposessió que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i formes d'organitzar el treball per, en definitiva, construir alternatives democratitzadores.

 • Organització sindical al sector hoteler. L'experiència a l'hotel Crowne Plaza de Managua

  Fundat fa 35 anys, el Sindicat Gutiérrez i Martínez de l'Hotel Crowne Plaza és un exemple de la importància i necessitat de l'organització sindical per als treballadors de l'hoteleria a Centreamèrica.

  03-04-2014

 • Proper Fòrum Iberoamericà sobre Turisme Sostenible (Xile, octubre de 2014)

  Entrevistem a Marta Lorenzini i Beatriz Martín, co-organitzadores del FITS que se celebrarà Cajón de Maipo, Santiago, Xile, entre el 14 i 17 d'octubre de 2014. Alba Sud estarem presents per parlar sobre comunitats rurals i turisme.

  08-03-2014

 • Sumak Travel, una tour-operadora anglesa especialitzada en turisme comunitari. Entrevista a Felipe Zalamea

  L'experiència d'una tour-operadora situada a Londres que promou el turisme comunitari d'Amèrica Llatina. Conversem amb el seu director i fundador amb la finalitat de conèixer millor aquesta iniciativa.

  16-02-2014

 • Treball turístic, el risc de la precarietat

  El fet que el turisme generi activitat econòmica i creï ocupació no pot justificar la degradació també real de les condicions de treball en el sector i la vulneració de drets fonamentals. Sense treball decent no és possible un turisme responsable.

  30-01-2014

 • Agroturisme, una aposta lligada a la ruralitat. Entrevista a Javier Tejera

  Els últims 25-30 anys el turisme rural a Espanya ha crescut de forma caòtica i desordenada gràcies a les polítiques públiques, però desvinculat de les activitats agràries i ramaderes. La crisi econòmica obre nous interrogants.

  30-01-2014

 • Repressió antisindical a l'Hotel Decameron

  Després de l'acomiadament d'una treballadora per haver participat en la fundació del sindicat del sector hoteler, SITIGHRA, l'empresa ha cancel.lat el contracte a 144 treballadors més. El sindicat acusa l'empresa d'estar fent "neteja" per evitar l'organització sindical.

  26-12-2013

 • Treballadors de l'Hotel Las Veraneras denuncien acomiadataments per formar un sindicat

  15 treballadors acomiadats. L'empresa nega l'accés als inspectors del Ministeri del Treball a les seves instal.lacions. Parlem amb Jorge Bolaños, director general de la Inspecció del Treball. El conflicte continua obert. 

  12-12-2013

 • Intervenció d'Ernest Cañada al 1er. Fòrum sobre Turisme Rural Comunitari de El Salvador

  El Fòrum va ser organitzada pel Ministeri de Turisme en el marc de les activitats de suport a la Taula Nacional de Turisme Rural Comunitari. També va comptar amb la col.laboració de Fundació PRISMA i Alba Sud. 

  25-11-2013

 • El turisme rural comunitari d’Amèrica Llatina busca aliances a Catalunya

  Entre el 20 i el 29 d’octubre va tenir lloc a Catalunya una trobada promoguda per Alba Sud, que va aplegar representants de vuit tour-operadores comunitàries d'El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Brasil, Argentina, Xile, Equador i Bolívia. 

  11-11-2013

 • La precarizació del treball turístic, entrevista a Daniel Albarracín (FECOHT-CCOO)

  Anàlisi de com està evolucionant a Espanya l'ocupació i les relacions laborals en el sector turístic, i especialment de l’hoteleria. Lluny de les visions apologètiques, les investigacions de la FECOHT mostren que durant la crisi s'ha aguditzat el deteriorament en la qualitat de l'ocupació turística. 

  19-10-2013

 • Fins on ha de créixer el turisme?

  El malestar entre la població local a llocs on l'augment del turisme ha estat molt accentuat, a causa dels diversos problemes que ha generat, reobre novament el debat els límits del creixement d'aquesta activitat. Però com abordar aquesta discussió?

  12-10-2013

 • Els múltiples sentits del Turisme Responsable

  Fins quan la idea de turisme responsable seguirà sent útil i entenedora? Les contra-diccions cada vegada més evidents entre els diferents sentits del concepte dificulta la capacitat d'entendre’s i reconèixer-se, i pot comprometre el seu propi ús.
   

  14-09-2013

 • Repressió anti-sindical a hotels salvadorencs

  El passat 7 de setembre el sindicat SITIGHRA, associat a la Rel-UITA, i altres organitzacions sindicals i socials van bloquejar la carretera de Los Cóbanos en protesta per l'acomiadament de diversos treballadors sindicalitzats als hotels Las Veraneras i Decameron.

  10-09-2013

 • Centreamèrica: Són possibles alternatives al model turístic dominant?

  El creixement accelerat del turisme a Centreamèrica, que despunta com a destí emergent, corre el risc d'acabar tan malament com altres territoris perifèrics. Som a temps de pensar si són possibles altres models. Però sobre quines bases?

  30-05-2013

 • Què passa amb l'ocupació turística a Costa Rica?

  L'anunci de l'obertura de grans hotels amb una forta demanda de treball contrasten amb l'evolució dels registres d'ocupació directa generada pel sector turístic, que ha disminuït en els últims anys mentre creixia la pròpia activitat turística.

  10-04-2013

 • L'ecologisme mallorquí es fa present a l'ITB de Berlín

  El GOB presenta a Berlin, just abans de l’inici de la fira turística internacional ITB, que se celebra entre el 6 i el 10 de març de 2013, una campanya de denúncia del deteriorament ambiental provocat per les polítiques del Govern Popular a Mallorca. 

  05-03-2013

 • Illa del Fluvià, l’autoritarisme territorial retorna

  L’anunci d’un projecte de base nàutica a la desembocadura del riu Fluvià, a la Costa Brava, on, des dels anys setanta, s’ha viscut una intensa mobilització en defensa del territori i dels seus recursos naturals, ha encès les alarmes de desastre ambiental. 

  19-12-2012

 • Parc Agrari del Baix Llobregat, un futur de casinos o pagesos

  Eurovegas no s'instal.larà a Catalunya. No obstant això, és necessari reflexionar sobre la proposta que lles autoritats catalanes han estat defensant, i quines serien altres opcions de desenvolupament pels terrenys escollits. 

  15-09-2012

 • Mobilització per un Turisme Responsable

  Lluny de considerar el turisme responsable com un producte turístic més, avança en la idea d'entendre'l com una invitació a l'acció social, al compromís col.lectiu per incidir i transformar el sector turístic en la seva globalitat.

  22-05-2012

 • El turisme a la Sobirania Alimentària

  El turisme ha adquirit un paper clau en la redefinició de la ruralitat. Potenciar un major control i capacitat de decisió de les poblacions rurals sobre els seus territoris i recursos, també davant el turisme, suposa un repte fonamental.

  12-05-2012

 • Costa Rica: Mobilització social força discussió de la Llei TECOCOS a l'Assemblea Legislativa

  El passat 25 abril de 2012 pobladors de les costes es van concentrar a l'Assemblea Legislativa i van ocupar les seves dependències. Demanaven que la Llei de Territoris Costaners Comunitaris fos discutida i aprovada d’una vegada.

  30-04-2012

 • Costa Rica: Comunitats costaneres segueixen en lluita

  La Llei de Territoris Costaners Comunitaris encara està pendent de discussió en el plenari de l'Assemblea Legislativa de Costa Rica. Parlem amb una de les seves impulsores, Victòria Quirós, sobre l'estat d'aquesta iniciativa.

  25-12-2011

 • Turisme comunitari, un espai en disputa

  El turisme comunitari a Amèrica Llatina rep cada cop més atenció. Però quins són els costos d'aquest nou escenari? En aquest nou context s'aposta per la necessitat de no perdre el sentit d'apropiació de les poblacions rurals organitzades sobre els seus recursos i territoris.

  19-11-2011

 • Crítica raonada al turisme de masses, entrevista a Rodrigo Fernández Miranda

  Es presenta a Madrid el llibre Viajar perdiendo el Sur. Crítica del turismo de masas en la globalización, publicat per Ecologistas en Acción dins de la seva col.lecció Libros en Acción. Conversem amb el seu autor sobre els seus continguts i el context social en el què apareix.

  23-09-2011

 • S’ha d’orientar el Turisme Comunitari cap al mercat de rendes altes?

  Des de diferents instàncies es recomana que el Turisme Comunitari ha de prioritzar els sectors de major poder adquisitiu. En aquest article ens preguntem per les raons d'aquestes propostes i posem en dubte alguns dels seus supòsits.

  16-08-2011

 • Una carta pastoral crítica amb el turisme a Guanacaste. Entrevista a Ronal Vargas

  El director de Càritas - Pastoral Social de Libèria, Costa Rica, explica els principals continguts de la Carta Pastoral que va publicar la Diòcesi de Tilarán-Libèria l'any 2009 i les reaccions que va provocar entre diferents sectors. 

  05-06-2011

 • Controvèrsia sobre el model turístic dominicà

  Polèmica a República Dominicana sobre l'impacte del turisme a partir d'un article de Senabri Silvestre, publicat al diari El Día, citant a ALBA SUD en base al seminari que vàrem dur a terme el juliol de 2010 a Santo Domingo. 

  28-02-2011

 • Paradisos turístics, construïts sense drets

  Les condicions laborals del treballadors de la construcció vinculats al sector turístic és un dels aspectes més crítics d'aquesta indústria. Malgrat les seves particularitats, a destinacions turístiques de Mèxic, el Carib i Amèrica Central, la vulneració de drets laborals són constants i responen a les mateixes lògiques. 

  08-02-2011

 • Sobirania comunitària. Intag com a exemple

  Algunes comunitats rurals a Amèrica Llatina, esperonades per les seves resistències davant els models extractivistes i agroexportadors, han formulat propostes d'"altres desenvolupaments". El reportatge audiovisual "Mujeres de Intag", realitzat per Alba Sud, serveix com a punt de partida per la reflexió. 

   

  07-12-2010

 • El paper dels estudis universitaris en l'ensenyament del turisme

  Durant els dies 24 i 25 juny 2010 Fundación PRISMA i ALBA SUD van organitzar a San Salvador una trobada de docents vinculats als estudis turístics a Mesoamèrica. L'article analitza les principals qüestions que s'estan debatent en l'àmbit universitari en aquesta regió. 

  26-06-2010

 • Viabilitat econòmica del Turisme Comunitari

  En el marc del debat sobre la viabilitat econòmica del turisme comunitari s'identifiquen alguns temes crítics com diversificació versus especialització, els límits del mercat, la voluntat o no d'afirmació d'autonomia, o els processos de despossessió en curs. 

  17-08-2009

 • Aportacions del Turisme Comunitari al desenvolupament rural

  Caracterització de les principals aportacions del Turisme Comunitari a Amèrica Central en aquelles iniciatives en les que s'ha pogut desenvolupar de forma exitosa. 

  07-08-2009

El bloc d'Ernest Cañada

Llibres:

Turismos en Centroamérica. Un diagnóstico para el debate (Enlace, Managua, 2013)

 

El turismo en el inicio del milenio: una lectura crítica a tres voces (Foro de Turismo Responsable, Madrid, 2012)

amb en Juan Buades i Jordi Gascón

 

Turismo placebo (Enlace, Managua, 2011)

co-edición amb en Macià Blazquez

 

Turismo y Desarrollo: herramientas para una mirada crítica (Enlace, Managua, 2006)
amb en Jordi Gascón

 

Viajar a todo tren. Turismo, desarrollo y sostenibilidad (Icaria, Barcelona, 2005)

amb en Jordi Gascón

Articles: 

Búnker playa-sol. Conflictos derivados de la construcción de enclaves de capital transnacional turístico español en el Caribe y Centroamérica (Scripta Nova, Vol. XV, núm. 368, 10 de julio de 2011)

con Macià Blàzquez e Ivan Murray

Informes:

Turisme a Amèrica Central, nou escenari de conflicte social 
26-04-2010

Papers:

Costa Rica: Comunitats costaneres en lluita. Entrevista a Wilmar Matarrita 

13-06-2011

 

Legislar a favor del Turisme Rural Comunitari: l'exemple de Costa Rica. Entrevista a Yorlenny Fontana, Kyra Cruz y Olivier Pérez 
09-06-2009

 

L'Imperi Turístic Balear, "on mai es pon el sol". Entrevista amb Joan Buades i Macià Blàzquez 
07-03-2009

 

Organització sindical davant les cadenes hoteleres espanyoles 
29-09-2008

Materials divulgatius:

Experiencias de turismo comunitario en Nicaragua. Aportes a la economía campesina (Editorial Enlace, Colección Mejores Prácticas, Managua, 2009) con Manuel Fandiño

 

El turismo y sus mitos (Enlace, Managua, 2007)

amb en Jordi Gascón i Alberto Sánchez

Entrevistes:

L'especialista en turisme Ernest Cañada reflexiona sobre el model turístic de BCNWorld
El Cafè de la República, Catalunya Ràdio, 04/04/2014
 
Pasolini deia que, en realitat, la burgesia no era una classe social, sinó una malaltia
Goitibera Aldizkaria, juny 2011
 
Cal que la indústria turística decreixi
La Directa, 09-02-2011
 
La cooperació no pot ser neutral
Carrer, núm. 52, tardor de 2010
 
Tourism and Social Conflict in Central America
Tourism Watch, 61, december 2010 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.