Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable | América Latina

22-10-2019

Turisme social a Amèrica Llatina. Aprenentatges de les experiències regionals

Sota el segell Alba Sud Editorial publiquem una investigació d'Érica Schenkel dins de la sèrie Informes en Contrast (núm. 10, octubre de 2019), a propòsit del turisme social des de la perspectiva dels aprenentatges generats a Amèrica Llatina.


Crédito Fotografía: COMFENALCO, Colombia.

Aquest informe pretén contribuir als diferents debats que travessen el turisme social a partir d'una perspectiva llatinoamericana. En un primer moment s'identifiquen les principals concepcions que s'han desenvolupat al voltant de la qüestió, per després abordar-les en el context d'Amèrica Llatina, des de les seves particularitats teòriques i pràctiques. Abordar el turisme social és rellevant, més encara en societats tan inequitatives com les llatinoamericanes, les més desiguals en termes d'ingressos. En aquest marc, es descriuen les principals experiències que impulsen el turisme social a la regió, tant les de gestió pública com privada, per indagar: En quins termes es pensa el turisme social a Amèrica Llatina? Com s'està desenvolupant? Quins són els seus propòsits essencials?

Es pot descarregar l'informe fent clic aquí.

Érica Schenkel és docent de la Universidad Nacional del Sur (UNS), investigadora del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) d'Argentina i col·laboradora d'Alba Sud. Doctora en Ciències Socials amb esment en Ciències Polítiques i Administració Pública. Desenvolupa com a línies d'investigació les temàtiques vinculades al turisme en els seus aspectes polítics i socials, particularment l'abordatge de la política turística i el turisme social a Amèrica Llatina. En aquesta àrea compta amb la publicació de llibres, capítols de llibres, entrades d'enciclopèdies i diccionaris, conferències i diferents articles en revistes científiques de l'especialitat d'Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Espanya i Perú. L'any 2017 va publicar el llibre Política Turística y Turismo Social, Una Perspectiva Latinoamericana, per mitjà de CICCUS i CLACSO.

Aquest informe, que inclou un pròleg d'Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud, es publica en el marc del projecte «Enfortir el criteri d'inclusivitat en el turisme responsable: una resposta als reptes de l'Educació per a la Justícia Global», executat per Alba Sud amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona a través del Programa d' educació per a la Justícia Global (convocatòria 2018).

Els continguts de l'informe són els següents:

Pròleg. El turisme social com a mirall d'una cruïlla civilitzatòria, per Ernest Cañada

1. Introducció

2. El turisme social com a model alternatiu

3. La pràctica turística a Llatinoamèrica: un accés minoritari i desigual

4. Principals experiències de turisme social a Llatinoamèrica

5. El turisme social com a política pública a l'Amèrica Llatina
5.1. Embalse i Chapadmalal: història i actualitat del turisme social a l'Argentina
5.2. Uruguai: Sistema Nacional de Turisme Social

6. Iniciatives de turisme social de gestió privada a l'Amèrica Llatina
6.1. Turisme social al Brasil: 70 anys d'història del Sesc Sao Paulo
6.2. Turisme social a Colòmbia: Caixes de Compensació Familiar

7. La tasca de OITS Amèriques en el marc regional

8. Conclusions

Referències