Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Noticias Generales

03-07-2017

Alba Sud: dos mesos d'intensa activitat

Durant els passats mesos de maig i juny han coincidit diverses activitats públiques i aparicions als mitjans de comunicació de diferents membres de l'equip d'Alba Sud. Fem un repàs d'allò que ha estat més destacat.


Crédito Fotografía: Mesa redonda. Palma, 30/06/2017.

Cancún: Sustainable & Social Tourism Summit

Del 4 al 6 de maig de 2017 s'ha celebrar al Centre de Convencions de Cancún, Mèxic, el Sustainable & Social Tourism Summit, un espai de trobada i intercanvi de coneixement sobre sostenibilitat, solidaritat i responsabilitat social en el turisme. L'esdeveniment estava organitzat per Sustentur i comptava amb la col·laboració, entre altres institucions, de l'Organització Internacional del Turisme Social - OITS Les Amèriques. Una de les conferències magistrals va estar a càrrec d'Ernest Cañada, qui el dia 5 va ser convidat a dissertar sobre "El rostre social del turisme. Reflexions per a l'acció ".

Aprofitant la visita a la ciutat de Cancún, el dia 2 maig el coordinador d'Alba Sud es va reunir amb els membres del departament de Turisme de la Universidad del Caribe, també va impartir una conferència per als seus estudiants de grau sobre el treball turístic.

Barcelona: Espai Mallorca

El dia 10 de maig l'Espai Mallorca de Barcelona va organitzar un col·loqui amb en Joan Buades sobre perquè les Illes Balears s'han especialitzat d'una manera tan destacat en el turisme i quines conseqüències ha tingut i què es preveu que pugui ocórrer tenint en compte l'escenari de canvi climàtic en una zona tan vulnerable com la Mediterrània.

Barcelona: Premi Ignasi Fina de Salut Laboral 

El dia 11 de maig l'Ajuntament de Barcelona va concedir aquest premi anual dedicat al reconeixement de les millors pràctiques empresarials en salut laboral. En l'edició d'enguany, celebrada al Saló Cent i presidida per la tinent d'alcalde de drets socials, Laia Ortiz, i com a acte introductori previ a la lectura de la decisió del jurat, el periodista Xavier Grasset va entrevistar a Ernest Cañada sobre els condicionants de l'organització del treball en la salut, a partir dels estudis realitzats en hotels, servei d'atenció domiciliària i residències per a gent gran.

Barcelona: Festival Vilamón

Entre el 4 i el 27 de major es va celebrar la IV edició del Festival Vilamón a Barcelona. Aquest Festival pretén ser una font d'inspiració i promoure el viatge responsable. En aquesta edició es van realitzar més de 40 activitats durant tot el mes de maig a diferents barris de la ciutat de Barcelona. Alba Sud va col·laborar i participar en dos dels seus debats. El 17 es va organitzar la taula rodona sobre Dones, turisme i treball: justícia en el sector hoteler en què van intervenir Daniela Moreno, codirectora de Equality in Tourism i investigadora associada a Alba Sud, Isabel Castro Fernández, Directora de Treball, Economia Social i Salut Laboral del Govern dels Illes Balears i Pepi García Lupiáñez, secretària general de CCOO a les Hotels Melià, i moderades per Laia Soldevila del diari Crític.

Dies després, el 20 de maig, vam participar en un altre dels debats públics organitzats pel Festival Vilamon, presentat amb el títol de Gentrificació i turisme, dues cares de la mateixa moneda?, en què van intervenir José Mansilla, membre l'oacu i professor d'Ostelea; Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud; Ish Sadrova, membre de l'Associació Cultural Els Fumats i un Representant de la plataforma #EnsPlantem, Veïns en Perill d'Extinció. El debat es va celebrar a l'Hort de La Vanguardia.

Madrid: presentació amb l'OIT al centre Conde Duque

El 16 de maig, en el marc del programa LaborArte dedicat al món del treball en la cultura organitzat per l'Organització Internacional del Treball (OIT) al centre Conde Duque, es va realitzar una presentació del llibre Las que limpian los hoteles. Historias ocultas de precariedad laboral (Icaria, Barcelona, ​​2015). En l'acte van intervenir Joaquín Nieto, representant de l'OIT a Espanya; Jacinta González Brito, cambrera de pis i delegada sindical de CCOO, Carmen Casín, cambrera de pis i delegada sindical d'UGT, i el seu autor Ernest Cañada.

Taller a la Universitat d'Alacant 

El 18 de maig, Ernest Cañada i Jordi Gascón, membre del Fòrum de Turisme Responsable i professor d'antropologia a la Universitat de Barcelona, ​​van participar en un taller conjunt a les IV Jornades Internacionals en Tecnologies d'Impacte Social, celebrades a Universitat d'Alacant, organitzades pel Departament de Sociologia en col·laboració de la Facultat d'Econòmiques i Empresarials i l'Institut Universitari de la Universitat d’Alacant i de les Ciències Ambientals. Al taller es van presentar casos d'estudi sobre impactes socioambientals del desenvolupament turístic a Amèrica Llatina i Carib.

Barcelona: Conferència Internacional Turisme Sostenible

L'Ajuntament de Barcelona, ​​en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ​​l'Agència Catalana de Turisme i l'Institut de Turisme Responsable (ITR), va organitzar els dies 17 18 i 19 de maig de 2017 la Conferència Internacional sobre el turisme sostenible per al desenvolupament en el marc de la Nova Agenda Urbana. En el marc d'aquesta conferència, les presentacions i vídeos de les intervencions de la qual estan disponibles a la seu web, el 19 de maig Ernest Cañada va impartir la Treball digne per a transformar el turisme. La seva intervenció es pot veure en vídeo fent clic aquí.

República Dominicana: el treball als resorts tot-inclòs

Com a part final de la investigació desenvolupada per Ernest Cañada sobre la qualitat del treball als resorts tot-inclòs de República Dominicana es van organitzar dos grups de discussió a Santo Domingo per fer una devolució de resultats i escoltar les reaccions que suscités. Així, el 24 de maig es va organitzar un primer grup amb unes 40 persones participants organitzada per la Fundación Juan Bosch a la Biblioteca Nacional a Santo Domingo. I el 26 de maig es va organitzar un segon grup amb una quinzena de persones a la seu de la Comisión Nacional de Derechos Humanos, també a Santo Domingo.

Palma: Curs d'Economia i Ecologia Política del Turisme

Entre finals de maig i durant tot el mes de juny, Alba Sud conjuntament amb el GOB Mallorca i La Hidra Cooperativa organitzem a Palma una segona edició d'aquest curs, prèviament realitzat a Barcelona durant els mesos de març i abril de 2017. En aquesta edició van participar diferents membres i col·laboradors d'Alba Sud: el 31 de maig Ivan Murray, va parlar sobre el paper del turisme en la conformació del capitalisme espanyol; el 14 de juny van intervenir Macià Blàzquez i Joan Buades sobre la relació entre turisme, canvi climàtic i territori; el 21 de juny els va tocar el torn a Rafael Borràs i Ernest Cañada, que van analitzar les condicions laborals generades pel capital hoteler balear a Mallorca i República Dominicana; finalment el 14 de juny, Margalida Ramis, portaveu del GOB Mallorca i col·laboradora també d'Alba Sud va exposar les necessitats d'avançar cap a un major decreixement turístic. Podeu accedir a tots els vídeos de les sessions fent clic aquí.

Barcelona: presentacions de l'estudi sobre el treball en els resorts tot-inclòs

Un cop finalitzada la investigació sobre les condicions laborals en els resorts tot-inclòs a República Dominicana, Ernest Cañada va realitzar dues presentacions dels seus resultats a Barcelona. El primer va ser organitzat per Alba Sud, la Federació de Serveis de CCOO i la Fundació Pau i Solidaritat el dia 31 de maig a la seu de CCOO a Barcelona, ​​acompanyat per Michela Albarello, secretària d'Internacional i Cooperació de CCOO de Catalunya i de Paco Galván, responsable sectorial d'hostaleria de la Federació de Serveis de CCOO de Catalunya. I el segon acte va tenir lloc el 6 de juny a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona juntament amb en Jordi Gascón, professor d'antropologia i membre del Fòrum de Turisme Responsable, plataforma co-organitzadora de l'acte.

Premi Creixells 2017: Joan Buades

El 22 de juny es va fer pública la decisió del jurat de la 46a edició de Premi Creillexs que atorga l'Ateneu Barcelonès des de l'any 1927, un dels certàmens literaris en llengua catalana més prestigiosos. El guanyador d'aquest any va ser Joan Buades amb la seva novel·la Crui. Els portadors de la torxa, que en una trama de ficció reconstrueix una part de la història oculta del desenvolupament turístic-immobiliari que es va produir a Mallorca en un context de guerra freda i poders financers i polítics que van apostar per un determinat model de desenvolupament del que encara en som hereus. La concessió del premi va ser seguida d'una àmplia cobertura en els mitjans de comunicació de Catalunya i les Illes Balears.

Parlament Europeu: la lluita les treballadores de l'hostaleria

El 28 de juny va tenir lloc a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les un acte organitzat pel Grup de l'Esquerra Europea sobre els processos d'enpoderament i lluita de les treballadores en el sector de l'hostaleria a Espanya i Grècia. La part de la delegació espanyola va ser coordinat per Tania González, diputada de Podem, que va comptar amb una nodrida representació de treballadores de l'associació Kellys Confederadas. A més de la diputada Tania González, per part espanyola van intervenir Ana Mª Núñez Rodríguez-Arango (Kellys Union Astúries), Isabel Montenegro (Kellys Unió Galícia i sindicalista de CCOO), Ernest Cañada (Alba Sud) i Mari Luz Castellanos (professora al departament de sociologia a la Universitat de Valladolid). I des del públic van intervenir altres treballadores, com Eulàlia Corralero, presidenta de Kellys Confederades, o Pepi García Lupiáñez, secretària general de la secció sindical de CCOO a Hotels Meliá. Es poden veure en vídeo totes les intervencions fent clic aquí.

Taula rodona: moviments socials enfront de la turistització

El dia 30 de juny i en el marc de la clausura del Curs d'Economia i Ecologia Política del Turisme, organitzat pel GOB Mallorca, Alba Sud i La Hidra Cooperativa a Palma, vam organitzar una taula rodona de moviments socials que estan actuant davant de la turistització de les seves ciutats. L'acte va comptar amb la presència de: Ciutat per qui l'habita de Palma; Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona; Lavapiés: ¿dónde vas?,  de Madrid; Entre Barris de València; Morar em Lisboa; No Grandi Navi de Venècia. Es pot accedir al vídeo complet de la taula rodona fent clic aquí.

L'acte va ser precedit per la presentació de la publicació Tot Inclòs, dedicada a l'anàlisi de les conseqüències del desenvolupament turístic a les Illes Balears.

Guatemala: acompanyament a les comunitats forestals

Durant el mes de juny, Javier Tejera, membre de l'equip tècnic d'Alba Sud, es va desplaçar a Petén, Guatemala, on vam iniciar un procés d'acompanyament a l'Associació de Comunitats Forestals de Petén (ACOFOP) que desembocarà en un Pla Estratègic de Turisme Sostenible i Comunitari, amb un pla d'acció a 5 anys. Des de fa temps les comunitats de Petén que compten amb concessions forestals s’han endinsat en el turisme comunitari, tot i que la seva principal font d'ingressos és la gestió forestal responsable, i amb aquest procés pretenen enfortir la seva posició de control comunitari sobre els seus territoris i recursos enfront del desenvolupament turístic que s'està promovent a la zona. Es pot llegir més sobre aquest acompanyament d'Alba Sud en aquest article de Javier Tejera.

Barcelona: FADfest

El Festival de les Arts i el Disseny (FADfest) que se celebra a Barcelona entre el 26 de juny i el 2 de juliol ha estat dedicat enguany al turisme. Entre altres accions s'ha editat 8 vídeos amb entrevistes a diferents persones vinculades al sector a Barcelona des de posicions i visions molt diferents vinculades al món de l'empresa, l'administració municipal, moviments veïnals, acadèmia, que reflexionen sobre diferents temàtiques: el turisme com a activitat no discreta; volum i impacte dels visitants; gestió del turisme; dret a la ciutat; allotjament turístic i habitatge; economia del turisme; mercat laboral; la marca Barcelona. Un recurs magnífic que sintetitza l'estat del debat (i conflicte) sobre el turisme a Barcelona. Entre les persones entrevistades es troba Ernest Cañada. Es pot accedir a tots els vídeos fent clic aquí.

Presència als mitjans de comunicació

El 20 de maig, Ivan Murray i Macià Blàzquez van ser entrevistats per Miquel Àngel Ballester al diari Ara Balears sobre com les Illes Balears s'han convertit en el principal laboratori de la mercantilització turística. Es pot accedir a l'entrevista completa fent clic aquí.

El 5 de juny, Ernest Cañada va ser entrevistat pel periodista Xavier Grasset al programa Més324 del Canal 3/24 de Catalunya per parlar sobre precarietat laboral i turisme arran de la publicació dels llibres Las que limpian los hoteles. Historias ocultas de precariedad laboral (Icaria, Barcelona, ​​2015) i Externalización del trabajo en hoteles. Impactos en los departamentos de pisos (Alba Sud Editorial, Barcelona, ​​2016). Es pot veure l'entrevista completa en vídeo fent clic aquí.

El 26 de juny es va emetre pel Canal 2 de Televisió Espanyola el programa El escarabajo verde amb el reportatge Turismo per un tubo, dedicat a analitzar el fenomen de la massificació turística en contraposició amb altres experiències turístiques més sostenibles. Entre les persones entrevistades s'inclou a Raül Valls, membre del Centre per la Sostenibilitat Territorial(CST) i Alba Sud. El vídeo es pot veure fent clic aquí.

Així mateix, el periodista mallorquí Miquel Àngel Ballester va entrevistar a Ernest Cañada per a dos mitjans diferents amb seu a Palma. El dia 23 de juny al programa L'Àgora de Can Alcover que emeti Ona Mediterrània en el qual van conversar sobre el desenvolupament turístic a Centreamèrica i el turisme comunitari. Es pot escoltar el programa complet fent clic aquí. I pocs dies després, l'1 de juliol al diari Ara Balears, en la que l'entrevista es va centrar en la problemàtica de societats altament turistitzades com Mallorca o Barcelona i van parlar sobre les conseqüències de la massificació turística que s'està vivint en zones com aquestes, fenòmens com la suposada turismefòbia o propostes de decreixement turístic. Es pot llegir l'entrevista completa fent clic aquí.

Investigacions en marxa

Durant els últims dos mesos hem posat en marxa una nova investigació dedicada a la caracterització de la precarietat laboral al districte de Nou Barris a Barcelona, ​​a sol·licitud de l'Ajuntament de Barcelona i guanyada en concurs públic. L'equip investigador està format per l'antropòloga Cecília Vergnano, que s'incorpora a Alba Sud; Antonio López Gay, a través del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, amb qui hem establert un conveni de col·laboració; i Ernest Cañada. Igualment vam iniciar un nou projecte d'investigació en col·laboració amb la Xarxa de Consum Solidari (XCS) sobre experiències de turisme popular a Amèrica Llatina i Espanya, coordinat per Jordi Gascón, Ernest Cañada, Raúl Asensio i Beatriz López Galán, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Al seu torn segueixen en marxa altres investigacions iniciades anteriorment, una dedicada a l'estat de la qüestió sobre la relació entre turisme, treball i gènere, realitzada per Daniela Moreno i Ernest Cañada amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD); una altra sobre el treball assalariat en la cura a la gent gran a Barcelona realitzat per Ernest Cañada a sol.liciutd de l’Ajuntament de Brcelona; una altra sobre els processos de gentrificació i transformació urbana al municipi costaner de San Juan del Sur a Nicaragua realitzada per Tommaso Caldarini i Ernest Cañada amb fons propis d’Alba Sud; i l'última sobre els impactes de la crisi en municipis turístics del litoral mediterrani coordinada per Macià Blàzquez des de la Universitat de les Illes Balears i que compta amb el suport del Ministeri d’Economia i Competitivitat del Govern espanyol.