Contacte Butlletí

Reportatges:

Territorios mayangnas bajo amenaza

El poble mayangna a Nicaragua ha estat el guardià dels recursos forestals en els nou territoris als quals es troben assentats, i on habiten més de 75 comunitats. No obstant això l'avanç de grups de colons amenaça destruir el bosc i els mateixos medis de vida del poble mayangna, la qual cosa mostra la importància que el govern nicaragüenc avanci amb la implementació dels drets dels pobles indígenes per mitjà del sanejament territorial.

Any: 2014
Territori i recursos naturals | Llegir més »

La tierra nos pertenece. Titulación de tierras en la Mosquitia hondureña

El poble misquito organitzat a Masta avança en la demanda al govern d'Hondures de la titulació de les seves terres, principal garantia per a la conservació dels seus recursos forestals.

Any: 2014
Territori i recursos naturals | Llegir més »

Nuestros Bosques. Forestería Comunitaria en Gualaco y Guata, Honduras

Les comunitats de Gualaca i Buata al departament d'Olancho, membres de la Federació de Productors Agroforestals d'Hondures, han aconseguit transformar un escenari de destrucció dels recursos forestals per part de les concessions industrials i extractors furtius, que estava acabant també amb els seus mitjans de vida, en un reeixit model de gestió comunitària dels boscos.

Any: 2014
Territori i recursos naturals | Llegir més »

Un bosque para la vida. Manejo forestal en la comarca Emberá Wounaan

Per mitjà d'entrevistes amb líders comunitaris de la comarca Emberà Wounaan al Darién panameny, s'il.lustren els avenços i èxits en la gestió forestal indígena. Malgrat aquests, els pobles indígenes enfronten una sèrie de desafiaments per consolidar una gestió sostenible dels recursos, incloent pressions externes que amenacen els seus territoris, així com obstacles regulatoris i logístics. L'experiència demostra la capacitat i el potencial d'aquests pobles com a actors centrals en la gestió forestal sostenible i en el desenvolupament a partir de la seva pròpia cosmovisió i cultura.

Any: 2013
Territori i recursos naturals | Llegir més »

Bajo Aguán: Grito por la tierra

El Bajo Aguán viu sumit en un conflicte provocat per la falta d'accés del camperolat a a la terra i l'expansió de les plantacions de palma africana en mans dels terratinents. Després del cop d'Estat de 2009 el conflicte s'ha aguditzat, i la repressió sobre el moviment camperol s'ha estès en un estat de total impunitat.

Hi ha també disponibles versions subtitulades en anglès, alemany, francès, italià i portuguès, que es poden veure flent clic aquí.

Any: 2012
Sobirania Alimentària | Llegir més »

Nuestras costas

Les comunitats costaneres de Costa Rica s'han vist amenaçades per un model de desenvolupament que ha privilegiat les grans inversions turístic-residencials enfront les necessitats de les poblacions que tradicionalment han viscut en aquests territoris, dedicades a la pesca artesanal, l'extracció regulada d'ous de tortuga o diverses modalitats de turisme. Davant aquest desafiament una seixantena comunitats de les províncies de Guanacaste, Puntarenas i Llimona es van organitzar en un Front de Comunitats Costaneres i van formular una proposta de llei de Territoris Costaners Comunitaris. Aquesta llei actualment està pendiende de discussió en el plenari de l'Assemblea Legislativa, després que l'octubre del 2011 fos dictaminada favorablement en la Comissió de Medi Ambient.

Any: 2012
Turisme Responsable | Llegir més »

Y me fui

Amèrica Central ha transitat en les últimes dècades d'una economia bàsicament agroexportadora a un model d'inserció en el mercat internacional molt més diversificat i complex, basat en les remeses dels migrants, el turisme, la maquila agrícola o els serveis, entre d'altres. Aquest reportatge analitza el cost humà, social i ambiental que ha suposat aquest nou model de desenvolupament econòmic a partir de les històries personals de migrants i les seves famílies i comunitats a Libèria i Los Chiles (Costa Rica), Santa Rosa de Lima (El Salvador) i Olancho (Hondures).

Any: 2011
Treball decent | Llegir més »

Mujeres de Intag

L'experiència de les comunitats del Valle del Intag és un exemple d'un model de desenvolupament controlat per la gent que hi viu allà i en harmonia amb la natura. Sílvia, Marcia i Emma expliquen i reflexionen en aquest reportatge per què han apostat per defensar un model de base familiar camperota basat en la diversificación productiva, l’agricultura orgànica i en el qual el Comerç Just juga un paper destacat, enfront les amenaces de la mineria o dels cultius d’agroexportació com les flors o els bananos. El vídeo va acompanyat de material didàctic dirigit al professorat de secundària.

Any: 2010
Sobirania Alimentària | Llegir més »

Turismo Comunitario en Poza Honda

El Turisme Comunitari s'ha convertir en una alternativa per a la diversificació de les economies d'algunes comunitats i pobles indígenes a l'Equador. A la producció i comercialització agropecuària s'hi afegeixen ara els serveis turístics. Aquesta producció inclou els vídeos de dues d'aquestes experiències. Una a Poza Honda, província de Manabí, on s'ha posat en marxa un centre turístic comunitari, amb el supor de la Fundación Maquita Cushunchic (MCCH), i un altre a Saraguro, municipi de la província de Loja, a iniciativa de la Red de Turismo Comunitario Saraguro-Rikuy.

Any: 2010
Turisme Responsable | Llegir més »

Nosotras podemos

A l'Equador ECUARUNARI-CONAIE ha donat suport a la creació de més de dues-centes caixes comunitàries. Aquesta iniciativa va néixer en un context en el que el sistema bancari tradicional posava enormes dificultats a les famílies i comunitats indígenes per accedir a crèdit amb què finançar les seves activitats productives. Auto-organitzades per la mateixa gent, especialment les dones, les caixes comunitàries s'han convertit en una alternativa real per disposar d'un sistema de crèdit segur i accessible.

Any: 2010
Iniciatives per al Canvi Social | Llegir més »

Extraient vida. Resistència indígena a l'explotació de recursos naturals

L'extracció de recursos naturals a Llatinoamèrica és una activitat en ascens i focus de nombrosos conflictes. Davant el poder econòmic de les transnacionals i la complicitat dels governs locals, la població camperola i els pobles indígenes són els que més pateixen les conseqüències de les empreses mineres, petrolieres, fusteres, hidroelèctriques. Guatemala i Equador són dos dels països afectats per aquesta situació. Però al seu torn, són focus d'una resistència cada vegada més organitzada, encapçalada pels pobles indígenes que s'alcen enfront l'explotació a gran escala dels recursos naturals.

Any: 2010
Territori i recursos naturals | Llegir més »

Con poco se hace mucho. Turismo Rural Comunitario en El Salvador

Fins a temps recents El Salvador ha promogut fonamentalment un turisme de congressos i convencions. Les seves polítiques públiques van estar dirigides sobretot a atreure el capital de grans transnacionals turístiques, cosa que es va traduir en opcions concretes d'infraestructura, fiscalitat, promoció i comercialització. Tanmateix, no és aquest l'únic turisme que existeix al país. A moltes zones rurals existeix una oferta basada en iniciatives comunitàries i de petits i mitjans empresaris locals. És una oferta popular, controlada essencialment per les comunitats. La proximitat és la base fonamental del seu desenvolupament i s'adreça en primer lloc als mateixos sectors populars del país, a visitants de Centreamèrica i als salvadorencs que estan a l'estranger. El Turisme Rural Comunitari s'està convertint ja en una opció estratègica per al desenvolupament turístic de El Salvador. El reportatge mostra algunes d'aquestes iniciatives (Cooperativa Los Pinos, Bosque de Cinquera, Puerto San Juan a Suchitoto i la Ruta de Paz) encara que, sens dubte, hi ha moltes més.

Any: 2009
Turisme Responsable | Llegir més »

Se vende justo

La sal, el cafè, el sèsam i els teixits donen origen a un entramat d'històries personals i col.lectives que, a partir de la reflexió i el quefer sobre el comerç just, mostren una realitat complexa i contradictòria, esperançadora i visionària. Aquest vídeo va acompanyat d'una Guia Didàctica, elaborada per Ernest Cañada, dirigida a professorat de Secundària i Batxillerat com a un recurs introductori per donar a conèixer entre l'alumnat què és el Comerç Just a partir de les opinions i vivències de diferents persones vinculades a quatre organitzacions del Sud de Mèxic mostrades al vídeo. El marterial inclou una sèrie de recursos didàctics per facilitar la tasca docent i activitats per treballar amb l'alumnat a partir del visionat del vídeo.

Any: 2009
Sobirania Alimentària | Llegir més »

Defender la tierra

En els anys setanta El Salvador vivia sota una dictadura militar. La seva població sofria la repressió exercida per l'oligarquia i l'exèrcit. El 1979 el govern va decretar algunes reformes socials amb intencions contrainsurgentes: restar forces a la guerrilla. Una d'aquestes mesures va ser la Reforma Agrària iniciada el 1980. Els Acords de Pau firmats el 1992, posant fi a 12 anys de guerra, van incloure compensacions per terres per a excombatents. Les cooperatives creades en aquell context no van rebre el suport de l'Estat. Moltes es van veure abocades al fracàs. Però malgrat les traves, part del moviment cooperatiu ha aconseguit sobreviure. Avui són desenes les cooperatives que estan demostrant els avantatges d'un desenvolupament agropecuari en mans del camperolat. La història de la Reforma Agrària al Salvador està encara inacabada. Continuar la seva tasca segueix sent una demanda històrica del camperolat salvadorenc. .

Any: 2009
Sobirania Alimentària | Llegir més »

20 años en la historia de Funsalprodese

Funsalprodese és una organització que va néixer durant la guerra a El Salvador amb l'objectiu de defensar els Drets Humans de les persones civils afectades pel conflicte. Amb els anys, la seva tasca ha anat canviant, passant de treballar per pal·liar l'emergència a impulsar processos integrals de desenvolupament local per tot el país. Gràcies a l'ajut de la cooperació internacional i a un grup de treballadors socials, ha exercit una intensa tasca a favor dels sectors més vulnerables de la societat. Amb el temps el seu treball s'ha desenvolupat i continua. En el seu 20è aniversari, Funsal valora la feina feta i es planteja objectius de futur.

Any: 2008
Iniciatives per al Canvi Social | Llegir més »

De la mata a la olla

Durant els darrer anys les grans cadenes de supermercats han arribat a controlar de forma dominant la majoria dels espais de venda de productes alimentaris i de primera necessitat. La seva expansió ha comportat greus problemes, tant als països del Nord com als del Sud: empobriment dels petits productors, destrucció del comerç local, condicions laborals precàries, reducció de les opcions de compra a unes poques marques d’empreses transnacionals, … En front els impactes d’aquest model, les poblacions de moltes parts del món han començat a organitzar-se i construir alternatives concretes. Aquest documental mostra experiències d’Equador, Nicaragua, Mèxic i Catalunya dirigides a un mateix esforç; democratitzar els sistema de producció i distribució d’aliments.

Any: 2008
Sobirania Alimentària | Llegir més »