Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable

11-03-2019

Transforming Tourism, nous impulsos

Ernest Cañada | Alba Sud

El 5 de març ens vam reunir a la ciutat alemanya de Berlín algunes de les organitzacions que conformem la iniciativa Transforming Tourism, creada l’any 2017, per tal d'intercanviar coneixements i debatre sobre les prioritats immediates del treball de la plataforma.

 


Crèdit Fotografia: Presentació d'Andreas Neef. Imatge d'Alba Sud.

El passat 5 de març, coincidint amb l'inici de la celebració de la Fira Internacional de Turisme de Berlín, ITB 2019, es va reunir en aquesta ciutat alemanya la plataforma d'ONG especialitzades en turisme, Transforming Tourism. Convocades a iniciativa de Tourism Watch, Retour Foundation i Alba Sud, una quinzena de persones de diverses organitzacions procedents de diferents llocs del món van estar presents a la trobada, i altres li van donar seguiment a distància.

La iniciativa Transforming Tourism va ser creada durant una primera trobada celebrada també a Berlín entre el 3 i el 6 de març de 2017, en la qual gairebé una trentena d'organitzacions va elaborar col·lectivament la Declaració de Berlín: Transformar el turisme. En aquest marc també es va presentar l'informe Transforming Tourism. Tourism in the 2030 Agenda, editat a iniciativa d’Alba Sud (Espanya); Arbeitskreis für Tourismus & Entwicklung (Suïssa); Ecpat Deutschland (Alemanya); Fresh Eyes - People to People Travel (Regne Unit); Kabani - the other direction (Índia); Kate (Alemanya); Naturefriends International (Àustria); Retour Foundation (Països Baixos); Tourism Watch - Brot für die Welt (Alemanya). Arran de la seva constitució el 2017, la plataforma es va dotar d'una pàgina Web i ha participat en diversos espais de sensibilització i incidència política.

Nova reunió a Berlín

La reunió del passat 5 de març tenia com a principal objectiu analitzar col·lectivament en quin moment estàvem i en què tindria més sentit dedicar els esforços de la iniciativa en els propers temps. La sessió es va estructurar en dues parts clarament diferenciades. En un primer bloc es van actualitzar experiències i anàlisi al voltant de dues qüestions especialment rellevants en l'agenda de les organitzacions convocants, d'una banda els processos d'apropiació de terra i territoris i desplaçament a causa de la inversió turística i, de l'altra, el seguiment del procés de concreció d'indicadors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i en particular de l'ODS 8 sobre creixement econòmic i treball decent. En un segon bloc es va discutir sobre les prioritats de Transforming Tourism en els propers anys.

Andreas Neef, investigador i professor de la Universitat d'Auckland, Nova Zelanda, i la investigadora i jurista Mary Kristerie A. Baleva, autora del llibre Regaining Paradise Lost: Indigenous Land Rights and Tourism (2018), van centrar les seves respectives presentacions en els processos de desplaçament i despossessió de terra i territoris de les comunitats locals a causa de les dinàmiques d'inversió turística, amb una especial atenció en països com Tailàndia, Indonèsia o Filipines, però amb una perspectiva àmplia en el Sud Global. La seva anàlisi es va centrar no només en els mecanismes de despossessió sinó també en formes de resistència i en la importància de l'ancoratge de diferents lluites en instruments internacionals de referència com la Declaració Universal dels Drets Humans i els Principis Rectors de les Nacions Unides sobre Empreses i Drets Humans, així com instruments jurídics nacionals que protegeixen els drets de les minories.

Mary Kristerie A. Baleva. Imatge d'Alba Sud.

Per la seva banda, Frans de Man, membre de la Fundació Retour, va analitzar les contradiccions i diferències amb el procés d'elaboració dels indicadors dels ODS vinculats a l'activitat turística, que en particular en el cas de l'ODS 8 ha quedat sota manat operatiu de l'Organització Mundial de Turisme (OMT). Inicialment va aclarir les diferències entre creixement i desenvolupament, els vincles entre creixement i liberalització, així com els rols i responsabilitats canviants entre el Nord i el Sud Global. Especialment va defensar la necessitat de desvincular creixement econòmic de treball decent, tenint en compte la llarga llista d'evidències que mostren que la qualitat de la feina no té a veure amb dinàmiques de creixement i de liberalització. Aquesta precondició, des de la seva perspectiva, no seria més que un parany ideològic de la pròpia indústria sense fonament sòlid. Així mateix, ha alertat de les resistències a elaborar indicadors de qualitat laboral que permetin avaluar un treball decent en el turisme, de tal manera que de no reorientar aquest procés els indicadors disponibles es limitarien a mesurar la creació d'ocupació vinculada al turisme, sense aportar cap novetat.

A la ronda de debat posterior a la seva presentació es va identificar, des de la perspectiva de les ONG, la importància d'ampliar la mirada cap a la qualitat general de l'ocupació creada en el turisme, i no limitar-se a les formes més extremes de treball forçat perquè, malgrat la seva importància, la precarització de l'ocupació en el turisme està cada vegada més present i abasta múltiples dimensions. D'altra banda, també es va destacar la importància de l'ODS 8 com a forma de contraposar el discurs oficial de la indústria turística i els seus lobbies a l'afirmació que la importància global del turisme s'evidencia en la creació d'ocupació, amb la identificació de la qualitat real del treball generat. D'aquesta manera, el treball decent en el turisme s'identifica com una dels àmbits clau d'anàlisi i incidència sobre fins a quin punt el turisme contribueix o no en l'avanç de l'Agenda de Desenvolupament 2030. En aquest sentit, des d'Alba Sud també vam voler deixar constància de la importància del treball conjunt entre ONG i organitzacions sindicals en defensa d'un treball decent en el turisme.

Frans de Man. Imatge d'Alba Sud.

El futur de Transforming Tourism

A la segona part de la reunió, dedicada a l'anàlisi de la situació de la iniciativa Transforming Tourism, facilitada per Laura Jäger de Tourism Watch, després d'una primera presentació de balanç del que s'ha fet en els dos darrers anys, així com d'anàlisi de les respostes al qüestionari enviat per les diferents organitzacions participants, es va obrir un fructífer debat sobre el futur de la plataforma i les seves prioritats. En les diferents intervencions de les persones participants, es va poder constatar una valoració positiva d'aquest espai d'intercanvi, coordinació i treball conjunt. També es va descartar la possibilitat de dedicar tots els esforços conjunts a un treball d'incidència en el procés d'elaboració dels indicadors d'avaluació dels ODS en relació al turisme, considerant la dificultat real d'avançar en aquest procés, a la llum del paper preponderant de l'OMT. Des Alba Sud es va destacar la rellevància d'analitzar i informar sobre aquests processos davant les diverses expressions de societat civil, encara que no assumíssim la possibilitat d'un treball conjunt d'incidència.

Entre altres aportacions, en una rica discussió difícil de sintetitzar, voldria destacar intervencions com la de Christine Pluss, directora d’Arbeitskreis Tourismus & Entwicklung, qui va emfatitzar la importància d'una reflexió més profunda sobre els processos de participació i mecanismes d'empoderament social de les poblacions vinculades d'una o altra manera amb el turisme. Per la seva banda, la traductora i periodista freelance, Christina Kamp, va suggerir la necessitat de tenir objectius de treball comuns per ajudar a dinamitzar el treball de Transforming Tourism. Així, va proposar centrar l'anàlisi i la incidència al voltant del contrast entre el que proclama la indústria turística en termes d'ocupació i la realitat de la feina, i focalitzar l’atenció especialment en el seguiment de l’ ODS8 en l'àmbit del treball decent, que va considerar que podria resultar especialment oportú.

Laura Jäger i Antje Monshausen. Imatge d'Alba Sud.

Entre els principals acords que van generar consens entre les organitzacions participants, que es va encarregar de sintetitzar Antje Monshausen de Tourism Watch, destaquen: 1) la voluntat d'enfortir la iniciativa Transforming Tourism com a espai internacional de comunicació entre ONG especialitzades en turisme des de perspectives crítiques i adherides a principis de sostenibilitat; 2) impulsar el treball de seguiment de l'Agenda de Desenvolupament 2030 des d'una perspectiva de Drets Humans; 3) posar un especial focus d'atenció que pugui derivar en algun tipus de treball conjunt en qüestions relacionades amb el treball decent en el turisme des de múltiples perspectives i dimensions en la seva anàlisi, incloent també l'anàlisi dels nexes entre l'ocupació generada i les destinacions on es desenvolupa; 4) així com la necessitat també de posar atenció sobre els processos de despossessió i acaparament de terra a causa d'inversions turístiques; 6) la importància de proposar alternatives per mesurar el progrés dels ODS en relació al turisme; 7) i, finalment, es va ressaltar la necessitat d'animar a una major participació a les diferents organitzacions vinculades a la iniciativa.

Per suposat van quedar temes pendents de discutir i es van obrir diversos debats que no van poder tancar, però la reunió va ser especialment important per garantir la continuïtat de la iniciativa Transforming Tourism com a espai internacional de comunicació i treball conjunt entre ONG que treballem des d'una perspectiva de turisme responsable.

 

Nota:
Aquest article no té intenció de substituir cap acta oficial d'acords, és simplement una interpretació personal dels continguts de la reunió que vam mantenir el passat 5 de març de 2019 per tal de donar a conèixer el treball que hi vam dur a terme.
Aquest article es publica en el marc del projecte «Enfortir el criteri d'inclusivitat en el turisme responsable: una resposta als reptes de l'Educació per a la Justícia Global», executat per Alba Sud amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona a través del Programa d' educació per a la Justícia Global (convocatòria 2018).

 

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral en la Universitat de les illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i des d'aleshores sóc el seu coordinador. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Centreamèrica. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despulla que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i maneres d'organitzar aquesta activitat per construir alternatives emancipatòries postcapitalistes.

Anar al bloc »