Contacte Butlletí

Economia Social Solidària | Turisme Responsable | Argentina

14-07-2020

Treballadors solidaris i turisme alternatiu

Rodrigo Fernández Miranda & Valeria Laborda | Alba Sud

Quina concepció tenen i com s'aproximen al turisme alternatiu les persones que treballen en l'Economia Social Solidària a l'Argentina?


Crèdit Fotografia: Esquel Chubut. Imatge de Valeria Laborda.

Les persones que treballen en l'Economia Social i Solidària (ESS) són més afins al turisme alternatiu? En aquest article s'analitzen inicialment les concepcions del turisme alternatiu i el seu grau de coneixement i proximitat a les modalitats i experiències. A continuació, s’indaga sobre les autopercepcions d'aquests subjectes pel que fa al caràcter alternatiu de les seves pràctiques turístiques i les seves propostes per potenciar aquest tipus d'experiències al país.

El text s'emmarca en la segona etapa de la investigació "Pràctiques i representacions del turisme dels treballadors solidaris a l'Argentina". Aquest estudi, de caràcter exploratori i descriptiu, va ser realitzat durant l'abril de 2020 a l'Argentina, a partir d'una mostra de 165 casos de persones que treballen en diferents àmbits de l'Economia Social i Solidària: les organitzacions (44,8%), l’Estat (29,4%) i el sector educatiu (25,8%).

Treballadors solidaris i concepcions de turisme alternatiu

Encara que a la bibliografia específica existeixen diferents conceptualitzacions sobre turisme alternatiu, es poden identificar conceptualment certs elements comuns. En primer lloc, es tracta d'un concepte definit per oposició al turisme convencional o de masses. Així mateix, en moltes definicions tenen presència idees com la interrelació més estreta de la pràctica turística amb la naturalesa i la preocupació per l'impacte ambiental i social que aquesta genera.

Segons la literatura especialitzada, algunes modalitats que s'inclouen dins el turisme alternatiu són l'ecoturisme, el turisme rural, d'aventura, cultural o patrimonial, entre d'altres. Més enllà d'això, una característica definitòria d'aquest turisme seria una major sostenibilitat (Orgaz Agüera, 2014). Altres autors el divideixen en tres grans branques (Rogel Fajardo, et al., 2011): Ecoturisme, turisme d'aventura i turisme rural.

Analitzats en un primer bloc alguns patrons de consum turístic dels treballadors/es solidaris a Argentina, en un segon estadi de la investigació es va indagar sobre les seves concepcions i associacions sobre el turisme alternatiu. Amb opció de resposta múltiple, la pregunta formulada va ser la següent: pensant en un turisme alternatiu amb quin dels següents aspectes l’associaria? Seleccioni tres aspectes que per vostè siguin fonamentals, segons ordre d'importància.

Les respostes obtingudes van permetre realitzar un acostament conceptual, a partir de la construcció d'un mapa d'idees i associacions d'aquests grups sobre què significa un turisme que sigui "alternatiu". En aquest sentit, ja sigui per ordre d'importància o per freqüència, les opcions més escollides van ser "sostenibilitat", "no explotació laboral", "fora de circuits comercials", "menys impacte ambiental" i "gestió comunitària".

Imagen 1. Mapa d'idees amb freqüència de les opcions seleccionades com a associacions conceptuals amb un turisme alternatiu.

Fuente: elaboració pròpia en base als resultats de l'estudi.

Si es té en compte que les opcions van ser triades com una terna, per ordre d'importància, a partir de l'anàlisi d'aquestes dades sorgeix que la "gestió comunitària" és l'única associació que té un pes significatiu en els tres nivells de resposta. Per la seva banda, "menys impacte ambiental" té presència rellevant en els dos primers nivells, i "sostenibilitat" només té avantatge com a primera opció, no com en els següents nivells. Finalment, en el tercer nivell (el de menor importància) apareixen altres associacions com "ONG" o "voluntariat", que fins aquell moment no tenien rellevància.

Elements i dimensions conceptuals que estructuren lo alternatiu

Com a primera interpretació es pot destacar la pluralitat conceptual que els subjectes enquestats atribueixen a la idea del "alternatiu" aplicat al turisme, diversitat que inclou elements de diferent índole i nivell. Així, es relaciona el concepte de turisme alternatiu amb l'ordre sistèmic (sostenibilitat), amb les formes de gestió (comunitària), amb les maneres de producció (cooperativisme) i comercialització (fora de circuits comercials), l'espai en què es desenvolupa (ruralitat) i el tipus de consum (responsabilitat del o la turista).

La idea que emergeix amb més força coincideix, com s'ha dit a el principi, amb una característica que segons diferents autors defineix al turisme alternatiu: la sostenibilitat (Chávez Dagostino et al., 2013). Un altre element present en les respostes i la literatura especialitzada es relaciona amb el tipus d'espai en què es despleguen les pràctiques, específicament l'àmbit rural. No obstant això, en els resultats de l'estudi també apareixen amb reiteració certs elements que estan absents en la literatura i que es relacionen amb una perspectiva solidària, com el cooperativisme o la gestió comunitària. Finalment, en aquesta polisèmia de les persones entrevistades, el turisme alternatiu també es va associar amb les pràctiques individuals de consum.

De manera que, si es reagrupen les respostes segons aquests nivells subjacents que s'han esmentat, la composició de l'oferta (gestió comunitària, cooperativisme i fora dels circuits comercials) adquireix un important pes en la construcció del concepte.

Pes dels elements conceptuals que giren al voltant de la noció de turisme alternatiu. Font: resultats de l'enquesta

En conseqüència, una part significativa dels consultats considera que perquè el turisme sigui alternatiu hauria de ser en primer lloc sostenible i desenvolupar-se en entorns rurals. També apareix amb força la idea que un turisme alternatiu hauria de ser solidari. Així, s'observa una proximitat entre les concepcions plantejades sobre un turisme alternatiu i el sistema d'idees i propostes de l'Economia Social i Solidària.

Coneixement de modalitats i experiències

Un cop abordada la perspectiva conceptual, es va procedir a indagar en el coneixement de treballadors de l'ESS sobre modalitats i experiències de turisme alternatiu a Argentina. Davant la pregunta: coneixes modalitats de turisme alternatiu al país? Més de la meitat de les persones consultades (50,9%) van respondre negativament, amb similar distribució en cadascun dels àmbits de treball (organitzacions, Estat o àmbit educatiu de l'ESS). Des d'una dimensió empírica, aquesta dada denota un desconeixement important dels subjectes sobre turisme alternatiu.

Respecte el 49,1% que va afirmar conèixer modalitats de turisme alternatiu se’ls hi va consultar a través d'una pregunta oberta quines serien aquestes. Les respostes s’exposen al següent gràfic.

Modalitats de turisme alternatiu que treballadors de l'ESS manifesten conèixer. Font: resultats de l'enquesta

Entre els subjectes que van dir conèixer modalitats de turisme alternatiu, la diversitat conceptual abans destacada es pot correlacionar amb l'empírica. En coincidència amb els elements conceptuals, les modalitats conegudes de turisme alternatiu es desenvolupen en l'àmbit rural, són gestionades per la comunitat i són ambientalment sostenibles. Així mateix, tenen presència en aquestes modalitats conegudes les tres branques que composen el turisme alternatiu: turisme rural, d'aventura i l'ecoturisme.

En un segon lloc, s'observa el coneixement de modalitats d’"aventura", relacionades amb la millora de la condició física i emocional de les persones, la vivència d'experiències properes a entorns naturals o la superació de reptes imposats per la natura. Així mateix, aquest tipus de turisme s'enfoca en tres àmbits de la natura: aire, aigua i terra (Rogel Fajardo, et al., 2011).

En síntesi, també d'acord amb les concepcions, les modalitats de turisme alternatiu que afirmen conèixer els subjectes consultats excedeix, amplifica i contempla major diversitat d'arestes pel que fa el tipus d'activitats que, segons la literatura especialitzada, contempla el turisme alternatiu.

Avançant en la concreció del coneixement, a continuació es va preguntar als subjectes si coneixien experiències concretes de turisme alternatiu al país, al que 7 de cada 10 persones van respondre negativament. No es van observar en les respostes diferències entre els segments segons l'àmbit en el qual treballen els subjectes.

De manera que, el poc nivell de coneixement sobre experiències alternatives de turisme sembla reforçar la idea que hi ha una dissociació entre el treball en l'àmbit solidari dels actors consultats i el consum turístic. Encara que en molts casos la pràctica turística es trobaria parcialment problematitzada, en la dimensió propositiva s'observa, en gran part, un desconeixement sobre les alternatives al model dominant.

Autopercepcions sobre pràctiques turístiques alternatives

El següent pas en la investigació va consistir en abordar les autopercepcions dels subjectes sobre l'alternativitat de les seves pràctiques turístiques. Per a això es va plantejar la següent pregunta: consideres que practiques un tipus de turisme alternatiu? En aquest cas, mentre que en distribucions similars es va respondre de forma afirmativa (27,6%) i negativa (30,1%), la major part va preferir relativitzar la resposta, escollint l'opció de "potser".

Reprenent la pregunta anterior, el 42,3% de les persones que van afirmar conèixer modalitats i experiències de turisme alternatiu perceben que el practiquen. D'altra banda, gairebé la meitat de les persones que assegura no conèixer modalitats de turisme alternatiu declaren que "potser" el practiquen (48%).

A les persones que van respondre "sí" i "potser" se’ls va preguntar: quins d'aquests aspectes esmentats del turisme alternatiu portes a la pràctica en els teus viatges? Per orientar i relacionar les respostes es van oferir com a opcions les mateixes que per a la concepció del turisme alternatiu. Les respostes obtingudes que van tenir més freqüència van ser: amb més de el 50% "menys impacte ambiental", "responsabilitat del turista" i "fora de circuits comercials". Entre el 25% i el 40% apareixen "sostenibilitat", "ruralitat", "solidaritat", "no explotació laboral", "gestió comunitària" i "cooperativisme".

El 70% de treballadors/es consultats va dir no conèixer experiències concretes de turisme alternatiu al país. Aquesta mateixa proporció va afirmar que "sí" o "potser" practicava un turisme alternatiu. Creuant les dades, es va poder observar que pràcticament la meitat de les persones que van dir conèixer modalitats i experiències de turisme alternatiu, també van afirmar portar-lo a la pràctica. Un percentatge similar que va dir no conèixer el turisme alternatiu va expressar "potser" practicar-lo.

Un marc possible d’explicació podria ser que una part dels consultats assigna un pes o una rellevància determinant a l'acció individual dels consumidors/es en la configuració d'un turisme alternatiu. En aquest sentit, la possibilitat de "l'alternatiu" en l'activitat turística estaria parcialment determinada per les conductes i actituds individuals de les persones durant els seus viatges, més que per qüestions vinculades als models de producció i comercialització.

Proposta de millora per les organitzacions

Pensant en una major connexió entre el turisme alternatiu i una demanda solidària, es va proposar als subjectes realitzar aportacions que contribuïssin a potenciar aquestes experiències i a millorar el seu nivell de coneixement. La primera pregunta va ser: tenint en compte la teva experiència, els teus hàbits i preferències turístiques, quines qüestions consideres que haurien de millorar les experiències de turisme alternatiu al nostre país?

La categorització de les respostes i la seva freqüència s'exposa en el següent gràfic.

Proposta de treballadors/es de l'ESS cap al turisme alternatiu. Font: resultats de l'enquesta.

La proposta plantejada a la comunicació externa té una notable centralitat, sent la resposta quantitativament més contundent de tot l'estudi. Aquesta categoria abasta qüestions com la difusió i la sensibilització, la visibilització i el coneixement de l'oferta. En aquest sentit, s'observa una altra confluència amb l'ESS: la comunicació concebuda com una de les principals debilitats per la seva consolidació i desenvolupament com una alternativa (Jiménez Gómez; Olcina Alvarado, 2017; Fernández Miranda, 2017).

El 70% d'aquests subjectes no coneix o no veu les experiències, de manera que proposen que aquestes emergeixin a través de la comunicació. Així mateix, comunicar suposa posar en comú, relacionar-se. Per això, també es pot interpretar la manca de vincles entre les organitzacions de turisme alternatiu amb actors de l'ESS.

Encara distant pel que fa a la freqüència, altres de les línies propositives per als actors de turisme solidari, es vinculen amb la comercialització i amb les capacitats per presentar els serveis "de qualitat". Sobre aquest últim punt, assumint la intangibilitat com a característica parcial dels serveis turístics, la "qualitat" es pot entendre com l'adequació de la prestació de turisme alternatiu a les expectatives dels seus consumidors.

La idea de manca de "qualitat" podria tenir dos orígens possibles: a partir del coneixement, consumit el servei de turisme alternatiu, l'expectativa ha estat més gran a l'experiència percebuda. La segona, a partir del desconeixement, un prejudici sobre la prestació. Considerant que 7 de cada 10 consultats va dir no conèixer experiències alternatives, i que el 15% d'aquests va argumentar la falta de qualitat, aquesta falta d'evidència empírica permet concloure que es tracta de preconcepcions i incertesa cap al consum turístic no convencional.

Finalment, es va preguntar: a partir de les qüestions que identifiques en la resposta anterior, de quina manera consideres que s'haurien d'implementar aquestes millores?

Optimitzar estratègies de comunicació va ser la resposta més triada, però no amb la mateixa centralitat que a la pregunta anterior. Les respostes van abastar també altres dimensions: l'articulació d'actors, sigui amb l'Estat o organitzacions de l'ESS; i l'enfortiment de capacitats, tant de comunicació com de gestió dels serveis.

En el primer cas, es reclama a l'Estat el foment i enfortiment del turisme alternatiu, a través de programes, finançament, inversió, incentius o sensibilització des de l'àmbit educatiu. Per a l'articulació amb actors de l'ESS les estratègies proposades van girar al voltant de la integració en xarxes temàtiques i multisectorials, com a organitzacions de segon o tercer grau, l'articulació a través de l’aprenentatge creuat i l'intercanvi de bones pràctiques en comercialització i sensibilització.

En el cas de l'enfortiment de capacitats, la comunicació roman com a prioritària. Així mateix, la proposta amb més força per optimitzar la comunicació apunta a la digitalització de les iniciatives, amb especial èmfasi en la creació de plataformes específiques, més presència en xarxes socials i mapes interactius. Aquesta dada es vincula amb les pràctiques dels enquestats, ja que el 68,7% va afirmar que la forma de contractació més utilitzada és internet. També es van proposar estratègies de capacitació i assistència tècnica a les comunitats locals en temàtiques com comercialització, planificació estratègica, administració o sostenibilitat.

Consideracions finals

Aquesta segona part de la investigació permet aproximar-se al coneixement que les persones que treballen en l'ESS a Argentina tenen sobre el turisme alternatiu. Encara que al principi podria suposar-se una proximitat entre subjecte i objecte, els resultats mostren una distància significativa entre tots dos. Un desacoblament que es produeix tant en el coneixement de les modalitats com de les experiències.

En l'àmbit conceptual, es va tendir a relacionar el turisme alternatiu amb idees com la sostenibilitat, la minimització d'impactes ambientals, les maneres de producció cooperativistes i respectuoses amb els treballadors/es, la comercialització separada dels circuits convencionals, la gestió de les comunitats i el consum responsable, que abasten qüestions de diferents dimensions i nivells.

Així, en el marc d'aquesta pluralitat es poden identificar entre els consultats algunes concepcions més àmplies i d’altres més restrictives. Part d'aquestes concepcions consideren que lo "alternatiu" té a veure amb el sistema en què es desenvolupa, altres mirades posen el focus en baules i moments de la cadena de valor de l'activitat, i d’altres en la conducta individual.

Turisme alternatiu, turisme solidari?

Reprenent la definició de turisme alternatiu com aquell que no és convencional ni massiu i inclou pràctiques i actors diversos, les concepcions exposades per les persones consultades abasten diferents dimensions i tipus de pràctiques turístiques. Una part d'aquestes pràctiques està directament vinculada amb el sistema d'idees, valors i propostes des de l'ESS, mentre que altres podrien ser part de les lògiques i ofertes mercantils.

Si es comparen les concepcions de turisme alternatiu exposades pels enquestats amb les definides en la literatura especialitzada s'identifiquen com a mínim dues qüestions singulars.

  • Amplificació conceptual. Les concepcions dels subjectes abasten major diversitat d'arestes sobre turisme alternatiu que les que es poden trobar en la literatura especialitzada.
  • Biaix conceptual. Les idees amb les que els consultats associen lo “alternatiu” traslladat a l’activitat turística tendeix a aproximar-se i assimilar amb una part dels postulats de l'ESS.

Així, el cooperativisme, la gestió comunitària o estar per fora dels circuits comercials convencionals tenen una presència significativa en els resultats d'aquesta investigació, però no formen estrictament part del concepte de turisme alternatiu. Moltes de les associacions que aquests subjectes realitzen sobre el turisme alternatiu són de caràcter no capitalista ni mercantil, assimilant de forma parcial la concepció d’"alternatiu" amb la de "solidari". No obstant això, el concepte de turisme alternatiu desenvolupat en la teoria no necessàriament és no capitalista o no mercantil, i una part de la seva oferta conviu amb el turisme convencional i s'ofereix com a segment destinat a satisfer la demanda de grups específics de consumidors.

Per exemple, les propostes de turisme d’aventura (busseig, trekking, cavalcades, parapent o bicicletes de muntanya) estan integrades en l'oferta turística d'empreses i destinacions. A l'observar els discursos publicitaris, presos de missatges publicitaris d'ofertes de turisme d’aventura a Argentina, s'identifiquen habitualment apel·lacions com "desafia els teus límits", "atreveix-te a provar", "naturalesa salvatge" o "viu l'aventura", "la vida és un desafiament "o" explorador de noves sensacions ".

Darrere d'aquest tipus de discursos semblen ocultar-se lògiques mercantils, com l'exaltació de la funcionalització de l'espai natural en què es desplega la pràctica turística i la seva construcció com un mitjà de producció i un bé de consum (Benseny, 2012), la perspectiva de la natura com a reclam publicitari, la naturalitat com una demanda, o la valoració de la naturalesa principalment en termes estètics (Peris, 2013). D'altra banda, aquesta comunicació publicitària té una forta apel·lació a l'experimentació individual i l'hedonisme. Més enllà de les formes de prestació i dels seus impactes, aquest tipus de propostes publicitàries tendeixen a distanciar aquestes pràctiques concretes de turisme alternatiu de les idees, valors i propostes de l'ESS.

Sintetitzant, es podria afirmar que no tot turisme que s'anomeni alternatiu està relacionat amb l'ESS, ja que dins d'aquest hi ha modalitats lucratives, regides per lògiques mercantils i en el qual el capital preval sobre les persones. Així mateix, no totes les experiències turístiques de l'ESS haurien de considerar-se alternatives, ja que el social i solidari excedeix a aquestes modalitats turístiques, abastant pràctiques, discursos i formes d'organització singulars. D'aquesta manera, es pot identificar un espai de convergència entre aquestes dues expressions: el turisme alternatiu i el solidari.

Convergència entre turisme alternatiu i turisme solidari. Font: elaboració pròpia. 

Finalment, pel que fa a les propostes per millorar el turisme alternatiu, la centralitat de la comunicació de les organitzacions confirmar el nivell de distanciament i desconnexió entre subjecte i objecte. Com potencials consumidors de turisme, les persones enquestades no veuen les experiències, perceben falta d'informació, no se senten atrapats ni interpel·lats pels seus discursos i pràctiques. Així, en la major part dels casos analitzats, les experiències de turisme alternatiu al país no es constitueixen com una alternativa de consum possible i efectiva per aquests subjectes.

D'aquesta manera, un repte decisiu serà poder “saltar aquesta barrera”, per tal de possibilitar la connexió i la interlocució entre treballadors de l'ESS i actors que es troben en aquest espai de convergència anomenat turisme alternatiu i solidari. La comunicació serà condició necessària per acoblar les pràctiques turístiques dels primers, potencialment crítiques, amb les propostes dels segons, potencialment transformadores. En principi, aquests grups podrien ser més permeables als discursos i les pràctiques del turisme alternatiu que alhora també sigui solidari.

Finalment, el potencial d'articulació entre treballadors/es solidaris i experiències turístiques alternatives i solidàries sembla notablement extens. Per aconseguir un apropament, interlocució i acoblament seran necessaris diferents tipus d'iniciatives que impulsin la convergència, la informació i la interacció. Iniciatives que podrien ser motoritzades des de diferents actors i sectors del camp popular, social i solidari al país.

 

Referències: 
Benseny, F. (2012). “La conformación espacial y evolución turística de Villa Gesell (Argentina)”. I Taller Internacional de Historia y Turismo, Eje 4. Turismo, ciudades, infraestructura. Centro de Estudios Históricos, facultad de Humanidades, Universidad Nacional de Mar del Plata. 
Chávez Dagostino, R.; Andrade Romo, E.; Espinoza Sánchez, R. (2013). “Turismo y desarrollo sustentable: contribución de Hispanoamérica”. Teoría y Praxis, n. 13. 
Fernández Miranda, R. (2017). “Organizaciones, ciudadanía, Estado y consumo. Otro modelo de consumo: reflexiones sobre líneas de acción de la Economía Social y Solidaria en un marco neoliberal” en Caracciolo, M. (Coord.) Economía Social y Solidaria en un escenario neoliberal: algunos retos y perspectivas. CEUR CONICET. 
Fernández Miranda, R. (2020). “Aproximaciones a una metodología cooperativa para el bien común: diseño e implementación de una metodología cooperativa de las Mesas de la Economía Social al desarrollo local sostenible“, en Eguizábal Maza & Jiménez Gómez (Eds.) Métodos y prácticas en el estudio de la comunicación. Editorial Fragua. 
Orgáz Agüera, F. (2014). “Turismo y cooperación al desarrollo: un análisis de los beneficios del ecoturismo para los destinos”. Revista El Periplo Sustentable n. 26. Universidad Autónoma del Estado de México. 
Rogel Fajardo, I.; Rojas López, A.; Ortega Vega, S. (2011). “El turismo alternativo como estrategia de conservación de la reserva de la biosfera de la mariposa monarca (2008 - 2010)”. Quivera vol. 13 n. 2. Universidad Autónoma del Estado de México. 
Valeria Laborda es docente investigadora del Centro de Estudios de la Economía Social de la Universidad Nacional de Tres de Febrero; miembro de la Red Universitaria de Economía Social y Solidaria (RUESS); miembro del grupo de estudios de Dinámicas y Políticas Culturales Urbanas; coordinadora de sede del Festival Latinoamericano de Instalación de Software Libre (FLISoL).
Rodrigo Fernández Miranda és investigador, consultor social i docent, treballa i participa en moviments i organitzacions socials, del Tercer Sector i de l'Economia Social. Ha publicat diversos assajos, estudis i articles. Membre de l'equip d'investigació social d'Alba Sud i del Centre d'Estudis de l'Economia Social (CEES) de la Universitat Nacional de Tres de Febrer (Argentina).

Aquest article forma part de l'estudi "Pràctiques i representacions del turisme dels treballadors solidaris a l'Argentina". Es publica en el marc de el projecte «Plataforma de recerca en turisme, drets humans i equitat de gènere» desenvolupat per Alba Sud amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació a al Desenvolupament (ACCD) (convocatòria 2019). Traducció al català de Carla Izcara.

TERMINALS

El Bloc de Rodrigo Fernández Miranda

Sobre engranatges i impactes del capitalisme global

Investigador, consultor social i docent, treballa i participa en moviments i organitzacions socials, del Tercer Sector i de l'Economia Social. Ha publicat diversos assajos, estudis i articles. Membre de l'equip d'investigació social d'Alba Sud i del Centro de Estudios de la Economía Social (CEES) de la Universidad Nacional de Tres de Febrero (Argentina).

En aquest blog, entre Buenos Aires i Madrid, s'aborden de forma crítica engranatges i impactes del capitalisme global i les societats de consum. Un sistema polític, econòmic i social que deixa rere seu desigualtats estructurals, injustícia i depredació, afectant els interessos i saltant per sobre de les necessitats de les majories socials.

Anar al bloc »