20-10-2021
Eleccions 2022 a Costa Rica: Diàlegs des dels Territoris
Arturo Silva Lucas | Alba SudUna iniciativa per facilitar el diàleg amb candidatures legislatives de cara a les pròximes eleccions a Costa Rica proposa rescatar veus comunals. Alba Sud s'uneix a aquest esforç per proporcionar un espai de debat democràtic.
Crèdit Fotografia: Saló comunal de Marbella. Imatge d'Arturo Silva Lucas.
El proper 6 de febrer de 2022, Costa Rica celebrarà les eleccions nacionals per al quadrienni de 2022 a 2026. De manera inèdita en la política electoral costa-riquenya, per primera vegada es presenten 27 aspirants en la papereta presidencial i més de trenta partits per a llocs legislatius. Un número molt ampli, si es té en compte que el padró electoral costa-riqueny és d’aproximadament tres milions i mig de votants.
Pel que fa a la ideologia va des de la dreta liberal a la conservadora, partits tradicionals, diverses agrupacions d'esquerra reformistes o socialdemòcrates i un de matriu revolucionaria. La discussió pública s'ha focalitzat entre un gran anti-estatisme, que es tendeix a alinear-se amb sectors oposats a qualsevol indici de progressisme, enfront d'uns altres que assenyalen la urgència d'esmenar la creixent desigualtat, drets de minories i l'agenda ambiental. Aquesta polarització no és casualitat, en els últims quatre anys Costa Rica ha hagut de fer front a una triple crisi: fiscal, econòmica, com a resultat de la pandèmia de la COVID-19, i política, arran d'una sèrie de casos de corrupció que han evidenciat nexes irregulars entre el sector públic i el privat.
En aquest escenari, el Centro de Investigación y Estudios Políticos (CIEP) de la Universitat de Costa Rica (UCR) i el Instituto de Formación y Capacitación Municipal y Desarrollo Local (IFCMDL) de la Universitat Estatal a Distància (UNED) duran a terme els anomenats Diàlegs des dels Territoris. Aquesta proposta s'inspira en els debats electorals tradicionals, però proposa modificar l'estructura de comunicació per facilitar un diàleg directe i horitzontal entre votants i candidats legislatius.
De què es tracta?
Amb la iniciativa Diàlegs des dels Territoris es busca construir ponts de diàleg inclusiu, crític i plural amb les candidatures a diputacions. Com el seu nom indica, es pren com a punt de partida la divisió territorial del país en set províncies per plantejar un intercanvi de paraules entre la població de cadascuna d'aquestes àrees amb les persones que aspiren a representar-los en l'Assemblea Legislativa. Es planteja la necessitat d'acostar la política; de generar un diàleg a partir de les característiques, preocupacions, necessitats i propostes que puguin sorgir des de cada província. S'aspira així a crear un espai que aporti solucions a problemes immediats com a mig termini que afecten a les poblacions provincials. Es concep com un primer pas que permeti incidir des del local-quotidià, i així crear acords per una futura agenda legislativa.
Des de l'inici de la proposta al juny d’aquest anyes va traçar una ruta metodològica que garantís el treball participatiu amb forces vives i poblacions locals per, d'aquesta manera, construir temes i preguntes que seran proposades en la conversa amb les candidatures a diputacions. A continuació es va realitzar una convocatòria a persones encarregades de projectes de recerca, acció social o extensió que treballin en els diferents territoris del país. Pel seu enfocament participatiu, el treball principal ha sigut contactar, recol·lectar, organitzar temes i representants locals que estiguin disposats a participar en aquest espai, ja sigui presencial o virtual, depenent de les possibilitats de cada regió i el seu corresponent subgrup de treball.
Els set diàlegs territorials, un per a cada província, es realitzaran entre els propers mesos de novembre i gener. El format es dividirà en tres blocs en els quals el públic pugui formular qüestions de resposta curta a les candidatures sobre temes puntuals i posteriorment elaborar un diàleg sobre problemàtiques rellevants per la província en successius torns: pregunta-resposta de candidatures; reaccions per part de la comunitat; oportunitat de les candidatures de referir-se a les reaccions comunals o fer un tancament amb les seves propostes de base.
Per a cadascun dels Diàlegs provincials es comptarà amb una moderació que faciliti l'intercanvi entre participants, així com suport de recursos audiovisuals que permeti visualitzar què succeeix en cada província a partir dels temes predominants. La transmissió serà a càrrec dels mitjans de comunicació universitaris. Posteriorment s'editarà el material perquè pugui ser compartit en xarxes socials i faciliti la presa de decisions de l'electorat el 6 de febrer del 2022.
La nostra feina a Guanacaste
A partir de la recerca i difusió feta a la província de Guanacaste sobre temes turístics i conflictes socioambientals, Alba Sud va atendre la convocatòria del CIEP i el IFCMDL. Gràcies al treball de camp realitzat s'han reconegut temes i grups organitzats claus en problemàtiques vinculades a la gestió de l'aigua i l’apropiació privada d'espais públics, entre altres, en gran part de la costa guanacasteca. Algunes de les aportacions es poden revisar en el meu bloc d’Alba Sud i en informes sobre diferents temes vinculats al tema turístic.
El treball de convocatòria de cara als Diàlegs des dels Territoris a Guanacaste s’ha realitzat en conjunt amb quatre prefectures o seus cantonals de la UNED a la província. Tot i que la universitat pública costa-riquenya estigui orientada a l'educació superior a distància, la UNED posseeix una robusta xarxa institucional que cobreix gran part de la província. El primer pas va ser reconèixer quins temes són prioritaris per a la població guanacasteca a través d'un formulari en línia difós per xarxes socials, a més del suport de mitjans de comunicació provincials que han fet eco de l'activitat. També es va treballar amb invitacions a partir de xarxes d'actors locals per ampliar la difusió de l'activitat.
Fins ara la resposta ha sigut positiva, l'interès de la població provincial s'ha vist reflectida en el nombre de respostes rebudes. Val la pena esmentar que actualment les dues principals preocupacions del públic s'han centrat en el treball i les afectacions al medi ambient. Si bé no es proposa un espai monotemàtic, donada la centralitat que ocupa el turisme de ressort i residencial en l'economia guanacasteca, això no suposa cap sorpresa. La relació de Guanacaste amb l'activitat turística està pautada per la tensió entre la quantitat-qualitat dels llocs de feina i els conflictes ambientals que implica l’activitat.
Què ve?
Els Diàlegs des dels Territoris a la província de Guanacaste estan previstos per les primeres setmanes de novembre. Els llocs on es duran a terme seran a càrrec de la UNED, així com els serveis de suport per al transport i la connexió d'internet de les persones que participin. Malgrat ser la segona província de major grandària del país, és també la que menys densitat poblacional posseeix. Això implica un esforç de coordinació important per aconseguir la major quantitat de participació possible des de diversos cantons de la província.
Aquest espai, pensant des de les universitats púbiques, és sens dubte una oportunitat perquè veus comunals amb escassa representació facin escoltar la seva veu. No és estrany que per les conjuntures electorals siguin els grans temes i els grups amb major pes polític els que dominin el debat públic. Ara es proposa un espai que inverteixi la polaritat i que rescati les urgències des del local-quotidià. Des d'Alba Sud li donarem seguiment a aquesta iniciativa en les pròximes setmanes.
TURISMES DES DE LA PERIFÈRIA
El blog d'Arturo Silva Lucas
Conseqüències locals de processos globals: entendre el turisme com a eix d'acumulació
Costa-riqueny, sociòleg per la Universitat de Costa Rica (UCR). Part de la generació 2017 de Nuevas Voces de l'Instituto de Investigaciones Sociales de la UCR. Membre de la Xarxa Waterlat, i actualment col·laboro amb la Universitat Estatal a Distància. Resideixo en un país en el qual el turisme i la conservació natural formen part del discurs oficial, i per això m'interessa aprofundir en els impactes que genera l'activitat turística. Vull estudiar especialment els processos que implica la reconfiguració territorial que comporta la indústria turística globalitzada. En aquest blog s'aborden els impactes i les respostes locals a processos d'acumulació globals, entenent-los com una relació desigual que confronta interessos oposats. Es tracten els impactes socials i ambientals que suposa l'activitat turística globalitzada en territoris rurals a través de les experiències locals.