28-12-2021
Vaga al Barcelona Bus Turístic
Ernest Cañada | Alba SudLa plantilla del servei d'informació del Barcelona Bus Turístic ha decidit anar a la vaga els dies 28, 29 i 30 de desembre, a conseqüència de la gestió dels ERTO que ha fet l'empresa Magma Cultura, subcontractada per Barcelona Turisme, que consideren incorrecte.
Crèdit Fotografia: Ernest Cañada.
La plantilla del servei d'informació del Barcelona Bus Turístic, formada en aquests moments per 84 persones (entre personal d'informació, coordinació i informàtica), va decidir per unanimitat en assemblea ahir a la tarda convocar vaga els dies 28, 29 i 30 de desembre, anunciada dies enrere, en disconformitat amb la mala gestió dels ERTO que ha fet l'empresa Magma Cultura, subcontractada per Barcelona Turisme. Van resultar infructuosos els intents de mediació duts a terme per la Conselleria de Treball de la Generalitat de Catalunya del passat divendres 24 de desembre i del dilluns 27.
El Barcelona Bus Turístic va ser creat l’any 1987 per iniciativa del Patronat Municipal de Turisme, antecedent de l´actual consorci Turisme Barcelona, i l´empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Amb aquest acord, TMB aportava la flota d’autobusos, conductors, personal de manteniment, gestió operativa i màrqueting. El servei va quedar integrat a la seva estructura laboral i va funcionar des del principi com una línia d'autobús més. Això va implicar que el seu personal no estigués contractat específicament per al Barcelona Bus Turístic, sinó que se'ls assignava com a qualsevol altra línia, amb les mateixes condicions laborals, regulades per un conveni col·lectiu propi. Per la seva part, Turisme Barcelona, consorci integrat per l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció, es va fer càrrec càrrec dels informadors o guies a bord, el personal de venda a les parades i el dedicat a la promoció. Fins a l'any 2000 Turisme Barcelona va contractar directament el seu personal al Bus Turístic, però des d’aleshores l’ha externalitzat. Per mitjà de successius concursos, diferents empreses s'han fet càrrec de la seva gestió, que actualment és assumida per Magma Cultura.
Malestar acumulat
Des d’aleshores, els problemes laborals i la situació de precarietat del personal subcontractat del Barcelona Bus Turístic s'han repetit de manera constant. Així, és freqüent que els guies a bord no estiguin contractats a jornada completa, sinó a temps parcial amb el 35%, el 45%, el 64%, el 80% o el 90% de la jornada, segons els casos. L’empresa addueix que com el servei només funciona de dia el seu horari és més reduït que les altres línies d’autobús i se li dificulta poder organitzar dos torns de 8 hores. Gràcies a la combinació entre jornades a temps parcial i hores complementàries, pot ajustar les hores de treball als moments que més ho requereix, i no haver de pagar hores extres o tenir més personal contractat. Però per als treballadors això suposa que la seva jornada laboral variï permanentment en funció de les oscil·lacions a la demanda prevista per l'empresa. A aquestes variacions s'hi afegeix tenir una distribució irregular dels horaris de la jornada de treball, amb les dificultats de conciliació que això comporta.
Imatge d'Ernest Cañada.
A més d'aquesta situació, hi ha hagut altres problemes que han aparegut amb freqüència, i que no sempre han estat resolts de manera plenament satisfactòria, cosa que ha provocat que el malestar s'acumulés a bona part de la plantilla al llarg dels anys. Són qüestions com la forta incidència de les formes d'organitzar el treball a la seva salut, i en particular per les condicions ergonòmiques dels autobusos, haver d'estar a peu de carrer, l'estrès tèrmic i els accidents. També l'elevada incidència de factors de risc psicosocial, a causa de situacions de tensió i conflicte amb passatgers, empresa i l'entorn, que dificulten el dia a dia. O ritmes laborals molt intensos en temporada alta, que els impedeix disposar de temps per descansar o fins i tot anar al lavabo (Cañada, Julià i Benach, 2019).
A causa de la pandèmia de la COVID-19 i la caiguda del turisme internacional, la demanda del servei del Barcelona Bus Turístic va decaure. En conseqüència, la seva plantilla va entrar als ERTO. Però la seva gestió ha estat plena d'irregularitats, segons denuncia el Comitè d'Empresa, fins al punt que han acabat indignant el seu personal, que ha arribat a una situació límit.
Irregularitats en la gestió dels ERTO
El motiu principal de la vaga actual té a veure amb el malestar de la plantilla per la forma com s'han gestionat els ERTO, que de fet han funcionat com un mecanisme de flexibilitat interna per part de l'empresa. Això ha afectat fonamentalment els treballadors amb contracte fix discontinu, segons explica en Javier Rodríguez, informàtic i president del Comitè d'Empresa per la CGT: "van estar fent un nombre d'hores superior al que marcava el percentatge pel qual estaven activats i que s'havia comunicat al SEPE".
Per la Pili Romero, informadora i coordinadora del servei Christmas Lights, i secretària del Comitè d'Empresa per CCOO, aquesta situació d'inconformitat entre el personal es deu al "fals ERTO, per dir-ho d'alguna manera, que estem vivint". Al principi de la pandèmia i durant els mesos més durs del confinament el servei es va veure molt afectat, "però al cap d'un temps les coses s'han anat normalitzant, malgrat les onades que hi ha hagut", declara Pili.
"Ells al·leguen que el servei està al 45% del que era habitual en aquest període, per la caiguda del passatge", apunta en Javier Rodríguez. "Però el problema és que durant aquests mesos en l'activació del servei s'han comès irregularitats", assegura ell mateix Al document de convocatòria de vaga es detalla que l'empresa ha estat ampliant "jornades en contracte a treballadors a temps parcial; es fa treballar entre setmana a treballadors amb contracte de cap de setmana; es paguen hores complementàries a aquells treballadors amb contracte fix-discontinu així com als que tenen contracte indefinit a temps parcial i es dona carta de naturalesa a la generació d'hores extraordinàries de treballadors a temps complet que es blanquegen mitjançant la generació de dies de descans".
Imatge d'Ernest Cañada.
Segons els membres del Comitè d'Empresa, l'empresa que gestiona el servei del Bus Turístic es beneficia de les bonificacions de l'Estat, mentre que la plantilla està vivint una situació molt complicada. "El volum de feina és superior al que ens hauria de tocar", denuncia la Pili. "Tenim la jornada reduïda per l'ERTO parcial i ens posen a fer feina amb un horari normal. Si jo miro cada hora que vaig treballar a l'octubre, no es correspon amb la jornada que tinc declarada davant del SEPE", continua la secretària del Comitè d'Empresa. "Quan vaig preguntar a l'empresa què era el que estava passant la resposta va ser que mentre quadrés amb el balanç d'hores que es comuniquen trimestralment no hi havia cap problema. Però hi ha mesos que anem sobrecarregats de feina i cobrem una misèria. No ens paguen les hores que fem de més. Et diuen que ja faran un balanç d'hores del que hauríem de treballar durant tres mesos, i si has treballat més després et donaran menys hores, i així anem", conclou la Pili.
Aquestes hores fetes de més "haurien de considerar-se com a hores extraordinàries i no com a hores complementàries, com diu l'empresa", assegura el president del Comitè d'Empresa, Javier Rodríguez. Encara que durant el procés de mediació, segons el mateix Rodríguez, l'empresa va indicar que les hores pendents les pagarien al desembre, cosa que encara no ha passat, "encara que nosaltres entenem que és una forma de blanquejar la situació anòmala que van cometre".
Més incertesa
Un altre dels problemes denunciats pel Comitè d'Empresa és el fet que al contracte dels treballadors fixos discontinus s'indica que han de ser cridats a treballar entre els mesos de març a novembre de cada any. Però aquest darrer any, segons explica en Javier Rodríguez, "per no enganxar-se els dits i haver d'introduir-los a l'ERTO, i pagar, per tant, a la Seguretat Social el cost laboral d'aquests treballadors, ens han indicat que en lloc de trucar-los al març ho faran l'1 de juliol, i només fins al 30 de setembre".
Tot i que l'empresa, sense respectar el torn d'activació segons l'antiguitat, com havia acordat amb el Comitè d'Empresa, “es reserva la possibilitat d'activar-los en qualsevol moment si en té la necessitat, per Setmana Santa o en un moment que hi hagi més demanda", continua Javier. Aquesta modificació dels períodes de treball agreuja la incertesa i la precarietat d'aquests treballadors i treballadores, perquè "han d'estar pendents durant mig any, perquè l'empresa no els garanteix allò que indica el seu contracte".
Mediació fallida
En vista d'aquesta situació, el 19 de desembre del 2021 el Comitè d'Empresa va anunciar la convocatòria de vaga en què es demanava fonamentalment la retirada de l'ERTO vigent a l'empresa des de l'1 d'agost del 2020, doncs "la càrrega de treball a l'empresa és suficient per treure els treballadors que presten servei en una temporada baixa equivalent del servei del Barcelona Bus Turístic", segons es llegeix a l'escrit que van dirigir a l'empresa. A més, hi ha una llarga llista de reclamacions a conseqüència de les irregularitats, incompliments i mala gestió detectats pel Comitè d'Empresa, a la qual cosa s’afageix la poca transparència i diligència a compartir la informació requerida per la representació dels treballadors i treballadores. "És que ens assabentem a toro passat de les coses que vam demanar", assegura la Pili Romero. I continua: "Per exemple, sol·licitem els censos per saber quanta gent està actualment treballant sota l'ERTO, i poden passar tres mesos i no tenir els censos actualitzats, de manera que no sabem qui està treballant a casa, perquè l'empresa juga a activar i desactivar els treballadors al seu gust. Hi ha una part de la plantilla que és fixa discontínua i estan jugant amb ells, ara els activo, ara els desactivo, i estan en una mena de limbe continu".
Per la seva part, Barcelona Turisme no ha pres la iniciativa, més enllà d'informar-se dels motius de la convocatòria de vaga, i ha delegat a l'empresa subcontractada la resolució del conflicte. Tampoc ha consultat el comitè d'empresa, "és que a nosaltres no ens han preguntat absolutament res", assegura Pili Romero.
Després de l'anunci de la convocatòria de vaga, hi va haver dues reunions de mediació entre la representació de l'empresa i la dels treballadors a la Conselleria de Treball els dies 24 i 27 de desembre. Tot i això, els resultats d'aquesta mediació no van ser positius, segons explica Javier Rodríguez en declaracions a Alba Sud poc després de sortir de la segona trobada: "avui s'han desdit pràcticament de tot el van comprometre divendres. Han descartat treure la plantilla de l'ERTO i pràcticament només ofereixen allò que en realitat haurien de fer legalment i amb una bona gestió. No entenen que això només es pot resoldre amb una negociació sincera".
Per aquest motiu, el dilluns 27 de desembre a la tarda la plantilla reunida en assemblea va aprovar per majoria absoluta, amb una sola abstenció, convocar vaga per als dies 28, 29 i 30, perquè "el que sentim és que ha estat una presa de pèl, ens han menyspreat", assegura en Rodríguez. I és per això que els treballadors i treballadores del Barcelona Bus Turístic, acompanyats dels conductors dels autobusos que han acordat solidaritzar-se amb els seus companys, han decidit fer el pas i convocar una vaga de tres dies per posar fi al que consideren una gestió ineficaç i irregular dels ERTO que els està afectant greument.
TURISMES EN DISPUTA
El bloc d'Ernest Cañada
Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes
Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral en la Universitat de les illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i des d'aleshores sóc el seu coordinador. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Centreamèrica. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despulla que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i maneres d'organitzar aquesta activitat per construir alternatives emancipatòries postcapitalistes.