05-05-2022
El futur del turisme en temps d'incertesa
Reproduïm el vídeo de la intervenció d'Ernest Cañada, membre fundador d'Alba Sud, a la jornada del Fòrum de la Societat Civil que va tenir lloc a Palma (Mallorca) el 28 d'abril passat, així com algunes de les entrevistes en mitjans de comunicació que va suscitar la seva presentació.
El Fòrum de la Societat Civil és un espai d'articulació de diferents entitats que des de Mallorca aboquen per la necessitat d'un canvi de model econòmic que redueixi la vulnerabilitat de les Illes Balears, altament dependents del turisme. El 28 d'abril passat va organitzar la jornada Els reptes de la transició econòmica a Mallorca. En aquest marc va intervenir Ernest Cañada, membre fundador d'Alba Sud i actualment investigador postdoctoral de la Universitat de les Illes Balears (UIB). A la seva exposició va centrar l'atenció en les diferents lectures que s'han fet de la crisi de la COVID19 en relació amb el turisme, així com els escenaris que s'estan dibuixant. Va alertar també de la necessitat d'un replantejament a fons de l'alta dependència dels territoris més especialitzats en turisme, els quals generen una vulnerabilitat elevada, i va defensar l'aposta per una transició socioecològica urgent que inclogui l'activitat turística.
Tot seguit reproduïm el vídeo de la seva intervenció (comença al minut 4:44):
La seva conferència va suscitar també l'interès de diversos mitjans de comunicació:
A IB3 (televisió): faci clic aquí
A la Cadena Ser (ràdio): faci clic aquí
Al Diario de Mallorca:
Al diari Última Hora:
TURISMOS EN DISPUTA
El blog de Ernest Cañada
Sobre perspectivas críticas en el turismo y alternativas poscapitalistas
Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y desde entonces soy su coordinador. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.