Contacte Butlletí

Reportatge | Notícies Generals | Rep. Dominicana

16-03-2023

Impuls al turisme nacional a la República Dominicana

Giselle Cedeño | Alba Sud

La campanya impulsada pel Ministeri de Turisme, “Turismo en cada rincón”, pretén impulsar les visites de la població dominicana per tot el país. És possible desenvolupar turisme a partir del mercat local? Iniciatives com a Chocolate Mountaine i Jamaco Ecotours són exemples de com es pot apostar a aquest mercat.


Crèdit Fotografia: Ryan Bowen, Chocolate Mountain.

Un dels objectius de la campanya “Turismo en cada rincón”, impulsada pel Ministeri de Turisme del govern de la República Dominicana, és fer costat a les petites empreses. A diferència de la promoció tradicional, que pretén atreure el mercat internacional, està dirigida al públic local. Des del seu llançament l'agost de 2022 es va generar un catàleg amb 184 àrees protegides, 93 rutes i senders i 165 balnearis, els quals seran promocionats en els mitjans digitals per a turistes.

La pàgina Web del Ministeri de Turisme compta amb un bloc que promociona diferents opcions d'experiències a diverses províncies. Fins ara es promou els atractius de Bonao, a la Província Monseñor Nouel, Moca i Jamado al Norte, a la Província Espaillat, Salcedo, a la Província Hermanas Mirabal i Santiago a la província del mateix nom. Totes a la regió Nord o Cibao .

A mesura que s’inaugurava la campanya es destacaven els productes tradicionals i gastronomia característica de cada ciutat. A més, es donaven a conèixer alguns plans d'inversió, per exemple a la ciutat de Bonao on s'invertiran cent milions de pesos dominicans en obres turístiques i 10 milions per al carnestoltes, i finalment es planifica dur a terme una ruta turística que s’inclourà en la promoció del país en l’àmbit internacional.

Vídeo promocional "Turismo en cada Rincon". 

La campanya cobreix la necessitat de diversificar l'oferta actual i distribuir els beneficis de l'activitat turística del país, una acció clau per al desenvolupament de nous destins allunyats de l'oferta predominant actual de “turisme de sol i platja”.

Turisme local, té potencial?

A la República Dominicana, el turisme intern va créixer d'un 5 al 15% amb el model de gestió actual.L'empresa LLYC en el seu estudi de Big Data Analytics per a conèixer les tendències de viatges en destinacions domèstiques, conclou que les tendències de recerca de turisme local es troben les platges de Punta Cana, Las Terrenas i Samaná.Les ciutats de major interès són el Distrito Nacional, La Altagracia, San Cristobal, La Romana i Samaná, sent la motivació principal l'acampada i el senderisme. Per altra banda, Airbnb és l'opció preferida d'hostalatge, quedant en últim lloc els hotels tot inclòs. Encara falta desenvolupar més estadístiques del comportament del mercat nacional que permetin enfortir una oferta més atractiva i assequible.

Fins al moment, la campanya s’ha centrat a les ciutats del nord del país, lluny de la principal destinació turística, Punta Cana, a la costa Est. A la regió nord es troba Chocolate Mountain, una emprenedoria ecològica, i Jamao Ecotours, un tour operador local de base comunitària. Alba Sud va visitar aquestes dues experiències que es poden beneficiar de la campanya “Turisme a cada racó”, per conèixer com van sorgir, com s'han vinculat amb ella i quins possibles efectes poden tenir.

Chocolate Mountain

Situada a Rio Grande de abajo Altamira, a la Província de Puerto Plata, Chocolate Mountain va iniciar quan Ryan Bowen, un dels seus fundadors, es va desplaçar a la zona fugint del tancament que es vivia a les ciutats per a evitar la propagació de la COVID-19. El camp li donava l'oportunitat de viure una vida normal i sense restriccions. Després se li van sumar amistats i familiars que buscaven el mateix, i és així com s'inspira per a dur a terme el projecte que té, al costat de la seva sòcia Jenny Checo. Avui, Chocolate Mountaine és un espai que permet connectar amb la naturalesa, mentre s'aprèn de la vida rural a través d'experiències d'agroturisme.

Compten amb oferta d'allotjament en dos espais: La Choza, una casa de bambú estil taina, i la Casa Negra, una casa de dos nivells amb capacitat per a cinc persones, amb dues habitacions, dos balcons, una cuina i una dutxa, i construïda amb materials locals. També tenen espai per a acampar amb accessos a àrees comunes com a una graella tipus barbacoa, banys i dutxes a cel obert.

Qui s'allotja pot gaudir de l'oferta gastronòmica local, estil de “l’Hort a la taula” (farm-to-table), amb productes orgànics de temporada. “Les persones mengen el que es conrea aquí, a la nostra finca”, comenta Ryan. Els principals cultius són: musàcies, fruiters, tubercles, hortalisses i flors aromàtiques.

El producte estrella de la iniciativa és el “tour de la xocolata”, que permet conèixer el procés de la transformació del cacau en xocolata, i que inclou sembra, collita, fermentació, assecat, torrat, fins a l'elaboració de la bola de xocolata artesanal. Pertanyen al Bean to Bar Movement, una iniciativa que neix de petits fabricants sobre l'aprenentatge de com es fa la xocolata. “És una experiència molt innovadora, si t'interessa la xocolata tens l'experiència amb la xocolata, però si t'interessa l'agroturisme llavors passes el temps en la collita del cultiu” explica Ryan.

Crèdit Fotografia: Ryan Bowen, Cacao Tradició Ancestral. 

En preguntar sobre la seva relació amb la comunitat, Jenny Checo, co-fundadora, argumenta amb orgull que han crescut junts. Els vilatans els han ensenyat diferents tècniques de collita, formen part dels tours i han estat els qui van treballar en la construcció de la infraestructura. “Hem treballat de bracet amb els nostres veïns”, assegura la Jenny. I al que en Ryan afegeix: “incloem a la comunitat en el desenvolupament i creixement del projecte… No estem portant un equip de treball de fora, són els mateixos locals que es beneficien, les ferreteries, els transportistes...”. Una altra manera d'integrar-se és que des de Chocolate Mountain comercialitza la collita de productors propers, com la venda de la bola artesanal de petits productors que cullen cacau, tant en la seva empresa com en negocis a la ciutat. Això és una manera de donar suport als comerços, “la iuca pel sancocho segur que serà de la producció local”.

Com a empresa col·laboren amb diferents institucions i ONG’s per al desenvolupament de la comunitat. Són part del grup UBUNTU, pel qual 21 nens i nenes d'entre 6 i 12 anys estan aprenent sobre la sembra orgànica. La Jenny comenta que el motiu de participar en aquest grup neix de la pregunta: quin és el futur que volem deixar a aquesta comunitat? I des de Chocolate Mountain el que volen és poder crear oportunitats per a les persones més joves i dotar-los de coneixement, que puguin estudiar i millorar les seves condicions de vida. Així mateix, també fan costat a l'ONG Litro de Luz, on porten energia renovable i projectes de benestar comú. Fins al moment, han construït dos aqüeductes per a la comunitat.

Amb la creació de Chocolate Mountain s'ha despertat l'interès de la comunitat per invertir en nous projectes que donin valor a la seva terra “això ens motiva a seguir i a poder inspirar a uns altres”, comenta la Jenny. Amb aquesta experiència s'està valorant i rescatant l'autòcton. D'aquesta manera, tracten d'incrementar la connexió de la joventut urbana amb el camp, perquè “cada vegada saben menys sobre la sembra i collita tradicional”, comenta en Ryan. “L'edat dels agricultors va de 65 a 89 anys, i els joves només volen anar a les ciutats a la recerca de millors oportunitats econòmiques”, continua. En aquest context, el turisme pot ser una eina de canvi: quan les visites expressen el bonic del lloc, els joves comencen a veure també el valor de la seva terra. És així que després de l'inici de l'empresa, altres persones de la comunitat s'han inspirat i ja hi ha cinc projectes en masos de la zona, “això és el que volem, inspirar a uns altres perquè inverteixin a les seves terres”, conclou Ryan.

Crèdit Fotografia: Ryan Bowen, Aqüeducte La Solapa Rio Grande.

Quant als possibles efectes de la campanya, o en termes de potencials vinculacions, és una cosa que veuen com a bo en general, però també es considera que està enfocat sobretot en els espais que ja estan consolidats. Això deixa enrere petites emprenedories que no estan en cap destí conegut i, per tant, la promoció i donar-se a conèixer recau en les seves pròpies mans, com ocorre en el cas de Chocolate Mountaine. És molt fàcil romantitzar el camp i fer-se fotos en els recursos de cada localitat, no obstant això, molts d'aquests llocs requereixen un treball previ a la promoció i això podria donar resposta a per què només fins ara la campanya promou destins ja establerts.

Jamao Ecotours

Alberto Martínez, soci fundador i assessor del tour operador comunitari Jamao Ecotours, explica que els inicis de l'empresa daten de 2013. Primer es va crear el Consell de Desenvolupament Ecoturístic Jamao al Nord, conformat per dotze joves de diferents comunitats amb la missió de donar a conèixer el municipi i formar a les persones. A partir d'aquí, van obtenir finançament del 2014 al 2015 del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) sota el projecte per a l'enfortiment institucional del Clúster Turístic de la Província d’Espaillat. “Quan van arribar els consultors, ens van dir que el que fèiem estava bé, però que necessitàvem la manera de poder mantenir i sostenir a les nostres famílies generant ingressos, i aquí neix Jamao Ecotours, un touroperador local, de caràcter receptiu, comunitari, per a promoure la bellesa de Jamao al nord a través de les diferents excursions”, explica l’Alberto. El nombre de joves va augmentar a 20 i es va començar a promoure el projecte.

Amb el suport obtingut, van aconseguir obrir una oficina, formar a guies i fer altres cursos necessaris per a la prestació de serveis i la seva constitució legal. Quan van començar, no tenien capacitat de resposta a les crides que rebien esporàdicament per a fer alguna de les excursions que oferien. Per això, l’Alberto explica que va haver de posar en garantia béns personals per a un préstec bancari i així comprar equips per a 30 persones. D'aquesta manera, van poder començar amb les excursions extremes que, amb una oferta de deu propostes diferents, ha permès que reneixi el projecte.

Posteriorment, del 2017 al 2021, van rebre el suport del projecte Turisme Comunitari Sostenible (TCS), encapçalat per JICA, el Ministeri de Turisme, l'Institut Nacional de Formació Tècnic Professional (INFOTEP) i el Ministeri d'Economia, Planificació i Desenvolupament (MEPyD), gràcies al qual van rebre més equips, formacions i promoció. També van obtenir molta més notorietat a nivell nacional amb l'ajuda dels creadors de contingut i influencers vinculats a través del projecte. Tal ha estat l'èxit que per al 2019 van rebre el premi a l'Excel·lència Turística a FITUR, Espanya, pel model de turisme que duen a terme.

Els productes que ofereixen inclouen a 9 comunitats i 80 persones es beneficien de manera directa. El seu model de benefici és 70/30. És a dir, el 70% dels beneficis va a les persones que donen el servei per a la realització de les excursions i el 30% a l'empresa. “Si vostè en una de les nostres excursions vol que se li tregui el dinar i el berenar, doncs no consumirà el nostre servei perquè al final volem que tots a la comunitat es beneficiïn, no només alguns”, explica l’Alberto. Els productes que tenen estan pensats per aconseguir la inclusió i distribuir els beneficis a les diferents famílies i persones que ofereixen algun servei o producte.

El públic que els visita és local en un 80% i la resta estranger. Actualment tenen 10 excursions diferents, que van des de passejades a cavall, caiac, caminades exigents, fins a l’allotjament rural i càmping. Van passar de rebre 17 visitants a l'any el 2015 a les quatre mil que els visiten a hores d’ara.

Crèdit Fotografia: Jamao Ecotours.

Un dels objectius de Jamao Ecoturs des de la seva fundació ha estat la protecció del medi ambient. No obstant això, aquest ha estat un dels seus principals conflictes, perquè han tingut problemes amb persones que danyen el medi ambient, fins al punt que, en l'actualitat, estan en procés legal amb el propietari d'una granja de porcs que està contaminant els principals rius de la comunitat. Igualment s'han enfrontat a persones que extreuen material dels rius.

Al principi del projecte van ser qüestionats pels diferents organismes als qui explicaven el projecte, atès que el comitè estava format per persones de diferents comunitats de la perifèria i no de la capital o de l'elit, “som gent normal i corrent”, assegura l’Alberto. Però a poc a poc s'han guanyat la confiança i respecte de les persones i organitzacions, i ara al municipi hi ha suficient consens per a impulsar l'ecoturisme com a manera de desenvolupar el poble i, a l’hora, cuidar del medi ambient.

Amb l'èxit que han tingut, també han arribat altres inversions que busquen lucrar-se, però sense contemplar la inclusió de la població local. L’Alberto explica que uns inversors d'origen rus van comprar una gran quantitat de terreny i això ha fet que ara per arribar al riu hagin de creuar aquesta propietat. Al principi van tancar l'accés, prohibint el pas als habitants locals, però aquesta situació no va durar, perquè “la comunitat és sobirana i el que ve de fora no pot imposar les regles”, i ja han recuperat l'accés al riu.

En un futur esperen augmentar el nombre de visites i passar de 90 a 200 persones diàries, així com ampliar la capacitat d'allotjament. En aquest moment, tenen un projecte de càmping que serà dirigit per dones de la comunitat. Advoquen per promoure la producció local i ampliar la quantitat de persones que es beneficien del projecte, a més de promoure una comunitat més conscient sobre la cura del medi ambient. En referència a la campanya, consideren que si bé han estat tinguts en compte, l'èxit del seu projecte depèn dels seus propis esforços.

Per què apostar a aquesta tipologia de turisme?

Per a la Jenny Checo, de Chocolate Mountain, s'ha de fer costat al turisme sostenible perquè es generi un impacte positiu que transformi les persones de la localitat i que alhora permeti diversificar l'oferta. “Aquest tipus de turisme és el futur, no podem seguir en la línia d'un turisme que no té un impacte positiu, perquè els recursos són limitats”, assegura la Jenny. Per al seu company, en Ryan Bowen, cal injectar vida als camps dominicans i el turisme pot ser una via per a la millora de la situació, incentivant als joves a cuidar la seva terra, perquè “quan elimines la connexió amb la terra d'un poble pots controlar-lo… Un poble que no te connexió amb les seves arrels és fàcil de manipular”, conclou.

Segons l’Alberto Martínez, de Jamao Ecotours, el Ministeri de Turisme ha de continuar promocionant aquest tipus de turisme. Considera que han de prestar-li més atenció a l'incentiu i desenvolupament d'aquesta tipologia, perquè és el mateix turista qui l'està demandant, “el país té molt a oferir i el turista busca interacturar amb la gent, amb la cultura local”. Perquè sorgeixin més projectes d'aquest tipus en tot el país, no sols a la zona nord, l’Alberto recomana “fer una mobilització dels recursos i actors claus de les províncies i donar suport a la conversió d'aquests recursos en productes turístics, i en això la promoció és clau, atès que hi ha molts projectes turístics que fan una bona feina i no es coneixen o no s’arriben a créixer per problemes d'accessibilitat, senyalització o desconeixement per part del públic”.

Però perquè realment hi hagi un “turisme a cada racó” no sols s'ha de cobrir les qüestions de publicitat de destins ja existents. El suport a les noves emprenedories és vital per a ampliar la redistribució dels beneficis que pot generar el turisme. Casos d'èxit com Chocolate Mountain i Jamao Ecotours demostren que sí que es pot apostar per aquesta mena d'oferta i que el mercat nacional té potencial.

D'altra banda, amb el creixement de visites a aquests llocs caldria vigilar també que les destinacions no s’elititzin i que després d’un temps no siguin assequibles per a la població local, de tal manera que al final s'acabi per generar una nova oferta exclusiva per al mercat estranger. Si el propòsit és impulsar les visites a nivell nacional, esperem també que la campanya no es continuï limitant només a la regió nord i es doni a conèixer tots els racons de la República Dominicana, com diu el lema de la campanya. Finalment, caldria resoldre problemes d'accessibilitat i senyalització i expandir l'estudi del mercat local per a la millora de l'oferta actual.

 

Aquest article es publica en el marc del projecte “Reactivació turística post-COVID19: alertes contra l’increment de desigualtats globals. 1a Fase”, executat per  Alba Sud amb el recolzament del'ACCD (convocatòria 2021).

DES DEL CARIB

El bloc de la Giselle Cedeño

Sobre turismes, desigualtat i alternatives

Graduada en Administración de Empresas Turísticas y Hoteleras en la Universidad Autónoma de Santo Domingo (UASD), con una especialidad en Sostenibilidad y Gestión de la Calidad en Empresas Turísticas del CETT-UB. El blog pretende mostrar la realidad de los pueblos donde se han desarrollado proyectos turísticos “todo incluido” y dar voz a estas comunidades excluidas, así como hacer visibles las condiciones laborales de los trabajadores y trabajadoras del sector. También se analizan otras modalidades de turismo responsable que puedan ser aplicadas en el marco turístico dominicano.

Anar al bloc »