Contacto Boletín

Reportaje | Noticias Generales | Cataluña

05-05-2023

“No es pot conciliar”: contra l'obertura de comerços en diumenge

Ernest Cañada | Alba Sud

Aquest dissabte 6 de maig la plataforma Stop Diumenges i Festius tornarà a manifestar-se a Barcelona en contra de l'acord que regula l'obertura en diumenges i festius entre els mesos de maig i setembre de cada any. Aquesta reforma dels horaris comercials impedeix la conciliació amb la vida personal i turistifica encara més la ciutat.


Crédito Fotografía: Manifestación del 3 de junio de 2022. Imagen de Carla Izcara.

La plataforma Stop Diumenges i Festius convoca una nova manifestació en contra de l'acord municipal que regula des de l'any passat l'obertura del sector comercial en diumenges i festius de 27 barris de Barcelona entre els mesos de maig i setembre, i que aquest 21 de maig tornarà a activar-se. Serà aquest dissabte, 6 de maig a les 11 del matí, davant de la botiga de Zara al Passeig de Gràcia. La convocatòria compta amb el suport del sindicat CGT. Aquesta és la setena manifestació que organitza aquesta plataforma, creada per treballadores de diverses botigues del centre de la ciutat, que denuncien que amb aquestes mesures estan a la mercè dels interessos de les empreses i impossibilita la conciliació entre treball i vida personal. "La queixa de la gent és que no pot conciliar –afirma Mika Crisu, portaveu de la plataforma–. És igual que paguin alguna cosa més, o que retornin un dilluns. Això no és vida. Per a què em serveix un dilluns o un dimarts si els meus fills estan a l’escola i jo tinc festa, per a què el vull?"

Contingut de l’acord

La nova normativa d'horaris comercials, que permet obrir en diumenges i festius als comerços situats en zones considerades turístiques de la ciutat de Barcelona, va entrar en vigor el passat 15 maig de 2022. La mesura, prevista per a quatre mesos, fins al 15 de setembre, afectava 27 barris de Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sants, Poble Sec i Sant Martí. L'horari d'obertura quedava comprès entre les 12 del migdia i les 8 de la tarda. En conjunt, implicava unes 165.000 persones que treballen en el comerç en les zones d'obertura contemplades. Aquesta mesura canviava la regulació vigent, i ampliava a més barris l'àrea reconeguda com a zona turística d'obertura comercial. Fins ara, en ella només es podia obrir dos diumenges del mes de maig i dos d'octubre, i també de 12 a 8 de la tarda.

L'acord va ser signat el 21 de febrer de 2022 per Barcelona Activa de l'Ajuntament de Barcelona, en representació institucional; per Foment del Treball, Barcelona Oberta, PIMEC, ANGED i Barcelona Comerç, en representació patronal i empresarial; i per UGT en representació sindical. Comissions Obreres ho va ratificar durant els primers dies de març, després d'una forta discussió interna. El 25 de febrer va ser aprovat en el ple de l'Ajuntament de Barcelona amb el vot favorable de tots els grups del consistori, a excepció d'ERC, que es va abstenir.

Manifestació del 3 de juny de 2022. Imatge de Carla Izcara. 

La nova normativa té prevista una durada de quatre anys, entre l'1 de gener de 2022 i el 31 desembre de 2025. Més enllà del període i horaris d'obertura i les zones incloses, el document incloïa tres clàusules de caràcter social: voluntarietat, generació d'ocupació i seguiment. En primer lloc, s'explicitava que quan en els convenis col·lectius d'aplicació, siguin de sector, d'empresa o de centre de treball, no s'estableixi un règim diferent, el treball en diumenges i festius serà de caràcter voluntari, i tindrà la retribució que estableixin els mateixos convenis. En el cas que no hi hagués una regulació específica de referència, s'hauria d'habilitar un descans compensatori i facilitar o abonar el menjar quan la jornada superi la meitat de les hores que l'establiment estigui obert. En segon lloc, es considerava que aquesta mesura facilitaria la creació d'ocupació i millora de les condicions de les persones contractades a temps parcial, que tindrien prioritat sobre noves contractacions a jornada completa. Finalment, també s'establia que Barcelona Activa recopilés, tractés i presentés dades de generació d'ocupació i millora de condicions laborals per a cadascuna de les empreses.

Un acord que s'incompleix

Com avisaven algunes de les treballadores a les quals entrevistem per a Alba Sud en aquest article, publicat just un mes després de la seva entrada en vigor en 2022, l'acord no semblava que anés a complir-se per part empresarial. El principal problema, adduïen des d’Stop Diumenges i Festius, és que molts dels contractes vigents ja establien que el seu període de treball anava de dilluns a diumenge, amb la qual cosa ja estarien a disposició de l'empresa i, per tant, no serien necessàries noves contractacions, com es preveia.

Els incompliments es van fer evidents des de molt aviat. Així, a finals de maig de 2022, UGT va denunciar el seu incompliment en diverses empreses: Zara, Massimo Dutti, Caprabo-Eroski de l’Illa, Uniqlo, Party Festa, Humana i Celio. Segons aquest sindicat, en aquestes empreses no s'estaven aplicant els compromisos de voluntarietat per a treballar en aquests dies, compensar amb un dissabte lliure per cada diumenge treballat i retribuir dietes. Així ho van denunciar en una concentració el 25 d'agost davant les portes de Zara en el Portal de l’Àngel. Posteriorment, al setembre UGT va anunciar la seva desvinculació de l'acord a causa de l'incompliment patronal de les condicions pactades. Pocs dies després, a la fi d'octubre d'aquest mateix any, van interposar una demanda en els Jutjats Socials per incompliment del pacte d'obertura en diumenges i festius a les empreses Adidas, Uniqlo, Inditex i Foot Locker. Per part seva, CCOO ha mantingut la valoració que aquest acord, a diferència dels signats en altres ciutats espanyoles, disposa d'un acord social que permet donar-li seguiment.

Després de la interpel·lació del grup municipal d'ERC, Montse Ballarín, regidora del PSC de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda, va admetre en la Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament, celebrada el 14 de desembre de 2022, que l'ampliació d'horaris comercials en diumenge no havia aconseguit la creació d'ocupació prevista.

“Encara que es compleixi, no ho volem”

Segons diverses treballadores contactades per Alba Sud a través de la plataforma Stop Diumenges i Festius, els incompliments són flagrants. Una d'elles, presidenta del comitè d'empresa en una botiga de roba per a home del centre de la ciutat, Vanessa de Celio, explica que aniran a la manifestació d'aquest dissabte "perquè no s'ha complert pràcticament cap dels acords que van signar els sindicats amb l'ajuntament i la patronal. Primer era que s'havia de promoure la contractació de personal, i no ha estat així, en la meva empresa no han contractat a ningú. Tampoc ens han pagat les dietes. I el que ens paguen de més és res". Davant aquesta situació, van posar una denúncia davant la Inspecció de Treball, qüestionant que les obliguessin a treballar en diumenge. En aquest cas, la inspectora va fer un informe favorable a les treballadores, explicitant que encara que el contracte fos de dilluns a diumenge, treballar en festius era una decisió voluntària.

En un gran magatzem de productes tecnològics, una altra treballadora denúncia que en la seva empresa tampoc han complert res del que es va acordar. “Només pensar que tornem amb els diumenges i festius m'entra una ansietat tremenda –em compta–. Tinc una nena petita i m'és impossible conciliar, ja que em donen festa un dia entre setmana, quan tinc a la nena en la guarderia. És l’únic dia lliure de la setmana que tinc perquè treballo de dilluns a dissabte. És molt trista aquesta situació, de veritat t'ho dic”. I demana mantenir l'anonimat davant el temor a represàlies: “Estic buscant feina perquè si no aquesta situació acabarà amb la meva salut. Però no posis el meu nom, si us plau, almenys fins que trobi un altre treball, perquè ja que ens fan la vida impossible”.

La plataforma Stop Diumenges i Festius, molt activa a Instagram, en aquests dies previs a la manifestació ha fet un qüestionari en línia, preguntant a les persones que els segueixen si en les seves empreses s'estan complint o no els acords. La quantitat de testimonis de treballadores i treballadors de diferents empreses és aclaparadora. De forma generalitzada hi ha la percepció que l'acord no ha generat ocupació, que les empreses no estan respectant la voluntarietat per a treballar o no en diumenge i que les mesures compensatòries són molt limitades o no es compleixen.

Però, segons Mika Crisu, encara que es complissin, és un acord que rebutgen, perquè "és l'únic dia que tenim per a estar amb la família". Per a la portaveu d’Stop Diumenges i Festius, cal revertir ja aquesta reforma dels horaris comercials, abans que es generalitzi durant tot l'any, i per això afirma: "volem continuar amb aquesta plataforma, perquè sabem que si això continua endavant, i no ho parem ara, que és de maig a setembre, quan l'obertura siguin tots els diumenges de l'any no ho pararà ni Déu".

La turistificació de Barcelona implica que els horaris dels treballadors i treballadores que tenen contacte amb el turisme acabin determinant-se en funció dels interessos empresarials, com en aquest cas, que busca captar la potencial despesa de les persones que baixen dels creuers. Frenar la dinàmica de turistificació de la ciutat és urgent, i per a això és necessari també fer front a acords com aquest, que ens fan cada vegada més dependents i vulnerables.

TURISMOS EN DISPUTA

El blog de Ernest Cañada

Sobre perspectivas crí­ticas en el turismo y alternativas poscapitalistas

Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y desde entonces soy su coordinador. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.

Ir a blog »