Contacte Butlletí

Reportatge | Notícies Generals | Catalunya

14-12-2023

«Tasta la vall», una proposta agroturística de proximitat per a la gent del territori

Raül Valls | Alba Sud

La passejada gastronòmica “Tasta la vall” a la Vall d’en Bas (Garrotxa) el passat 29 d’octubre mostra les possibilitats i futur de propostes d’agroturisme de proximitat adreçades preferentment a les poblacions locals. 

Un dels reptes de la transició ecosocial i postcapitalista que hem d’abordar de forma immediata és la creació d’ofertes turístiques i de lleure compromès des del territori i per a la seva gent. Durant els anys del desenvolupament i creixement econòmic capitalista basat el consumisme a ultrança, el turisme ha estat entès com quelcom que els territoris havien de pensar i organitzar per desenvolupar una oferta adreçada exclusivament per a visitants forans. Calia posar-se en el mapa i competir amb altres indrets per atraure turisme. Com més de lluny venia el turista més prestigi semblava guanyar la destinació. La “pernoctació” ha estat en aquest context l’element definitori i quantificador de la forma de mesurar l’èxit turístic. Però ara ens cal una nova mirada a les pràctiques turístiques on, des de la proximitat, donem la importància i centralitat que li cal a altres variables que en altres moments històrics van estar més presents: la salut, el descans, el lleure, el coneixement del propi territori, l’alimentació, els productes locals i la construcció d’una comunitat cohesionada i culturalment activa.

En aquesta línia, i organitzada pel Grup Motor per la Transició Agroecològica, impulsat per l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, a la comarca de la Garrotxa, Catalunya, va anar la primera jornada “Tasta la Vall. Passejada gastronòmica” del 29 d’octubre de 2023. L’activitat lúdica consistia en una ruta circular d’onze quilòmetres pel municipi de la Vall d’en Bas on van participar 152 persones, en grups de vint que sortien cada 15 minuts per fer el recorregut.

La ruta, majoritàriament per senders del municipi, passava per quatre explotacions agroramaderes amb produccions diverses i on es feia una breu aturada per degustar-ne alguna proposta gastronòmica i rebre les explicacions dels productors. L’activitat forma part d’un programa que impulsen des del Grup Motor i que ja va tenir una primera acció durant el període de festes majors dels diferents pobles de la Vall d’en Bas l’estiu del 2023 amb el “Descobreix el que menges”. Aquesta erauna campanya adreçada a la població local per sensibilitzar sobre la tasca dels productors locals i impulsar el coneixement sobre l’origen dels aliments i un consum conscient i de proximitat.

Iniciatives participants

Les granges locals que han participat en el “Tasta la Vall” són:

  • Can Guidic,prop del poble de Sant Esteve d’en Bas, és una explotació de producció, transformació i comercialització de llegums on s’oferia una petita tapa de fesols elaborada expressament per l’ocasió pel restaurant l’Hostalet d’Hostalets d’en Bas. Hi elaboren menjars preparats a partir de la seva producció agrícola que es poden trobar a les províncies de Girona, Barcelona i Tarragona.
  • Mas Tarrus, entre els pobles de Sant Esteve d’en Bas i Hostalets d’en Bas, és una activitat ramadera familiar de la família Bonamaison dedicat a l’engreix de vaca de carn en extensiu, que treballa en maneig ecològic i on es va servir una tapa d’steak tàrtar de vedella elaborada pel restaurant Ca l’Esteve d’Hostalets d’en Bas.
  • Granja Les Comés (Moli del Perer),prop d’Hostalets d’en Bas, és una explotació ecològica de la família Vila de vaques lleteres de producció de llet ecològica per altres indústries transformadores. Per altra banda, disposen d’un obrador per la producció pròpia de formatges i altres derivats làctics. A la granja es va degustar un iogurt ecològic amb compota de poma elaborat expressament pel restaurant Sant Miquel d’Hostalets d’en Bas.
  • L’Aulinaal nucli dels Hostalets d’en Bas, és una granja de porc i vedella amb obrador propi conduïda per joves agro-ramaders que, a part de la venda de carn i embotits artesans, fan una àmplia elaboració de plats preparats. En aquesta granja es va servir un assortiment dels embotits artesans amb pa i tomàquet del conegut forn local Batallé.

Una proposta que articula

La idea central del “Tasta la vall” és articular una activitat per passar un matí caminant, coneixen i degustant les propostes de producció d’aliments locals i també fer comunitat. La major part dels participants eren del mateix municipi, un 44% dels pobles de la vall, i fins a un 80% de la comarca de la Garrotxa, sobretot de la capital, Olot. La resta, un 20%, provenien de la comarca veïna, Osona, d’altres comarques gironines i de l’àrea metropolitana de Barcelona.

L'activitat, impulsada també per l'Ajuntament de la Vall d'en Bas i finançada pel Ministeri d’Agricultura del Govern d’Espanya va comptar amb el suport tècnic del grup investigador "Arran de Terra" i del Centre de Cultura i Natura de Can Trona, així com del recolzament organitzatiu del grup excursionista de Sant Esteve d'en Bas, l’històric GECA, i de la Comissió de Festes dels Hostalets d'en Bas. Una de les característiques interessants de l’activitat va ser la implicació de restaurants del municipi en l'elaboració del tast, fent valdre el producte local, i també de l'emblemàtic Forn de Pa Batallé d'Hostalets, un dels més populars a tota la Garrotxa per la qualitat dels seus productes.

L’activitat genera una articulació que destaca tant la producció d’aliments com la seva elaboració gastronòmica i promou un ric marc cultural amb una comunitat plenament conscient de la seva connexió i ecodependència del territori on habita. En aquest sentit, i com ens explica Laura Canalias, directora del Centre de Cultura i Natura Can Trona de la Vall d’en Bas, “el sector primari és un aliat fonamental per cuidar el territori i el paisatge de la vall, que és un dels nostres valors principals i dels signes d’identitat que volem mostrar com a municipi. La caminada ens permetia donar rellevància a tota aquesta tasca de cura de l’entorn natural, que va més enllà de la producció d’aliments, i que fa una gestió integral d’un paisatge i un territori molt extens i divers com és el de la vall de Bas.”

Promoure proximitats

Una altra qüestió a valorar d'aquesta activitat és l'esmentada voluntat de ser una proposta turística de proximitat, adreçada principalment a la població local i comarcal. Aquest tipus d’ oferta molts cops no es té en compte, quan en realitat hauria de prendre importància en el marc de les respostes i transformacions que cal donar davant la crisi ecològica i energètica. Pensar activitats recreatives per la gent local ha de formar part del projecte global de relocalització d'activitats i de potenciar proximitats. Per a enMoisès Mont, coordinador del Grup Motor per la transició ecològica a la Vall d'en Bas "el principal objectiu és l'educació i conscienciació de la població local, que dissortadament molts cops viu d'esquena a l'activitat del sector primari del municipi".

En una comarca com la Garrotxa, on en termes laborals hi ha més d'un 80% de la mobilitat quotidiana és interior, crear propostes recreatives de proximitat suposa avançar en una direcció ecològicament responsableiafavorir una oferta recreativa interna amb un objectiu pedagògic. Per altra banda, aquestes trobades que s'articulen a partir de petits grups, com va ser el cas que ens ocupa, fomenten la relació directa i el coneixement entre les veïnes i veïns, en un context on una part de la població és nouvinguda i necessita espais per a integrar-se.

També és important el coneixement sobre els recursos agrícoles, ramaders i gastronòmics locals que es posen en joc en activitats com aquesta. Massa cops donem per fet que la població local, autòctona o nouvinguda, que viuen en entorns rurals, té coneixement sobre les granges de la seva localitat, els productes de proximitat i com es fa aquesta producció. Aquesta passejada va posar de manifest que aquest coneixement és en massa casos incomplet o nul i que una activitat com aquesta serveix per millorar-lo. Com ens explica en Miquel Vila de la Granja Les Comes, "estem molt contents amb la ruta gastronòmica, ja que va venir molta gent de la Garrotxa que no sabia que teníem una formatgeria. I gràcies a aquesta iniciativa ens han donat a conèixer, tant a nosaltres com als nostres productes fets amb la llet de les nostres vaques ecològiques”.

Els estils de vida actuals estan provocant una relació distant amb els mateixos llocs on habitem. Els pobles esdevenen molts cops "dormitori" i els paisatges quotidians imatges que veiem en els moviments motoritzats que fem entre els llocs on desenvolupem les nostres activitats quotidianes: bàsicament treball, estudi i consum.

Activitats com “Tasta la vall” aporten un coneixement a la població local que les darreres dècades s'ha allunyat de les experiències quotidianes relacionades amb l'agricultura i la ramaderia i en general de la producció i elaboració d'aliments. Com afirma Ariadna Pomar, del grup investigador Arran de Terra, "volem fer una tasca de visibilització i de donar valor a la tasca dels productors agroramaders i l'experiència directa a les granges és la millor manera de generar consciència entre la població local sobre la importància dels productors locals i l'alimentació de proximitat". Aquestes activitats a l'hora fixen i articulen una activitat econòmica diversificada. I també llocs de treball de qualitat al contribuir a la viabilitat d'aquests projectes generant un client local i evitant la dependència exclusiva de visitants forans. Evidentment, un altre efecte important és l'enfortiment del teixit social i comunitari, al conrear les relacions entre els i les veïnes. L'interès que va despertar i la rellevant participació demostren que hi ha un espai per propostes, que hem de situar dins del marc ampli dels turismes de proximitat, adreçades a les poblacions locals, propostes que posen al centre la salut, convidant a caminar, el valor de la cosa propera i quotidiana i el coneixement dels negocis, productes i indrets locals.

En l'horitzó immediat rau un ambiciós objectiu que, acaronat des del Grup Motor i l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, com ens explica Moisès Mont, "va en la línia de generar les condicions de possibilitat per la creació d'un Parc Agrari a la Vall d'en Bas, un parc que doni centralitat i dignitat a l'activitat dels pagesos, protegeixi les terres de conreu i comprometi a la resta de població en aquest objectiu". Sens dubte els parcs agraris han de tenir en aquest futur immediat un paper fonamental per a un turisme de proximitat amb vocació educativa i on sigui realitzable un lleure compromès i que doni importància al paradigma de l'ecodependència, restaurant un principi que la ideologia de la desmaterialització de l'economia ha marginat perillosament.

La passejada gastronòmica del "Tasta la vall" fa possible aquesta revalorització de l'activitat del sector primari i fa realitzables pràctiques turístiques més adients a la transició ecosocial i postcapitalista que com a societat cal abordar de forma immediata.

 

LÍMITS ECOLÒGICS DEL TURISME

El bloc de Raül Valls

Sobre la recerca d'alternatives en els límits ecològics de les activitats recreatives

Llicenciat en Filosofia per la UAB, membre d'Alba Sud, del Centre per a la Sostenibilitat Territorial i activista en defensa del territori, sindicalista de CCOO i lector incansable de les diverses tradicions d'emancipació de la humanitat. En aquest espai pretenc crear un espai de reflexió, dubte i coneixement per a entendre la crisi actual i buscar alternatives possibles que posin en qüestió la idea de progrés imperant. Acostar els vells i els nous moviments socials difonent propostes que els enforteixin i que facilitin una nova hegemonia social. Treballar per una transició cap a un vida col·lectivista i una manera diferent d'entendre i entendre'ns amb el nostre entorn natural.

Anar al bloc »