Contacte Butlletí

Reportatge | Construcció de pau i DDHH

31-07-2011

Més mort, dolor i vergonya institucional al Bajo Aguán

Continuen els assassinats de camperols al Bajo Aguán, Hondures, que entre gener de 2010 i juliol de 2011 sumen ja 35 morts, 12 dels quals en els últims 4 mesos. Giorgio Trucchi, corresponsal de la Rel-UITA a Centreamèrica i col.laborador d’ ALBA SUD, analitza les raons que expliquen aquesta situació.


Crèdit Fotografia: Camperols a La Concepción, Bajo Aguán, Honduras. Fotografia de Giorgio Trucchi / Rel-UITA

Aquest dissabte 23 de juliol, desconeguts van ajusticiar sense pietat a Julián Alvarenga García, 45 anys, president de l'empresa camperola Isla Uno, situada al marge esquerra del riu Aguán i pertanyent al Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA). En l'atemptat va resultar greument ferit el també directiu de l'empresa, Santos Dubón, que es debat entre la vida i la mort.

Les xifres de la matança al Bajo Aguán són esgarrifoses. Un total de 35 camperols organitzats han estat assassinats entre gener de 2010 i juliol de 2011, 12 dels quals durant els últims quatre mesos.

Atemptats, segrestos i desallotjaments violents han deixat un saldo de 7 camperols greument ferits i un desaparegut entre maig i juliol de 2011. Tampoc han cessat les persecucions, fustigació i amenaces de mort, enmig d'una total impunitat.

Fins a la data no hi ha cap persona detinguda per aquests atacs criminals en contra de membres de les organitzacions camperoles. Mentrestant, el règim de Porfirio Lobo sembla conformar-se amb la creació d'instàncies i estructures inútils i inoperants, que més aviat obstaculitzen qualsevol tipus d'investigació i esclariment dels fets.

"Encara la gent estava plorant la mort dels companys Luis Alonso Ortiz Borjas i Constantino Morales Enamorado assassinats el passat 16 de juliol, quan es va donar aquest nou atac contra dirigents de les empreses camperoles del MUCA. Julián Alvarenga i Santos Dubón van ser interceptats per un vehicle i brutalment tirotejats mentre es dirigien cap al mercat municipal de Tocoa. No hi ha dubte que es tracta d'un nou atac contra les organitzacions que segueixen lluitant per l'accés a la terra ", va dir a Sirel, Wilfredo Paz, dirigent del Frente Nacional de Resistencia Popular (FNRP) de Colón.

Els familiars de Julián Alvarenga van denunciar que havia rebut repetides amenaces de mort per telèfon. "Li deien que si no es retirava de l'organització camperola que anaven a matar. El coneixia bé. Era un company valent i disposat a la lluita. Un company molt compromès no només amb la causa camperola, sinó també amb la lluita de resistència del FNRP ", va recordar Paz.

Segons el dirigent de la Resistència hondurenya, tots els presidents de les 14 empreses camperoles del MUCA situades al marge esquerre del riu Aguán, haurien rebut amenaces de mort i les seves vides estarien en perill.

"Aquests assassinats demostren que existeix un pla macabre per acabar amb la resistència de les organitzacions camperoles que segueix exigint el respecte dels acords signats amb el govern a l'abril de 2010, i que no estan cedint davant les pressions dels terratinents", va explicar Paz .

Preocupació internacional

El passat 11 de juliol, la greu situació del Bajo Aguán va ser denunciada davant la Subcomissió de Drets Humans i altres instàncies del Parlament Europeu per organitzacions internacionals, generant profunda preocupació, sobretot per l'alt nivell d'impunitat que hi ha a la zona.

Davant la creixent preocupació de la comunitat internacional, el règim de Porfirio Lobo va decidir conformar un Observatori Estatal de Drets Humans, l'objectiu seria "donar seguiment a la situació de la problemàtica agrària que es viu a la regió del Bajo Aguán".

"No solucionarà res i és un mecanisme més del règim per intentar dividir i aturar la lluita del moviment camperol. En una setmana han assassinat a 3 dirigents i un altre està entre la vida i la mort, i no hi ha hagut cap investigació, ni preocupació per tractar de portar els culpables davant la justícia. La que falta és la voluntat política de trobar una solució real al conflicte agrari ", va concloure Paz.

POBLES EN RESISTÈNCIA

El bloc de Giorgio Trucchi

Sobre acumulació de capital i drets humans

Resideix a Nicaragua des de 1998 on va iniciar la seva col.laboració periodística amb l'Associació Itàlia-Nicaragua. Ha col.laborat com a freelance per a Ràdio Popolare Network, Ràdio Onda d'Urto i ha publicat diversos reportatges per al diari Liberazione. Actualment treballa com a corresponsal a Amèrica Central per al Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) i col.labora amb el diari digital Opera Mundi de Sao Paulo del Brasil, ALBA SUD i Kaos en la Red. En aquest bloc, fet des de Centreamèrica, parlem de drets humans violats, lluites camperoles per l'accés a la terra ia una vida digna, processos emancipatoris dels pobles davant d'un model econòmic depredador, impulsat pel gran capital nacional i transnacional.

Anar al bloc »