Contacte Butlletí

Nota Informativa | Construcció de pau i DDHH | Honduras

15-07-2012

Bajo Aguán: Ofensiva criminal contra avenços en la lluita camperola

Giorgio Trucchi | Rel-UITA / Alba Sud

S'aguditza la repressió contra els camperols organitzat en el Bajo Aguán, Hondures. Després d'una històrica sentència judicial a favor dels interessos camperols es produeixen dos nous assassinats.


Crèdit Fotografia: Troballa del cos sensevida de Gregorio Chávez Aranda. Foto de FIAN Internacional.

No hi ha pau per a les famílies camperoles del Aguán. Per cada pas endavant en la construcció d'un nou futur, hi ha una resposta criminal per part de les forces reaccionàries, que pretenen mantenir l'estatus quo existent i el control absolut a la zona.


Dos nous assassinats de camperols i un pla per revertir la històrica sentència que va possessionar de les seves terres al Movimiento Auténtico Reivindicador del Aguán (MARCA), sembla ser la resposta als recents avenços de la lluita camperola per l'accés a la terra.

 

Galeria de fotos de FIAN Internacional:  Troballa del cos sensevida de Gregorio Chávez Aranda



El petit productor i simpatitzant del Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA), Gregorio Chávez Aranda, de 69 anys, va desaparèixer del seu terreny el 2 de juliol i va ser trobat sense vida quatre dies després a la finca Paso Aguán, que es troba en poder del terratinent i productor de palma africana Miguel Facussé Barjum.

En els dies precedents a la troballa, els agents de la seguretat privada del terratinent van ser retirats sospitosament de la zona, mentre la gent de la comunitat Panamá , l'assentament La Confianzs amà de los intereses campesinos se recrudecen’’es bolcava als carrers i prenia la zona, aixecant la seva veu davant d'aquest nou crim i acusant l'assassinat als agents de seguretat.

El 7 de juliol, Jacobo Erazo López, membre del MUCA i ex directiu de l'empresa camperola Tranvio, l'assentament La Confianza, va ser interceptat i assassinat de diversos trets per desconeguts, mentre es mobilitzava per anar a treballar en la comunitat Quebrada de Arena.

Amb aquests nous fets sagnants puja a 50 el nombre de camperols organitzats assassinats en el Bajo Aguán en poc més de dos anys i mig.

"No ens cap el menor dubte que es tracta d'una nova envestida contra el MUCA i les altres organitzacions camperoles, per revertir els avenços que hem tingut pel que fa a la lluita per l'accés a la terra", va dir a Sirel, Yoni Rivas, secretari general del MUCA.

Rivas va lamentar i condemnar rotundament aquestes noves morts i va dir que el MUCA està analitzant la situació i estudiant les mesures a prendre per garantir la seguretat dels seus afiliats i afiliades.

"Estem summament preocupats davant aquesta onada d'assassinats que ve novament a posar de dol les famílies camperoles del Bajo Aguán. Això demostra que els terratinents no volen que es democratitzi l'accés a la terra. Des d’aquests moments responsabilitzem a aquests senyors i a les institucions de l'Estat pel que ens pugui passar", va dir Rivas.

Al juny d'aquest any, i sota amenaça de desallotjaments massius, el MUCA i el MARCA van signar acords amb el govern per la compra d'unes 4.600 hectàrees de terra als terratinents de palma africana de la zona. Les 32 empreses camperoles que integren aquestes organitzacions hauran de pagar una suma total que supera els 32 milions de dòlars.



Troballa del cos sense vida de Gregorio Chávez Aranda. Foto de FIAN Internacional. 

Tracten de revertir sentència

El directiu del MUCA va assegurar que existeix una relació directa entre aquests nous atacs i la històrica sentència que el passat 29 de juny va restituir al MARCA el dret de propietat sobre gairebé 1.800 hectàrees de terra, que estableix un important precedent per a totes les organitzacions camperoles del Bajo Aguán.

Ara tot indica que els terratinents de la palma han passat a la contraofensiva. José Trejo Cabrera, advocat del MARCA, va alertar sobre l'ús del tràfic d'influències i de pressions sobre els jutges i magistrats per revertir aquest important resultat.

"A Hondures la justícia està al servei dels terratinents. Hem demostrat amb els fets que els camperols tenen la raó i es van emetre sentències fermes que ja van ser executades. No obstant això, estem veient com s'està pressionant els jutges perquè deixin sense valor ni efecte aquestes sentències, obrint pas a nous desallotjaments contra les famílies del MARCA", ha afirmat l'advocat.

Trejo va fer una crida a la solidaritat internacional, perquè segueixi atenta al que pugui passar en les pròximes setmanes.
 

"La gent està fastiguejada de tanta repressió". Entrevista a Heriberto Alemany, coordinador de l'Observatori Permanent Internacional de Drets Humans del Aguán (OPIDHA).

Tres pagesos assassinats, un altre greument ferit, noves amenaces de desallotjaments massius i un periodista assetjat per denunciar un projecte d'explotació minera, és l'alarmant saldo d'aquesta última setmana al Bajo Aguán. Sobre aquesta dramàtica situació, Sirel conversar amb Heriberto Alemán, coordinador del OPIDHA.

Heriberto Alemán, coodinador de OPIDHA. Fotografia de Giorgio Trucchi / Rel-UITA.


Què està passant al Bajo Aguán?

Hi ha una agudització de la violència contra les organitzacions camperoles. En menys d'una setmana han assassinat als companys Gregorio Chávez Aranda, Jacobo López Erazo, José Luis Dubón Díaz i van ferir de gravetat a Francis Bueso, tots ells membres o simpatitzants del MUCA.

Hi ha fortes denúncies de persecució i assetjament de l'exèrcit i la policia contra la població de la comunitat Panamá, on vivia Gregorio Chávez. L'estan acusant d'envair finques, d'estar robant i estan criminalitzant la protesta. La gent està fastiguejada de tanta repressió. Exigeix ​​justícia i responsabilitza de l'assassinat als guàrdies privats del terratinent Miguel Facussé.

A més, ens van informar que una Cort d'Apel.lacions hauria emès una fallada, totalment il.legal, que reverteix la sentència amb la que el Jutjat de Lletres Civil de Francisco Morazán possessionar al MARCA de tres finques, i va desallotjar als terratinents que les usurpar fa més de 18 anys.

Hi ha un relació directa entre aquesta històrica sentència i aquesta nova onada repressiva?

Creiem que sí perquè estableix un precedent. El cop per als terratinents ha estat dur i aquestes accions repressives apunten a desestabilitzar al moviment camperol i deslegitimar la lluita que estem tirant endavant. No volen cedir ni una polzada més de terra i estan disposats a fer el que sigui per aconseguir els seus objectius.

Com estan vivint les famílies camperoles aquest moment?

La població viu en constant inquietud i se sent amenaçada per la presència de les forces de seguretat de l'Estat i els guàrdies privats dels terratinents. D'igual manera, les famílies del MARCA viuen una situació emocional molt difícil, perquè se senten sota l'amenaça d'un nou desallotjament violent.

I ara fins volen impulsar la mineria a la zona ...

És un altre element que generarà més tensió i conflicte. Ja estan tractant de dividir a la gent de la comunitat de Abiscinia, a la zona muntanyosa de Colón, perquè acceptin el projecte miner. No descartem que la forta presència militar al Bajo Aguán serveixi també per protegir aquests interessos.

A més, denunciem les amenaces que ha patit el periodista David Corea, coordinador del programa de notícies “La Verdad” de Radio Stereo Linda, per haver alertat la població sobre els riscos que comporta aquest projecte. Davant d'aquesta situació ens estem organitzant per contrarestar l'explotació minera en el Bajo Aguán.

Què és el que està exigint el OPIDHA?

Anem a acompanyar la lluita de les organitzacions camperoles i demanem a l'Estat que procedeixi a la desmilitarització de la zona, que cessi la repressió, que es faci justícia i que es castiguin els assassins. A més, demanem que es busqui una solució integral al problema de la manca d'accés a la terra, que és l'origen del conflicte agrari.
 

La primera part d'aquesta nota va ser publicada originalment en la Lista Informativa Nicaragua y más el 9 de juliol de 2012. L'entrevista a Heriberto Alemán es va publicar a Sirel el 13 de juliol de 2012.

POBLES EN RESISTÈNCIA

El bloc de Giorgio Trucchi

Sobre acumulació de capital i drets humans

Resideix a Nicaragua des de 1998 on va iniciar la seva col.laboració periodística amb l'Associació Itàlia-Nicaragua. Ha col.laborat com a freelance per a Ràdio Popolare Network, Ràdio Onda d'Urto i ha publicat diversos reportatges per al diari Liberazione. Actualment treballa com a corresponsal a Amèrica Central per al Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) i col.labora amb el diari digital Opera Mundi de Sao Paulo del Brasil, ALBA SUD i Kaos en la Red. En aquest bloc, fet des de Centreamèrica, parlem de drets humans violats, lluites camperoles per l'accés a la terra ia una vida digna, processos emancipatoris dels pobles davant d'un model econòmic depredador, impulsat pel gran capital nacional i transnacional.

Anar al bloc »