Contacte Butlletí

Article d'Opinió | Territori i recursos naturals | Illes Balears

05-03-2013

L'ecologisme mallorquí es fa present a l'ITB de Berlín

Ernest Cañada | Alba Sud

El GOB presenta a Berlin, just abans de l’inici de la fira turística internacional ITB, que se celebra entre el 6 i el 10 de març de 2013, una campanya de denúncia del deteriorament ambiental provocat per les polítiques del Govern Popular a Mallorca. 


Crèdit Fotografia: Fotograma del montatge audiovisual de Miquel Barceló.

El GOB, principal organització ecologista de les Illes Balears, s'ha fet present a Berlín un dia abans de l'inici de l'ITB, una de les grans fires internacionals de turisme que té lloc en aquesta ciutat alemanya entre el 6 i el 10 març 2013, per denunciar el deteriorament territorial i ambiental que està provocant el govern del Partit Popular a Mallorca.

La campanya del GOB

Tres membres del Grup d'Ornitologia Balear i Defensa de la Naturalesa (GOB) desplaçats a Berlín, Macià Blàzquez, Gerald Hau i Margalida Ramis, han presentat en roda de premsa, a la seu de l’organització ecologista Deutsche Umwelthilfe, una campanya de denúncia sobre les amenaces ambientals que pateix Mallorca.

Amb la col.laboració de l'artista mallorquí Miquel Barceló, que ha elaborat un muntatge audiovisual, Mallorca Blackout, el GOB impulsa una campanya per "aconseguir el suport dels artistes i amants de Mallorca per reivindicar les bases per a un nou model turístic i territorial" que, segons detallen en un comunicat de premsa, garanteixi el futur de l'illa, el qual passa "necessàriament" per la conservació. Amb això, l'entitat ecologista pretén donar a conèixer els riscos "que es deriven de les polítiques impulsades pel Govern Bauzà amb l'excusa perversa de la crisi actual i la necessitat de generar llocs de treball i impulsar noves infraestructures per atreure turisme de qualitat". Per mitjà de la pàgina web www.mallorcablackout.org, esperen crear un punt de trobada que permeti identificar i donar visibilitat a les principals agressions, així com les propostes i actuacions que promou el GOB en la defensa d'una altra Mallorca possible.

Segons Macià Blàzquez, membre de la junta directiva del GOB, en declaracions a Alba Sud, durant la roda de premsa, "hem denunciat la nova legislació dels governs del Partit Popular de caràcter urbanístic i de desprotecció del territori, inclosos els espais naturals i la costa, que volen que es pugui privatitzar". També han posat en qüestió la política turística, "que està desmantellant el nostre teixit productiu de tipus turístic per mitjà de la seva comercialització com a productes financers". Durant la seva intervenció els membres del GOB han posat com a exemple "espais naturals amenaçats per nous projectes d'urbanització, com Sa Ràpita, Ses Fontanelles i Canyamel, i de promoció del creixement d'infraestructures com ports esportius, l'enclavament turístic de Magalluf o d'importació de residus per rendibilitzar la macro-incineradora de Son Reus".

El problema és que aquestes polítiques de desprotecció dels espais naturals i desregulació dels usos del sòl, al mateix temps que s’impulsen macro-projectes com els esmentats, en espais sensibles mediambientalment, posa en risc la sostenibilitat de l'illa i el seu mateix futur. Contràriament a aquestes polítiques, continua Blàzquez, "defensem la contenció del creixement turístic urbanístic i d'infraestructures, com la millor manera d’assegurar la sostenibilitat i l'equitat social".

Interès a Alemanya

Els periodistes alemanys presents en la roda de premsa, segons expliquen els membres del GOB des de Berlín, han mostrat especial preocupació pel que està passant a Mallorca, sobretot perquè l'illa és la destinació turística més popular de la població alemanya, "i són conscients que cal conservar els seus valors, ara amenaçats per la cobdícia del govern presidit per José Ramón Bauzá i el seu entorn empresarial ", conclou Blàzquez.

Durant els propers dies, els membres del GOB estaran presents a l'ITB de Berlín donant a conèixer la situació de Mallorca i les amenaces existents, especialment entre diferents actors interessats en el turisme a l'illa (com operadors turístics, turistes potencials, premsa internacional, organitzacions afins i la classe política alemanya).

Dies enrere, la revista alemanya Tourism Watch, vinculada a l'organització Bread for the World - Church Development Service, el servei de les esglésies evangèliques per al desenvolupament, amb milers de col.laboradors arreu del país, ja va publicar una entrevista a Margalida Ramis, portaveu del GOB [1], amb un número especial que es distribuirà a l'ITB durant les activitats que aquesta institució preveu desenvolupar durant la fira turística.

Creuament d'acusacions

Les reaccions a Mallorca no s'han fet esperar. La portaveu del Partit Popular al Parlament Balear, Mabel Cabrer, ha instat el Govern, en declaracions reproduïdes avui mateix pel Diario de Mallorca, "a emprar totes les «eines jurídiques» al seu abast per impedir que el grup ecologista GOB difongui en Alemanya la seva «campanya falsa i mentidera» contra la incineració de residus importats a Mallorca". I ha insistit que "el seu grup parlamentari donarà suport qualsevol actuació del Govern per «contrarestar»la «campanya de descrèdit» dels ecologistes, perquè és la seva obligació vetllar perquè no es comptin «mentides de les Illes Balears» en el seu principal mercat turístic" .

Per la seva banda, el conseller de Turisme, Carlos Delgado, ha qualificat d'"irresponsable" l'actuació del GOB a Berlín, doncs, segons declaracions recollides pel diari Última Hora, "està actuant en contra dels interessos dels ciutadans de les Illes, que viuen una situació «dramàtica» i lluiten per mantenir els seus llocs de treball". I just abans sortir cap a Berlín ha recalcat que "estem fent tots un enorme esforç, els ciutadans que estan en atur i els que governem, com perquè ara vingui un grup a intentar fastiguejar la principal fira turística que ens porta més del 30 per cent dels turistes que visiten les Illes". I s'ha mostrat "molt indignat" amb "el numeret" que ha muntat el grup, tal com l'ha qualificat.

Les acusacions de Delgado i Cabrer, han tingut resposta immediata, per part de Macià Blàzquez des de Berlín. Sobre elles, el membre de la junta directiva del GOB ha dit amb contundència: "Les amenaces del conseller Carlos Delgado i de la portaveu del PP Mabel Cabrer demostren el seu tarannà antidemocràtic. No han de voler limitar la llibertat d'expressió? El GOB defensa el territori, el medi ambient, la sostenibilitat i la justícia social. I estem a Berlín per demanar suports al món turístic, perquè molts turistes i empresaris ens han demanat també com ens poden ajudar en les nostres campanyes. On és el mal? L'ecologisme del GOB busca la complicitat del turisme per frenar unes polítiques que l'amenacen. La informació que presentem a la fira turística ITB pretén que el govern balear, amb Carlos Delgado de conseller, rectifiqui les seves polítiques de desprotecció territorial i ambiental. Són aquestes lleis les que amenacen el benestar, l'equilibri territorial i, al cap i a la fi, el mateix turisme. És el govern presidit per José Ramón Bauzá el que ha de corregir les seves polítiques urbanístiques i turístiques que només afavoreixen als mercats financers i les grans corporacions, sacrificant el territori, el medi ambient, el benestar de les persones i, fins i tot, el futur turístic de Mallorca".

Encara que a alguns els incomodi, el debat social està servit. Tot i que s'entestin a intentar aïllar a la ciutadania de les grans decisions que afecten la seva vida i al del seu entorn, el futur de tots i totes, l'acció dels moviments ciutadans com aquest cas ens permeten recuperar el debat sobre les polítiques públiques. Donem les gràcies al GOB​​.

 

Notes:

[1] L'entrevista completa realitzada a Margalida Ramis per Ernest Cañada, es pot llegir en català aquí.

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral en la Universitat de les illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i des d'aleshores sóc el seu coordinador. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Centreamèrica. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despulla que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i maneres d'organitzar aquesta activitat per construir alternatives emancipatòries postcapitalistes.

Anar al bloc »