13-06-2013
Catalunya: Veritats i mentides del permís d'Hidrocarburs Ripoll
Llorenç Planagumà | Alba Sud / CSTL’empresa Teredo Oil intenta recuperar les permisos d’investigació i explotació d’hidrocarburs. Però els científics afirmen que no hi cap trampa geològica en el subsòl on es pogués acumular aquest petroli.
Crèdit Fotografia: Signatura del Pacte del Bover en contra del Fracking per part de la CUP, ICV-EUiA, ERC, PSC, CiU i Ciutadans el 08/02/2013.
Des del mes d'octubre passat a la zona de Riudaura, Catalunya, es va iniciar la lluita en contra de les intencions de l’empresa Teredo Oil Limited d'extreure gas i petroli mitjançant la tècnica del fracking o fractura hidràulica. Després de retirar-li els permisos per incompliment de certs terminis, ara l’empresa intenta recuperar-los i avança en l’estratègia de fer creure que l’àrea es farà rica amb tot el petroli i gas que hi ha. I per això l’empresa procura fer reunions amb alcaldes i generar notícies als mitjans de comunicació. Des d'una visió tècnica i científica podem desmentir clarament aquestes argumentacions i desmuntar l’estratègia empresarial que les alimenta.
El permís posteriorment retirat per l’explotació d’hidrocarburs anomenat “Ripoll” autoritzava l’empresa Teredo Oils Limited a investigar l’existència d’hidrocarburs en el subsòl d’una àrea de 51.200 hectàrees de les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès, i la seva posterior explotació. La Garrotxa però ha apostat des de fa temps per l’economia sostenible; en la meva opinió una estratègia totalment incompatible amb una economia basada en l’extracció dels recursos naturals. Hi ha molts interrogants. Com a geòleg i mediador científic he contrastat opinions amb experts en el tema: enginyers industrials especialitzats en la fractura hidràulica, enginyers tècnics de mines, químics, geòlegs i altres. Fetes aquestes investigacions puc anar desgranant les veritats i mentides del permís per hidrocarburs Ripoll.
Hi han hidrocarburs en aquesta zona? La resposta és sí, concretament hi ha una formació geològica anomenem Armàncies, composta per margues i margocalcàries que es sedimentaren en una conca marina fa uns 40 milions d’anys. En la seva base trobem capes amb presència de matèria orgànica en forma de petroli; aquest és la que en geologia anomenem roca mare. La migració d’hidrocarburs cap a altres capes més permeables formarien les famoses “bosses” de petroli. Aquesta és la raó de la recerca de petroli els anys 60 en aquest territori. Però aleshores no es va localitzar cap jaciment prou rentable, tant sols gas a Riudaura i una mica de petroli a Vallfogona. Aquest fet ja era conegut des de l’època dels Romans amb l’existència de les anomenades mines del petroli, on es podia arribar a extreure uns 40-70 litres per tona de roca.
Hi ha suficient quantitat d’hidrocarburs? La resposta és no. Els científics afirmen que no hi cap trampa geològica en el subsòl on es pogués acumular aquest petroli de la migració de la roca mare (Formació Armàncies). Si que hi ha indicis de migració d’hidrocarburs des de la roca mare per fractures i diàclasis cap a capes més elevades durant la formació dels Pirineus però aquest devia sorgir a l’exterior on es va perdre. De fet alguna surgència d’aigua encara avui treu barrejat una mica d’hidrocarburs.
Perquè parlen de treure 30.000 barrils diaris de petroli? Això es basa en un anàlisi de les dades d’una investigació que va fer a principis del 2000 una empresa filial de CEPSA. El problema rau que hi ha errors en el càlcul d’acumulació d’hidrocarburs en l’Armàncies i la possible migració dels mateixos. Són errors de càlcul de volums tant si aquests els trobem en “bosses” com si el que es pretén és explotar la roca mare per fractura hidràulica. Concretament, les dades de la filial de CEPSA, calculen un volum de roca amb possibilitats d’hidrocarburs molt exagerat. Cal afegir que com la zona està molt plegada i fracturada és enormement difícil mantenir la capa constantment i treballar-hi, amb l’increment de costos que suposa amb una tècnica de viabilitat ja qüestionada, i finalment hi ha també més possibilitats de desastres ambientals.
Quins interessos reals hi ha al darrera? Ens hem informat per experts que segurament darrera tot plegat hi ha interessos especulatius. Costa entendre que alguna empresa vulgui posar els diners amb una aposta tan arriscada com es comentava anteriorment. L’objectiu real és poder disposar del permís per realitzar alguna prova d’explotació simulant rendibilitat i després vendre’l a empreses més grans.
Que li queda al territori? Tot plegat és molt perillós, tant si s’utilitza el fracking com si no. El que és segur és que el territori és qui hi perd més. Cal disposar de tota la informació de manera rigorosa per poder decidir què es vol. Però mentre tenim una hipoteca en forma de permís o futur permís, és difícil que es puguin fer altres inversions vinculades a un ús més sostenible del territori, com per exemple determinades inversions en turisme. Hem de consensuar ràpidament l’estratègia econòmica de la zona. La meva opinió és que aquests tipus d’activitats extractives no son compatibles amb els espais naturals i el model socioeconòmic d’aquestes zones. Progrés actualment és saber generar economia sense destruir el territori.
DEMOCRÀCIA I RECURSOS NATURALS
El bloc de Llorenç Planagumà
Sobre un sistema basat en el creixement i la competitivitat com a model i que ens aboca a un camí de desigualtat i eixamplament de la pobresa a tot el món, per profit i l'acaparament de les classes dominants.
Llicenciat en ciències geològiques per la UAB, màster en gestió del medi ambient i en gestió d’ONG, membre d’Alba Sud, del Centre per la Sostenibilitat Territorial, activista per una Nova Cultura del Territori i implicat en les plataformes antifracking i Geòlegs per la Sostenibilitat. Impulsor de la transparència i la democràcia en tots els àmbits (organitzacions, empreses, administracions,...).<br /><br />En aquest espai pretenc aportar dades i informació relacionada amb recursos naturals, sostenibilitat i igualtat. Les dinàmiques actuals ens duen a l’acaparament dels recursos per una elit que pretén controlar el decreixement a escala global en haver arribat als límits geològics i ecològics d’extracció de determinats recursos. Davant aquest context ens cal enfortir les democràcies per tal que siguin autèntiques garants de la sobirania popular i empoderar-nos d’aquest decreixement que arriba si o si. Davant la crisi civilitzatòria la democràcia pren més sentit que mai i l’hem d’alliberar de qui l’ha segrestat.<br />