Contacte Butlletí

Nota informativa | Turisme Responsable | El Salvador

10-09-2013

Repressió anti-sindical a hotels salvadorencs

Ernest Cañada | Alba Sud

El passat 7 de setembre el sindicat SITIGHRA, associat a la Rel-UITA, i altres organitzacions sindicals i socials van bloquejar la carretera de Los Cóbanos en protesta per l'acomiadament de diversos treballadors sindicalitzats als hotels Las Veraneras i Decameron.


Crèdit Fotografia: CEAL

El conflicte es va originar quan els treballadors de l'hotel Las Veraneras, de capital salvadorenc, es van organitzar al Sindicat de Treballadors d'Indústria Gastronòmica, Restaurants, Hotels, i Afins al Turisme (SITIGHRA), associat a la Rel-UITA, perquè l'empresa atengués les seves legítimes demandes. En concret devien el pagament de 17.000 dòlars a 59 treballadors en concepte d'hores extres hores nocturnes, vacances i treball en dies festius. El Ministeri del Treball exigia també a l'empresa que cancel·lés aquests deutes des del passat 30 d'abril de 2013 després de realitzar-ne una inspecció per la denúncia dels treballadors, segons un comunicat del sindicat.

Tal com explica l’Asociació CEAL, les condicions laborals a Las Veraneras es van deteriorar a partir de mitjans de 2012, després de la mort del propietari i fundador de l'hotel, Jorge Zedan, conegut com Don Koky, de tarannà progressista i fundador també del Canal 12, i que assumissin els seus fills la direcció de l'empresa. Jorge Zedan s'havia destacat per un tracte respectuós amb els treballadors i per donar suport a les comunitats limítrofes. Amb l'arribada a la direcció dels seus fills, i en especial de Larry Alberto Zedan, sempre segons CEAL, les condicions laborals van canviar radicalment, amb abusos de poder, faltes de respecte i l’impagament de diverses feines als seus treballadors.

Tot i l'exigència del Ministeri del Treball perquè esmenessin les múltiples infraccions detectades, l'empresa no va cancel·lar el deute als seus treballadors. I segons CEAL també va impedir que els inspectors del ministeri entressin a les instal.lacions de l'hotel: "Quan els inspectors van voler tornar a corroborar el compliment de les esmenes, el Gerent Luis Castillo, amb el seu cap de seguretat armat amb una escopeta, els va dir a les autoritats que no els permetria l'ingrés. Com si estigués a una finca cafetalera del segle passat".

També a l'Hotel Decameron

Paral.lelament, a l'Hotel Decameron, situat al costat de les Veraneras, a la zona dels Cóbanos, al departament de Sonsonate, els treballadors també es van organitzar al sindicat. Segons declaracions d'una de les treballadores els motius bàsics que els va empènyer a organitzar-se van ser els abusos verbals que patien per part dels seus caps, l'impagament d'hores extres o formes de contractació inadequades. El sindicat també ha denunciat que l'hotel, la transnacional Grupo Decameron, ha incomplert els compromisos adquirits de contractar a tots els treballadors de l'antic Club Salinitas i de promoure la inestabilitat laboral.

Escalada al conflicte

La resposta de les dues empreses va ser acomiadar a diversos dels treballadors sindicats, intentant trencar així amb la incipient organització sindical. Segons denuncia CEAL, en el cas de Las Veraneras, l'empresa estaria preparant una estafa, ja que podria acceptar la readmissió d’alguns treballadors en una altra raó social que haurien creat a canvi que perdessin l'antiguitat i per tant els drets adquirits.

En resposta a aquesta actuació, des de principi de setembre el sindicat ha exigit a les patronals de dos hotels la readmissió de tots els treballadors acomiadats, el respecte a la llibertat sindical i el pagament dels deutes pendents. Igualment va demanar al Ministeri del Treball que prengués les mesures necessàries per garantir que el desenvolupament turístic al país tingués lloc respectant unes condicions laborals dignes i respectuoses amb els drets humans i les llibertats sindicals.

Per aquest motiu, el passat dissabte 7 de setembre de 2013, el sindicat SITIGHRA acompanyat d'altres organitzacions com FESTSSABHRA – UITA, Frente Sindical Salvadoreño, FSS i CONFUERSA entre d'altres, van bloquejar la carretera de Los Cóbanos en protesta per l'acomiadament de diversos treballadors sindicalitzats en els hotels Las Veraneras Golf Villas Resort i Decameron.

Vegeu aquí el vídeo de la jornada de protesta:

Tal com afirma el sindicat, "no hi pot haver bon servei als hotels i serveis afins al turisme, sense en ells no es respecten els drets laborals i sí els treballadors i les treballadores són acomiadats pel fet de fundar un sindicat".

 

Raons per no anar a l’Hotel Decameron, segons SITIGHRA
1. És una multinacional que ha enfrontat acusacions a El Salvador i a moltes altres parts del món per violacions als drets dels treballadors, per destrucció del medi ambient i per violació als drets dels consumidors.
2. Quan Decameron va comprar l'antic Club Salinitas es va comprometre a recontractar a tots els seus treballadors, lluny d'això cap d'ells va ser contractat altre cop i s'ha caracteritzat per promoure la inestabilitat laboral.
3. Decameron comet FRAU DE LLEI al contractar per períodes de 3 i 6 mesos a treballadors/es i després els acomiada i els recontrata després de 7 dies de descans. Amb això pretén que els treballadors no acumulin antiguitat i apropiar-se de les seves prestacions a les que per llei tenen dret.
4. Les condicions d'inseguretat a Decameron han tingut greus conseqüències, una nena es va ofegar a la piscina coneguda com "El Bambú", un cuiner va morir en un accident de treball per una cuina en mal estat i un ciutadà canadenc es va ofegar a Costa Blava a el club de platja. Això és el reflex que no hi ha prou personal de vigilància (que són els mateixos que reparteixen les tovalloles ) i que l'empresa no té les mesures necessàries de seguretat per protegir els seus treballadors i treballadores.
5. Les males condicions de treball, maltractaments als treballadors, abusos físics i verbals i altres greus problemes laborals, repercuteixen en un deficient servei al client. Aquesta no és culpa dels treballadors encara que ells són els que enfronten l'enuig dels clients. Al final, això és resultat d'una pèssima administració del negoci hoteler.
Raons per no anar a l’Hotel Las Veraneras, segons SITIGHRA
1. El seu propietari actual, Larry Alberto Zedan, ha trencat amb la tradició del seu pare i fundador, Jorge Zedan (QDDG), caracteritzada per l'humanisme i relacions cordials i respectuoses amb els treballadors, els clients, els propietaris, i els veïns de la zona. Les relacions actuals són d'abús verbal, amenaces, falta de respecte a la llei i de violació a la privacitat.
2. El Ministeri de Treball va determinar que Las Veraneras deu US $ 17.000 $ als seus treballadors a causa de falta de pagament d'hores extres, festius, nocturnitat, vacances, etc. L'empresa es nega a pagar i desafia obertament a les autoritats.
3. Almenys 15 treballadors han estat acomiadats tot i ser fundadors de SITIGHRA i estar protegits legalment contra l'acomiadament. Novament l'empresa desafia les autoritats i les seves resolucions.
4. Dins dels acomiadats, s'inclou personal de vigilància, seguretat, recepció, atenció al client, netejadores, jardiners, etc. Això afecta directament el bon servei al client i fins i tot la seguretat dels hostes, socis i visitants.
5. Hi ha condicions d'inseguretat en les tasques de l'hotel, mentre el propietari està enfocat en un conflicte amb els treballadors deixa de banda la seguretat i higiene al treball i el bon servei al client. Per exemple hi ha instal·lacions elèctriques en deplorables i insegures condicions.
6. Un mal empresari no pot oferir bons serveis hotelers i turístics. Prefereixi aquells establiments on els seus treballadors rebin un tracte just, legal i respectuós. Això va de la mà d’un bon servei al client.
Publicat a Voces el 09/09/2013.

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral en la Universitat de les illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i des d'aleshores sóc el seu coordinador. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Centreamèrica. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despulla que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i maneres d'organitzar aquesta activitat per construir alternatives emancipatòries postcapitalistes.

Anar al bloc »