Contacte Butlletí

Entrevistes | Món global

18-09-2013

Comerç (in)just amb certificació antisindical. Entrevista a Gilbert Bermúdez

Giorgio Trucchi & Gerardo Iglesias | Rel-UITA

El dirigent sindical i sotscoordinador de la Coordinadora Llatinoamericana de Sindicats Bananers (COLSIBA) explica des de San José, Costa Rica, la involució d'un model comercial que va despertar somnis i esperances.


Crèdit Fotografia: Gilbert Bermúdez. Fotografi de Gerardo Iglesias (Rel-UITA)

Els últims anys a Amèrica Llatina s’ha tornat a encendre el debat sobre el Comerç Just en relació al negoci de les certificacions i els seus vincles amb solapades estratègies de màrqueting. Per entendre com aquests elements impacten en els drets laborals i sindicals de milers de treballadors i treballadores rurals, La Rel va conversar amb Gilbert Bermúdez, sotscoordinador de la Coordinadora Llatinoamericana de Sindicats Bananers (COLSIBA).

Comerç just i certificacions, drets laborals i sindicals: què està passant a Amèrica Llatina?

És important que a nivell internacional es comenci a parlar i a discutir seriosament sobre aquest tema, deixant en evidència les contradiccions i les mentides que s'han dit als consumidors.

Des de la COLSIBA i la Rel-UITA hem vingut criticant el fet que la certificació de l'activitat d'una empresa s'hagi convertit en un negoci més per a les grans companyies fruiteres que venen a Europa i Estats Units, per als productors nacionals i els supermercats.

Aquests "segells" han servit per rentar la cara i millorar la imatge pública a molts empresaris, convertint-se en un competidor deslleial del moviment sindical i de la seva acció per la defensa dels drets laborals i sindicals.

En què va quedar el somni d'un Comerç Just com a nou model de relació comercial i font de desenvolupament?

Lamentablement, aquell somni pel qual lluitem moltes organitzacions sindicals llatinoamericanes, promovent-lo a Europa i els Estats Units perquè s'enfortís el moviment sindical i milloressin les condicions laborals, mai es va fer realitat.

Al contrari, en molts casos s'ha transformat en un fre per al desenvolupament del moviment sindical independent, solidari i propositiu, i en un aliat incondicional de les certificadores, eludint i dilatant la investigació i resolució de les greus denúncies que presenten els treballadors.

Des del moviment sindical s'ha buscat un acostament amb els mecanismes de certificacions i normes per tractar aquests temes ?

Mai hem deixat de buscar un acostament. Des de la COLSIBA i la Rel-UITA hem presentat propostes molt serioses per construir una agenda comuna amb diversos d'aquests mecanismes, entre ells Fairtrade International (FLO), Ethical Trading Initiative (ETI), Rainforest Alliance, SA 8000 i Flores y Plantas Justas (FFP), però no hem aconseguit res.

Seguim tenint plantacions i finques certificades on ni tan sols es paga el salari mínim, on els treballadors són acomiadats per reclamar els seus drets, on no es respecten els drets laborals i el moviment sindical segueix sent assetjat i perseguit.

Un Comerç Just que de "just" té molt poc...

És una paraula clau en mans de les empreses, que l'han desvirtuat i cooptat, assimilant i incloent-la en el paquet del que es coneix com a Responsabilitat Social Empresarial (RSE).

S’està utilitzant per encobrir una gran quantitat d'injustícies i fins i tot a polítiques de criminalització de l'acció sindical, com passa ,per exemple, en les finques de l'empresa  Las Tres Hermanas a Hondures, que inexplicablement segueix gaudint de la certificació de Rainforest Alliance.

No pot ser que al consumidor se li segueixi mentint d'una manera tan descarada. Hem dir obertament, denunciar-ho i desemmascarar-ho a nivell internacional, i estem preparats per fer-ho.

Com s'estan organitzant per fer front a aquesta situació?

Aquí no parlem de teoria sinó de situacions molt concretes que tenen a veure amb el patiment i l'explotació de l'ésser humà. En aquest sentit, estem recopilant molt material i portant a terme una investigació per sustentar les denúncies que presentarem en els propers mesos.

A més, estem preparat a la 12 Conferència Llatinoamericana de la COLSIBA, que es durà a terme a Nicaragua a partir del 9 d'octubre, en la qual anem a emetre pronunciaments polítics denunciant aquesta situació tan menyspreable, i que amb seguretat comptarà amb el suport de la Rel-UITA.

 

Publicat originalment en castellà per la Rel-UITA  el 17 de setembre de 2013. Traducció d’Alba Sud. 

POBLES EN RESISTÈNCIA

El bloc de Giorgio Trucchi

Sobre acumulació de capital i drets humans

Resideix a Nicaragua des de 1998 on va iniciar la seva col.laboració periodística amb l'Associació Itàlia-Nicaragua. Ha col.laborat com a freelance per a Ràdio Popolare Network, Ràdio Onda d'Urto i ha publicat diversos reportatges per al diari Liberazione. Actualment treballa com a corresponsal a Amèrica Central per al Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) i col.labora amb el diari digital Opera Mundi de Sao Paulo del Brasil, ALBA SUD i Kaos en la Red. En aquest bloc, fet des de Centreamèrica, parlem de drets humans violats, lluites camperoles per l'accés a la terra ia una vida digna, processos emancipatoris dels pobles davant d'un model econòmic depredador, impulsat pel gran capital nacional i transnacional.

Anar al bloc »