30-01-2015
Un torcebraços pel decreixement urbà-turístic
Macià Blázquez | Alba SudLes Illes Balears s'enfronten a un nou cicle d'expansió turística sota la direcció del capital turístic afavorit per la crisi econòmica. En aquest marc el decreixement turístic i la radicalitat democràtica esdevenen urgents.
Crèdit Fotografia: Platja d'Alcudia. Fotografia d'Albarcam (sota llicència cc)
Entorns fràgils, ambiental i socialment com són les illes intensament turístiques, han mostrat experiències d’autocontenció del creixement mitjançant aliances d’interessos. La seva aplicació urbanística guanyà una certa hegemonia a les Illes Balears entre 1984 i 2008 (Rullan, 2010).
Però la crisi iniciada en 2008 ha propiciat una redefinició de les aliances que traeix aquesta trajectòria, en favor dels interessos del mercat autoregulat. La crisi actual es combat mitjançant polítiques neoliberals de desregulació i retallades del paper de l’Estat, que també impliquen la flexibilització del planejament urbà-turístic. D’aquesta forma es promou més creixement a qualsevol preu (Peck, Theodore y Brenner, 2010). Tensions semblants han estat identificades per a crisis precedents, destacant l’anàlisi de Karl Polanyi (2001) per a la primera meitat del segle XX, després de la crisis de 1929.
En aquesta context, s’analitza l’aliança d’interessos que donà peu a les polítiques de contenció del creixement turístic-immobiliari, al canvi de tendència arrel de l’actual crisi amb el protagonisme dels interessos urbanístics-turístics de les Cadenes Hoteleres, algunes conseqüències de la flexibilització socioambiental negativa i el manteniment de resistències ciutadanes.
Article publicat a Via@ Revista Internacional Interdisciplinar de Turisme, núm. 2, 2014.
DE SOL I PLATJA
El bloc de Macià Blázquez-Salom
Sobre turisme de masses i resistències en defensa del territori i la sostenibilitat
Professor de Geografia de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori. Dedica la seva activitat docent i investigadora l'Anàlisi de la Planificació Territorial Turística i de la Geografia del Desenvolupament Desigual. Milita a moviments ecologistes, d'entre els que col·labora habitualment amb el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i Alba Sud. Escrit des de Mallorca, aquest bloc recull reflexions sobre el turisme de masses, de sol i platja. Les Illes Balears són el bressol de formes intensives de creixement urbano-turístic, imposades després per les corporacions empresarials que tenen el seu origen a aquestes illes (Melia, Barceló, Iberostar, Riu, Matutes...) arreu del món. Però a les Illes Balears també s'hi han desenvolupat moviments de resistència, en defensa del territori i de la sostenibilitat. Voldríem que parar esment de la cara i la creu del turisme industrial capitalista servís per promoure el debat públic popular.