10-02-2015
ACTUAR promou el turisme comunitari a Catalunya
Ernest Cañada | Alba SudUna delegació costarriquenya formada per tres persones va visitar Catalunya entre el 2 i el 6 de febrer convidats per Alba Sud per donar a conèixer la seva experiència i enfortir col·laboracions amb diverses institucions catalanes.
Crédito Fotografía: Seminario en el CETT-UB. Fotografía de Ernest Cañada / Alba Sud.
Durant la primera setmana de febrer una delegació formada per Madelyn Castro Porras, coordinadora de producte de la xarxa i tour-operadora de turisme comunitari ACTUAR; Hernán Ramírez, director de l'emprenedoria comunitari Nacientes Palmichal i fiscal de la junta directiva d'ACTUAR; i Luis Alberto Durán, alcalde del municipi de Acosta, on es troba ubicat Nacientes Palmichal, es va desplaçar a Catalunya per invitació d'Alba Sud. Aquesta visita tenia com a objectiu promoure l'experiència del turisme comunitari d'Amèrica Llatina i en particular de Costa Rica a Catalunya, enfortir vincles de col·laboració entre ACTUAR i actors diversos vinculats a l'activitat turística a terres catalanes i finalment conèixer experiències de desenvolupament turístic que poguessin servir d'inspiració i aprenentatge a aquesta xarxa costarriquenya i els seus socis comunitaris.
Visita a les vinyes nevades. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Aquesta activitat forma part d'un projecte d'assistència tècnica per enfortir el turisme comunitari a Costa Rica per mitjà d’ACTUAR liderat per Alba Sud amb el suport de la Diputación de Barcelona, en consorci amb l'Escola Universitària de Turisme i Hoteleria de Barcelona (CETT-UB), l'agència de viatges Èxode Viatges i l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, i que compta també amb la col·laboració de les empreses turístiques Tosca, situada a la comarca de la Garrotxa, i Cavaemotions, situada al Penedès.
Promoció del turisme comunitari
La delegació costarriquenya va presentar a l'Escola Universitària de Turisme i Hoteleria (CETT-UB), davant d'un auditori de més de cent persones, format fonamentalment per estudiants de turisme de grau i diversos màsters, com s'havia desenvolupat el turisme comunitari a Costa Rica i en què consistia la seva oferta. Madelyn Castro va explicar els orígens d’ACTUAR i el funcionament d'aquesta xarxa, tant en la seva vessant d’enfortiment institucional de les iniciatives comunitàries com de tour-operadora. A continuació Hernán Ramírez va entrar en detalls de com havia sorgit la iniciativa de Nacientes Palmichal, la seva contribució a la creació d'ACTUAR i els resultats assolits. Finalment, Luis Alberto Durán, alcalde del municipi de Acosta, va mostrar el seu compromís amb aquest model de desenvolupament i va destacar alguns dels avenços que ha tingut al país.
José Antonio Pérez-Aranda, director del CETT. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Madelyn Castro. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Estudiants del CETT-UB. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Hernán Ramírez, director de Nacientes Palmichal. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
A la mateixa seu del CETT va tenir lloc un seminari de caràcter especialitzat orientat a professionals del sector turístic en el qual es va tenir l'oportunitat d'aprofundir en l'experiència d’ACTUAR i de Costa Rica en aquest model de desenvolupament turístic. L'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzats (ACAVE), amb més de cinc-cents membres, va difondre per mitjà d'una circular als seus membres la realització d'aquesta activitat. En el seminari van participar docents universitaris, representants de diverses empreses turístiques i membres d'organitzacions no governamentals. En aquest marc es va poder aprofundir en la comprensió de les característiques del turisme comunitari, el seu potencial desenvolupament en destinacions emissores com Europa, estratègies comercials, claus de l'èxit d'aquest tipus d'iniciatives o algunes de les dificultats amb què s'està trobant.
Luis Alberto Durán, Alcalde d'Acosta, i Hernán Ramírez. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Assistents al seminari Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Enfortint vincles
Durant la visita els representants ACTUAR van mantenir també diverses trobades amb empreses catalanes amb les quals s'ha establert un marc de col·laboració. Així, es van reunir amb Pere Isern, director d’Èxode Viatges, agència que ja està comercialitzant viatges a Costa Rica a través d'ACTUAR i amb el suport d'Alba Sud; amb José Antonio Pérez-Aranda i Òscar Casanovas, director i coordinador de projectes de final de grau del CETT respectivament, per abordar entre altres qüestions possibles col·laboracions entre ACTUAR seus estudiants en períodes de pràctiques o amb treballs d'investigació; amb Llorenç Planagumà, coordinador de l'empresa Tosca, per assessories en matèria de geoturisme i desenvolupament d'activitats turístiques en àrees de muntanya; amb Miquel Herrero, gerent de l'agència Cavaemotions, per assessories en matèria de creació de destinacions turístiques amb base territorial articulats al voltant d'un determinat producte agroalimentari.
Aprendre amb altres experiències
Sota l'assessoria i coordinació de Miquel Herrero de Cavaemotions i acompanyats també per diversos membres de l'equip d'Alba Sud (Elsa Buisán, Amara Cuenca i Ernest Cañada), la delegació costarriquenya es va desplaçar a la comarca del Penedès per conèixer in situ diverses experiències de desenvolupament turístic articulades al voltant del cava i el vi. Aquesta és una zona amb una forta especialització en la producció i comercialització de cava que en els últims quinze anys ha desenvolupat una exitosa estratègia turística com a forma d'ampliar les fonts activitat econòmica de la comarca i, al seu torn, ajudar a promoure i posicionar la producció de la zona.
Albert Massana (Vicicling) i Miquel Herrero (Cavaemotions). Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Visita a la Cava Guilera. Fotografia de Miquel Herrero / Cavaemotions.
Visita al Centre d'Interpretació del Cava. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud.
Les iniciatives visitades van ser: Vicicling dedicats a organitzar visites i activitats culturals a les vinyes; Cava Guilera, una petita propietat familiar en funcionament des de 1927 que a més de produir i comercialitzar els seus propis caves porta a terme visites a les seves instal·lacions, cates, activitats culturals i disposa d'una petita botiga de souvenirs de producció pròpia; elCentre d’Interpretació del Cava, un museu creat pel Patronat de Turisme de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia dedicat a donar a conèixer la cultura del cava i punt de difusió dels productors i empreses de serveis de la zona; i finalment Cal Feru, una botiga especialitzada en vins i caves, amb una important presència de les produccions de la zona i centre d'activitats culturals vinculats a aquest producte.
Jep Bargalló, regidor de Turismo de l'Aj. de Sant Sadurní d'Anoia. Foto de Miquel Herrero / Cavaemotions.
Visita a Cal Feru. Fotografia de Miquel Herrero / Cavaemotions.
Finalment cal destacar la reunió que van mantenir amb Jep Bargalló, regidor de Comerç, Turisme i Cooperació a l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia; Joan Capellades, director tècnic del Patronat de Turisme del mateix municipi; i Núria Sala, directora del consorci públic-privat Enoturisme Penedès, acompanyats també per Miquel Herrero i l'equip d'Alba Sud. Aquesta reunió va servir fonamentalment per conèixer amb més detall l'experiència de dinamització turística d'un territori com la comarca del Penedès al voltant de un producte agroalimentari com és el cava, i que a Costa Rica podria tenir un desenvolupament similar associat a un producte com el cafè.
Properes activitats
En el marc d'aquest projecte d'assistència tècnica, properament està previst la realització d'una sèrie de tallers i conferències a Acosta i San José, a Costa Rica, per part de Miquel Herrero (Cavaemotions), Joan Capellades (Patronat de Turisme de Sant Sadurní d'Anoia), Llorenç Planagumà (Tosca) i Ernest Cañada (Alba Sud).
TURISMOS EN DISPUTA
El blog de Ernest Cañada
Sobre perspectivas críticas en el turismo y alternativas poscapitalistas
Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y desde entonces soy su coordinador. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.