Contacto Boletín

Entrevistas | Turismo Responsable | Cataluña

19-03-2015

Javier Rodríguez Pacios: "Volem crear una Regidoria de Relacions Laborals a Lloret de Mar"

Ernest Cañada | Alba Sud

Parlem amb l'actual regidor d'ICV-EUiA a Lloret de Mar que, davant la creixent precarització del treball turístic, proposa la creació d'una Regidoria de Relacions Laborals a l'Ajuntament.
 


Crédito Fotografía: Javier Rodríguez Pacios. Fotografía de Ana Núñez.

Quines són les condicions de treball en el sector turístic a Lloret de Mar?

En els últims 5 anys Lloret ha perdut un 16% dels llocs de treball en els hotels, mentre que les pernoctacions han pujat un 7% i els visitants en un 5%. Aquest volum de treball només es pot mantenir amb menys personal si la càrrega de treball augmenta, com és el cas de les netejadores d'habitacions d'hotel.

També ens hem trobat que els contractes signats són determinats, per exemple de mitja jornada, però en realitat fan jornades laborals senceres, a vegades sense descans setmanal, i en el salari ve inclòs la liquidació, vacances, dies vermells, pagues extres... i si ho vols bé i si no ja vindrà algú altre.

Les condicions laborals en el sector turisme s'han degradat d'una manera considerable en els últims anys, i encara no ha arribat a tocar fons, dia a dia es degradant cada cop més.

Quan us vau plantejar la necessitat de crear una Regidoria de Relacions Laborals a l'ajuntament?

Aquest punt ja el portàvem en el programa de les eleccions municipals del 2011. En aquella ocasió el que plantejàvem és que aquesta regidoria, previ conveni amb el Departament de Treball de la Generalitat, tingués competències per investigar i sancionar. Com pots comprovar demanàvem molt i la realitat ens ha posat al nostre lloc. Hem trepitjat amb els peus a terra perquè la Generalitat no vol cedir competències als ajuntaments, i ni molt menys els recursos econòmics pertinents, perquè realitzin les inspeccions laborals.

Ara, en aquestes eleccions de maig, ho torneu a proposar, quins serien però els principals canvis que heu fet?

Efectivament, en aquestes eleccions tornem a la càrrega amb el tema. Només que ara ho enfoquem d'una manera diferent, com una via per enfortir la coordinació amb els sindicats i el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. El que estem plantejant és que l'ajuntament pugui assumir el paper de denunciant i defensor dels més febles, això sí en coordinació amb els sindicats, que juguen un paper fonamental en aquest assumpte.

Però ens pots explicar amb més detall per què seria necessari crear una instància d'aquest tipus a l'ajuntament?

Les inspeccions de treball no arriben a temps i, quan ho fan, l'empresa gairebé sempre s'assabenta abans. Els sindicats fan el que poden, la seva estructura no els permet atendre totes les irregularitats que hi ha a Lloret. Cal tenir en compte que no tenen "alliberats", que els seus serveis jurídics estan a Girona ciutat i que, en definitiva, fan un treball voluntari excel·lent, però amb això no s’arriba.

I què és el que poden fer els treballadors i treballadores del sector en aquesta situació?

Els treballadors de l'hostaleria tenen por de denunciar les empreses que no compleixen amb la llei, perquè encara hi ha llistes negres. Si denúncies o ets actiu sindicalment t'acomiaden i a Lloret ja no trobes treball. D'altra banda, també són conscients que si hi ha companys o companyes cobrant l’ajut familiar i treballant sense assegurança, però no se'ls denuncia perquè el més perjudicat seria el mateix treballador. A l'empresa li cau una sanció i ja està, però el treballador ha de tornar tot el que ha cobrat i durant 5 anys no pot rebre cap ajut més ni l'atur.

Fins ara aquest no ha estat un marc habitual d'incidència per part de l'esquerra.

Tenint en compte que la majoria de la població de Lloret treballa a l'hostaleria i que aquestes pràctiques abusives de l'empresariat són normals, excepte en els tres o quatre hotels que tenen un comitè d'empresa fort, des de l'esquerra hem de començar a plantejar-nos l’ús de l'administració per defensar els que nosaltres diem representar, als treballadors i treballadores. Des de la dreta s'utilitza el BOE, DOGC i tot tipus d'argúcies legals per defensar els seus representats, l'empresariat, i sense amagar-se. Sembla com si tinguéssim por de dir que nosaltres utilitzarem totes les eines al nostre abast per defensar els treballadors i denunciar aquells empresaris que no fan les coses bé.

I amb els empresaris que sí que estan complint amb la legislació vigent?

Hem d'anar a parlar amb ells i dir-lis que els que no paguen segons conveni als seus treballadors, els que no els tenen assegurats, els que fan contractes de mitja jornada i després els obliguen a fer jornades interminables, el que estan fent és competència deslleial. I els demanarem que ens ajudin a localitzar aquests incomplidors i l'Ajuntament s'encarregarà de denunciar-los davant Treball i també els farà inspeccions en les seves terrasses, en la salubritat dels aliments, en els permisos ....

No és tasca fàcil.

Els treballadors no confien prou en els sindicats, tenen por a denunciar als empresaris, Inspecció funciona d'aquella manera, ... doncs ha de ser l'administració més propera al ciutadà la que es posi les piles i agafi la paella pel mànec en la lluita pel compliment de la llei laboral, protegint l'anonimat dels denunciants i agafant el paper de denunciant.

I pel que fa al treball de les empreses municipals o que presten serveis al propi ajuntament?

Fins aquí el treball extern que hauria de fer aquesta regidoria, però també hi ha un altre intern: controlar les condicions laborals dels treballadors que treballen per a empreses que presten serveis a l'ajuntament: neteja d'edificis municipals, vigilància d'aparcaments i edificis, construcció, jardineria, etc.

Coneixeu iniciatives semblants a d’altres ajuntaments?

No, no coneixem que cap altra ciutat o formació política tingui en el seu programa aquest punt.

TURISMOS EN DISPUTA

El blog de Ernest Cañada

Sobre perspectivas crí­ticas en el turismo y alternativas poscapitalistas

Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y desde entonces soy su coordinador. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.

Ir a blog »