Contacte Butlletí

Article d'anàlisi | Comunicació per al Desenvolupament | Argentina

30-07-2015

Interpel.lar la ideologia del consumisme

Rodrigo Fernández Miranda | Alba Sud

Article publicat ala Revista Idelcoop (núm. 216, juliol 2015), editada per l’Instituto de la Cooperación (IDELCOOP) de l’Argentina sobre consumisme, publicitat i els reptes que això suposa per a l'economia social i solidària.

El text aborda des d'una perspectiva crítica els models de consum i de comunicació comercial dominants en les societats de mercat. A més d'aportar una caracterització del consumisme i de la publicitat, l'article posa l'accent en el marc de valors i idees que tendeixen a constituir una ideologia en la qual el consum es presenta com la "gran solució". Realitzada aquesta anàlisi, l'article desenvolupa dos eixos que constitueixen desafiaments de l'Economia Social i Solidària en aquests àmbits. D'una banda, s'analitza la politització de les pràctiques de consum. Posteriorment, aporta una sèrie d'orientacions sobre la comunicació de les organitzacions de l'Economia Social i Solidària per promoure altres consums i, en última instància, disputar els sentits en el marc d'una batalla cultural.

Per llegirel text complet el podeu descarregar a continuació:

TERMINALS

El Bloc de Rodrigo Fernández Miranda

Sobre engranatges i impactes del capitalisme global

Investigador, consultor social i docent, treballa i participa en moviments i organitzacions socials, del Tercer Sector i de l'Economia Social. Ha publicat diversos assajos, estudis i articles. Membre de l'equip d'investigació social d'Alba Sud i del Centro de Estudios de la Economía Social (CEES) de la Universidad Nacional de Tres de Febrero (Argentina).

En aquest blog, entre Buenos Aires i Madrid, s'aborden de forma crítica engranatges i impactes del capitalisme global i les societats de consum. Un sistema polític, econòmic i social que deixa rere seu desigualtats estructurals, injustícia i depredació, afectant els interessos i saltant per sobre de les necessitats de les majories socials.

Anar al bloc »