Contacte Butlletí

Nota informativa | Turisme Responsable | Mèxic

18-08-2015

"Cancun, l'autre visage", els impactes del turisme de masses

Ernest Cañada | Alba Sud

Un reportatge realitzat per Angèle Berland per a la televisió francesa sobre els impactes socials i ambientals del model turístic de Cancún i els riscos de la seva expansió a la resta del Carib.
 


Crèdit Fotografia: Barriada a Cancún. Fotografia d'Ernest Cañada / Alba Sud

En el marc de la sèrie "Les dessous de la mondialisation" Public Senat i Wild Angle Productions van produir el 2014 el reportatge "Cancun, l'autre visage", realitzat per Angèle Berland, de 28 minuts de duració. En ell denuncien els múltiples impactes socials i ambientals que ha tingut el model de desenvolupament turístic de Cancún i alerten sobre la seva reproducció al llarg de tota la costa del Carib.


El reportatge mostra el contrast entre el món d'oci i disbauxa de Cancún, representat pel famós “Spring break”, especialment estès després del pas de l'huracà Gilbert en 1988, i la vida quotidiana dels treballadors i treballadores del turisme. A través de la història de Raquel, una jove que treballa com a cambrera de pis en un hotel, i la seva família, es visualitzen les condicions de pobresa i informalitat en les que malviuen la majoria dels habitants de Cancún, molts d'ells d'origen maia. El vídeo denuncia les poques possibilitats d'integració que té una gran part d'aquesta població en l'economia del turisme i al seu torn l'escassa atenció que reben per part de les autoritats públiques.

A través de Julio A. Bardanca Torres, ex-funcionari de FONATUR molt crític amb el que ha passat a Cancún, es coneixen alguns dels detalls sobre com va ser concebut aquest projecte i quines conseqüències ha tingut. També denuncia que els hotelers acostumen saltar-se les normatives i regulacions existents en les seves construccions, i que les autoritats acaben concedint-los un permís o imposant-los multes per quantitats ridícules. Per la seva banda la doctora en hidrologia Guadalupe Velázquez-Oliman alerta sobre les conseqüències de les destrucció dels ecosistemes de manglars, dunes i llacunes arrecifals a conseqüència de la construcció de nous complexos hotelers.

El reportatge acaba amb unes imatges de Playa del Carmen, capçalera del municipi de Solidardad, Quintana Roo, al sud de Cancún, en la destinació coneguda com a Riviera Maya. Aquí els turistes prenen el sol mentre els obrers construeixen nous hotels, una imatge que la realitzadora fa servir per alertar de la destrucció de la costa al carib a mans del turisme de masses.

 

Nota: Agraïm a Linda Ambrosie l'enviament d'aquest reportatge.

TURISMES EN DISPUTA

El bloc d'Ernest Cañada

Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes

Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral en la Universitat de les illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i des d'aleshores sóc el seu coordinador. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Centreamèrica. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despulla que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i maneres d'organitzar aquesta activitat per construir alternatives emancipatòries postcapitalistes.

Anar al bloc »