Contacte Butlletí

Article d'Opinió | Turisme Responsable | Illes Balears

19-08-2015

Fortalesa democràtica front als hotelers

Macià Blàzquez | Alba Sud / GOB

Resposta a l’article de Gabriel Escarrer, patriarca de la cadena hotelera Sol Meliá, publicat al diari Última Hora el 14 d’agost de 2015, en el que alertava dels riscos que podien suposar canvis legislatius en els nous parlaments autonòmics.

Els grans hotelers balears es comporten amb prepotència. Grabriel Escarrer, patriarca de la cadena hotelera balear més gran, ens dóna una prova al seu escrit d’ahir, Prudencia, templanza y justicia, publicat al suplement "El económico" del diari Última Hora el 14 d’agost de 2015.

Es queixa de que una nova majoria parlamentària els vol retirar privilegis –com ara d’amnistia urbanística o de fer els ulls grossos als seus abusos laborals–, o perquè se’ls vol imposar una ecotaxa per pal·liar els danys de la indústria turística amb inversió a la millor conservació de l’entorn.

El seu argument força és l’amenaça d’endur-se les seves inversions i la seva creació de llocs de treball vers destinacions més competitives i rendibles; allà on als governants els manqui fortalesa, que és la clau de volta de les virtuts cardinals de Plató, absent però a l’encapçalament del seu article.

Recordem també que Plató reclama aquestes virtuts per a tota la ciutadania, subjecte directe de la política, i no només per als governants. Perquè la democràcia és més que el Parlament i l’opinió majoritària de la gent –expressada a les urnes el 24 de maig– és que s’han de frenar els abusos dels grans hotelers. Amb fortalesa per mantenir l’objectiu.

La principal directriu d’una corporació hotelera com la d’Escarrer és acumular guanys; però la política ha de definir models de benestar col·lectiu sostenibles en el temps, que passen per transitar vers el decreixement turístic i una millor distribució dels ingressos.

DE SOL I PLATJA

El bloc de Macià Blázquez-Salom

Sobre turisme de masses i resistències en defensa del territori i la sostenibilitat

Professor de Geografia de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori. Dedica la seva activitat docent i investigadora l'Anàlisi de la Planificació Territorial Turística i de la Geografia del Desenvolupament Desigual. Milita a moviments ecologistes, d'entre els que col·labora habitualment amb el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i Alba Sud. Escrit des de Mallorca, aquest bloc recull reflexions sobre el turisme de masses, de sol i platja. Les Illes Balears són el bressol de formes intensives de creixement urbano-turístic, imposades després per les corporacions empresarials que tenen el seu origen a aquestes illes (Melia, Barceló, Iberostar, Riu, Matutes...) arreu del món. Però a les Illes Balears també s'hi han desenvolupat moviments de resistència, en defensa del territori i de la sostenibilitat. Voldríem que parar esment de la cara i la creu del turisme industrial capitalista servís per promoure el debat públic popular.

Anar al bloc »