10-10-2016
Crisi, reforma laboral i externacionalitació al sector hoteler
Comunicació d'Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud, en el XV Col·loqui del Grup de Geografia de l'Associació de Geògrafs Espanyols (AGE), realitzat a Palma de Mallorca del 6 al 8 d'octubre del 2016.
Crèdit Fotografia: Moment de la presentació d'Ernest Cañada.
Entre el 6 i el 8 d'octubre del 2016 es va celebrar a Palma de Mallorca el XV Col·loqui del Grup de Geografia del Turisme, Oci i Recreació de l'Asociación de Geógráfos Españoles (AGE), dedicada l'anàlisi del turisme i la crisi, l'economia col.laborativa i l'ecoturisme. En aquest marc, Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud, va presentar la comunicació Crisi, reforma laboral i externalització en el sector hoteler, dedicada a l'anàlisi de les raons que tant des del sector empresarial com d'altra banda des de les organitzacions sindicials i professionals expliquen l'aposta a gran escala per la externalització als hotels d'Espanya.
La externalització als hotels espanyols, especialment en els departaments de pisos, ha adquirit un important protagonisme com a mecanisme de gestió laboral en els últims anys, associat a l'atur massiu existent des de la crisi econòmica de 2008 ia les facilitats atorgades per la reforma laboral de 2012. en la comunicació es descriuen: a) l'evolució del marc legal que ha permès la seva generalització, b) les raons adduïdes per l'empresariat hoteler en l'aposta per aquest model i, finalment, c) l'anàlisi realitzada des del món del treball , que entenen que les seves conseqüències tenen un caràcter traumàtic i augmenten la precarietat laboral.
TURISMES EN DISPUTA
El bloc d'Ernest Cañada
Sobre perspectives crítiques en el turisme i alternatives postcapitalistes
Investigo en turisme des de perspectives crítiques. Treballo actualment com a investigador postdoctoral en la Universitat de les illes Balears (UIB). Soc membre fundador d'Alba Sud i des d'aleshores sóc el seu coordinador. Entre els anys 2004 i 2015 vaig residir a Centreamèrica. En aquest blog parlem de turisme en plural, del seu impacte en el treball i també en el món rural, dels processos de despulla que comporta, de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores. Però també dels esforços comunitaris i d'amplis sectors socials per controlar territoris, recursos i maneres d'organitzar aquesta activitat per construir alternatives emancipatòries postcapitalistes.