01-07-2016
El Ayuntamiento de Barcelona pone en marcha un plan contra las Viviendas de Uso Turístico ilegales
Gala Pin, concejal de Ciutat Vella y de Participación y Distritos en el Ayuntamiento de Barcelona, explica las razones y principales medidas del plan de choque contra las Viviendas de Uso Turístico (HUT) ilegales.
(artículo disponible solo en catalán)
El passat 28 de maig, la Janet Sanz, Cinquena tinenta d'alcaldia, directora de l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i regidora del Districte de Nou Barris, l’Agustí Colom, regidor d’Empresa i Turisme i de Les Corts, i jo mateixa vam presentar diverses mesures per combatre els apartaments turístics il.legals. La Janet Sanz ha destacat en un post algunes de les mesures més rellevants. Aprofito ara per compartir algunes reflexions sobre els apartaments turístics il·legals i les mesures que hem presentat avui.
Aquí teniu tot el dossier: http://ajuntament.barcelona.cat/…/w…/uploads/2016/06/HUT.pdf
Aquest estiu tindrem més turistes encara que l’any passat, això agreuja la situació i obliga a enfortir esforços contra els apartaments turístics il·legals, i les conseqüències negatives del turisme massiu. Però no només això. Fa un any, quan vam arribar a l’ajuntament, des de Ciutat vella, vam convocar una taula sobre apartaments turístics per tal d’aprofundir en les mesures a implementar com a Ajuntament. Una de les coses que ens va sorprendre és que el tema s’havia abordat sobre tot a Ciutat Vella, i no a la resta de la ciutat, com si no afectés a altres zones. Altres zones que també pateixen la problemàtica dels apartaments turístics il·legals, i el que no hem d’oblidar, d’emergència habitacional. Però hi ha a més mesures, i això és el més important, que cal aplicar a nivell de ciutat, com ara les multes a plataformes com Airbnb. Són aquests intermediaris els que estan decidint de facto la configuració de la ciutat, l’expulsió de veïns i veïnes, fent uns guanys astronòmics, sense cap tipus de retorn i desobeint la normativa local. El problema principal no són els guanys que fan, sinó que perdem habitatge, que augmenten els preus.
En aquesta taula també vam vore amb més claredat que fins aquell moment que els procediments legals ho allarguen tot massa. M’explico: el recorregut que ha de fer un expedient d’un apartament turístic des de que es denuncia fins que cessa l’activitat (perquè hi ha precinte, o perquè el propietari fa cas de l’ordre de cessament que es s’indica) és molt llarg. Per això també, una de les petites accions que hem explicat avui és la creació d’una web. Es dirigeix tant a veïns com a turistes, barcelona.cat/habitatgesturistics (operativa a partir de dijous), per tal que puguin denunciar els apartaments turístics il·legals en què s’allotgen. Hem treballat conjuntament amb el sector privat per tal de que la web es linki en les webs de promoció turística de la ciutat. A la web també hi haurà una infografia que reflecteix tot el recorregut que fa un expedient des de que es fa la denúncia fins que hi ha el cessament de l’activitat.
Moltes de les mesures que hem presentat avui han sortir de la taula de treball amb urbanisme, turisme i districte; però hi ha moltes també que surten de diferents entitats veïnals. D’aquells i aquelles que fa molt de temps que alerten i pateixen un model turístic descontrolat que ens ha portat a aquesta proliferació d’apartaments turístics il·legals: les inspeccions nocturnes que farem a ciutat vella, la col·laboració amb l’agència tributària, la senyalització dels HUTs legals,…
El missatge és clar: volem un model turístic que respecti i garanteixi els drets de tothom i els HUTs il·legals no tenen cabuda (en la majoria de casos, malgrat el que s’habitua a dir, els titulars d’un HUT tenen més d’un HUT il.legal); aquesta ciutat té, com moltes, un greu problema d’habitatge; i cal que tothom s’impliqui per combatre aquesta lacra. “El barri és els seus veïns” i no podem permetre que els expulsin perquè el seu habitatge es converteix en un negoci.
El que hem presentat avui ha de ser un pas més, es tracta d’augmentar les inspeccions (sobre tot a la resta de la ciutat); incrementar les sancions que es poden imposar, tant a les plataformes (fins a 600.000 €) com als titulars dels HUTs il.legals; col.laborar amb tots els agents implicats: Generalitat de Catalunya, Agència Tributària, administradors de finques, turistes, veïns/es, plataformes (si volen, com ha fet Booking, que ha retirat els HUTs il.legals), el sector privat… per garantir una cosa tan bàsica com és l’habitatge i fomentar un turisme sostenible i que respecti els drets de tothom. Evidentment, caldrà fer molt més per la ciutat, els barris i els seus veïns i veïnes, i no serà qüestió ni d'un any, ni de dos revertir aquest model.
Noticias Recientes
-
World Travel Market: ¿de qué habla el sector turístico?
Noticias Generales | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No nos molestan los turistas, el malestar es por la turistificación”
Noticias Generales | 19-11-2024 -
Propuestas para el diseño de políticas públicas de turismo popular
Noticias Generales | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la historia del barrio Mugica a través del turismo
Noticias Generales | 13-11-2024 -
Turismo en clave territorial: memorias, resistencias y disputas
Noticias Generales | 12-11-2024 - | Archivo de Noticias »