28-06-2010
Alerta climàtica, quimera turística i placebo REDD a Centreamèrica, Mèxic i El Carib, [i]per Joan Buades [/i]
ALBA SUD publica un nou article dins la Col.lecció "Opinions en Desenvolupament" en què es destaca la situació d'extrema vulnerabilitat climàtica de la regió, reforçada per un model de desenvolupament que ha apostat pel turisme internacional a gran escala.
Després del fracàs estrepitós de la Cimera de Copenhaguen (desembre de 2009) i davant l'agreujament de la crisi financera mundial, sembla com si l'amenaça climàtica s'hagués evaporat de l'agenda global d'urgències. Relegada a problema de segon nivell, bona part de les iniciatives sobre protecció climàtica, dominades per les transnacionals del Nord i els estats emergents, posen l'accent en el foment de l’expoli del Sud (especialment per la seva reserva en biodiversitat a partir de mecanismes com REDD) com a base per al rentat de cara verda de les emissions letals al mateix temps que abandonen tot compromís econòmic i humanitari amb les regions més vulnerables climàticament del planeta.
Tot i la irrellevància global de les seves emissions locals, Centreamèrica i el Carib constitueixen una de les àrees més fràgils davant el creixent deteriorament del clima terrestre, que s'amplifica a més per l'aguda pobresa de moltes de les seves comunitats i l'extraordinari creixement demogràfic previst per les pròximes dècades. De manera cada vegada més radical, el seu suposat camí al desenvolupament ve determinat per una obertura sense condicions a la màxima industrialització turística possible provinent de l'exterior (Amèrica del Nord, Europa i, properament, Xina). Malauradament, els dos fenòmens són excloents a mig termini a causa de l'insostenible augment del pes del transport aeri i la primacia de l'aposta pel creixement del turisme internacional, que està agreujant el risc climàtic per a les poblacions locals sense garantir un augment del seu benestar comunitari palpable.
Amb la vista posada en la COP-16 a Cancún (desembre de 2010), és urgent situar en l'agenda global la prioritat de garantir la seguretat climàtica de la regió. Aquesta ha de obligar a reconsiderar la cega aposta pel turisme massiu, garantir la seguretat hídrica i alimentària així com la transferència massiva de recursos econòmics i tecnològics que reforcin realment el benestar de les comunitats sense hipoteques neo-colonials. Perquè això sigui possible, és urgent donar prioritat a construir una posició regional comuna rellevant a escala mundial i que els moviments socials i les universitats de la regió es dotin d'una agenda d'investigació i incidència realista, basada en la perspectiva a llarg termini i l'empoderament comunitari a l'hora de vincular justícia climàtica i igualtat Sud-Nord.
Descarregar publicació aquí.
Notícies Recents
-
Turisme comunitari: desafiaments i resistències
Notícies Generals | 27-11-2024 -
Les promeses fallides del mal nomenat desenvolupament: recompte del (mega)projecte turístic de la Bahía de Tela
Notícies Generals | 26-11-2024 -
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 - | Arxiu de notícies »