Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable | Catalunya

21-01-2020

Curs: Introducció a l'anàlisi crítica del turisme. Una perspectiva Nord-Sud

Del 17 a el 21 de febrer de 2020 organitzem a Barcelona un curs dirigit a persones joves, interessades en la investigació social des de perspectives crítiques en turisme. És gratuït, però cal inscripció prèvia (màxim 20 persones).

Aquest curs, Introducció a l'anàlisi crítica del turisme. Una perspectiva Nord-Sud, està organitzat per Alba Sud i compta amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació a al Desenvolupament (ACCD). Està dirigit a persones joves interessades en la investigació social en turisme. Es pretén enfortir les capacitats d'anàlisi de l'turisme des de perspectives crítiques i amb voluntat de proposta amb un enfocament inclusiu, equitatiu i sostenible. S'organitza al voltant de cinc sessions temàtiques: a) turismes no predominants; b) gènere i turisme; c) treball, precarietat i turisme; d) medi rural i turisme; e) capitals i empreses turístiques. La metodologia inclou presentacions, debats i lectures prèvies i posteriors. Part de les persones participants seran responsables de les presentacions. Places limitades. S'ortorgará certificat d'assistència.
 
Lloc: Casa del Mar (C/ Albareda 1, Barcelona)
Dates: 17 al 21 de febrer de 2020
Horari: de les 16 a les 21h (25 hores lectives)
Persones participants: 15-20 (cal inscripció prèvia)
Preu: gratuït
Enviar sol·licitud d’inscripció a: info@albasud.org (cal indicar: nom i cognoms, edat i estudis)

Programa detallat:

Dilluns, 17/02/2020

16:00 Inauguració del curs: Ernest Cañada (coordinador Alba Sud), Érica Schenkel (docent de la Universidad Nacional del Sur i col.laboradora d'Alba Sud), Marta Salvador (col.laboradora d'Alba Sud) i Carme Gual (directora de l'ACCD)

16:30 Conferència inicial: L’anàlisi crítica del turisme, una mirada entre l’exclusió i la inclusió en un món global, a càrrec d’Ernest Cañada, coordinador d’Alba Sud.

17:30 Descans

18:00 Sessió temàtica 1: Com d’equitatives són les propostes turístiques no predominants?

Turisme social, a càrrec d’Érica Schenkel, docent de turisme de la Universidad Nacional del Sur (Argentina) i col·laboradora d’Alba Sud.

19:15 Descans

19:30 Turisme de voluntariat, a càrrec de Marta Salvador, col·laboradora d’Alba Sud i Slum tourism, a càrrec d'Alejandra López i Irma Miranda, col.laboradores d'Alba Sud.

20:15 Debat i recapitulació de la sessió.

Dimarts, 18/02/2020

16:00 Sessió temàtica 2: Gènere i turisme

Debats actuals en el moviment feminista, a càrrec de Núria Alabao, periodista i investigadora de la Fundación de los Comunes.

17:30 Descans

18:00 Principals línies de recerca sobre gènere i turisme, a càrrec de Daniela Moreno, investigadora d’Equality in Tourism.

19:15 Descans

19:30 Anàlisi de les relacions de gènere en el turisme comunitari. Experiències de Nicaragua i Argentina, a càrrec d’Angélica Duarte i Carla Ízcara, col·laboradores d’Alba Sud.

20:15 Debat i recapitulació de la sessió.

Dimecres, 19/02/2020

16:00 Sessió temàtica 3: Turisme, treball i precarietat

Marc teòric per a l’anàlisi del treball turístic, a càrrec d’Ernest Cañada, coordinador d’Alba Sud.

17:30 Descans

18:00 Anàlisi del treball en creuers, a càrrec d’Angela Teberga, professora de turisme la Universidade Federal de Tocantins, Brasil, i col·laboradora d’Alba Sud.

19:00 Descans

19:15 L’experiència d’organització de les cambreres de pis - kellys, a càrrec d’Eulalia Corralero, presidenta de Kellys Unión.

19:45 Organització sindical al sector hoteler a Catalunya, a càrrec de Paco Galván, responsable d’Hostaleria de la Federació de Serveis de CCOO Catalunya.

20:15 Debat i recapitulació de la sessió.

Dijous, 20/02/2020

16:00 Sessió temàtica 4: Turisme i medi rural

Marc teòric per a l’anàlisi del turisme en el medi rural, a càrrec de Jordi Gascón, professor d’antropologia de la Universitat de Barcelona.

Turisme en àrees naturals protegides. Experiències de Catalunya, Mèxic, Costa Rica i Argentina, a càrrec de Llorenç Planagumà, vulcanòleg, coordinador del Centre per la Sostenibilitat Territorial.

18:00 Descans

18:30 Conflictes sòcio-ecològics, una perspectiva des de l’ecologia política, a càrrec de Grettel Navas, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals – ICTA de la Universitat Autònoma de Barcelona.

19:15 Conflictes sòcio-ecològics vinculats al turisme a Guanacaste, Costa Rica, a càrrec d’Arturo Silva, col·laborador d’Alba Sud.

20:00 Debat i recapitulació de la sessió.

Divendres, 20/02/2020

16:00 Sessió temàtica 5: Capitals i empreses en l’anàlisi del turisme

Transformacions empresarials i dels capitals en el funcionament del turisme, a càrrec d’Ivan Murray, professor de geografia de la Universitat de les Illes Balears.

18:00 Descans

18:30 Cloenda del curso:

-    Construcció d’una agenda d’investigació sobre turisme i desenvolupament compartida.
-    Ètica de la investigació social en turisme des de perspectives crítiques.
-    Escriure amb Alba Sud, propostes, requeriments i consells pràctics.
-    Presentació de la plataforma on-line de diàleg i formació d’Alba Sud.
-    Avaluació del curs.

Aquest curs forma part del projecte «Plataforma de recerca en turisme, drets humans i equitat de gènere sobre Amèrica Llatina», gestionat per Alba Sud amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) (convocatòria 2019).

Documents adjunts: