16-11-2020
Seminari virtual: “Reptes i desafiaments del turisme social davant un món incert”
Els dies 9, 10 i 11 de desembre de 2020 organitzem en col·laboració amb ISTO Américas, el SESC Sao Paulo (Brasil) i el Departament de Geografia i Turisme de la Universitat Nacional del Sud (Argentina), un nou seminari dins del Cicle de Formació en Economia i Ecologia Política del Turisme.
Crèdit Fotografia: Cortesia del SESC Bertioga
En aquests moments, quan la crisi de la pandèmia de la COVID-19 ha paralitzat pràcticament les activitats turístiques, el turisme social ha tornat a ocupar un lloc central en les discussions públiques. Entès inicialment com una manera de contribuir a una major equitat en l'accés i gaudi del temps lliure, amb el temps la seva concepció s'ha ampliat i en les seves preocupacions inclou també el benestar de les comunitats locals i l'ambient en el qual té lloc. Amb aquest seminari pretenem contribuir a una formació específica en aquest camp, que col·labori amb l'impuls de polítiques, iniciatives i pràctiques amb capacitat de generar un turisme més equitatiu, inclusiu i sostenible, en defensa i interès d'àmplies majories. A les sessions s'aprofundirà en els debats teòrics i en l'anàlisi d'experiències, amb mirades des de dins de les institucions, però també amb perspectiva analítica des de fora d'elles.
El seminari, coordinat i moderat per Érica Schenkel (UNS / Alba Sud) i Ernest Cañada (Alba Sud), està dirigit prioritàriament a persones joves interessades pel turisme des de perspectives crítiques, encara que també poden participar persones dedicades a l'educació, la gestió, l'activisme social, així com a totes aquelles que es pregunten què pot aportar el turisme social en aquest nou context travessat per la COVID-19.
Informació bàsica del seminari:
Dies: 9, 10 i 11 de desembre de 2020
Horari: De les 18 a 20h (horari de Barcelona)
Plataforma: Zoom
Cost: Curs gratuït
Inscripcions: Escriviu a info@albasud.org indicant: nom i cognoms, edat, ciutat de residència, professió, número de document d'identitat o passaport.
Places limitades.
Es brindarà certificat d'assistència a qui ho requereixi.
Organitza: Alba Sud
Col.laboren: Organización Internacional de Turismo Social (ISTO Américas), SESC Sao Paulo i Departamento de Geografía y Turismo de la Univ. Nacional del Sur (Argentina)
Recolza: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), en el marc del proyecte “Plataforma d’investigació en turisme, drets humans i equitat de gènere” (convocatòria 2019).
Programa detallat:
Dimecres, 9 de desembre
18.00: Érica Schenkel (UNS / Alba Sud): Origen, desenvolupament i complexificació del turisme social.
18.45: Flávia Costa (SESC SP): El SESC Sao Paulo i el SESC Bertioga, avanços del turisme social al Brasil.
19.30: Debat
Dijous, 10 de desembre
18.00: José Jaime Díaz (COMFENALCO): Cajas de Compensación i turisme social a Colòmbia. El cas de COMFENALCO Antioquia.
18.45: Pilar Espeso Molinero (Univ. Alicant): Avenços, reptes i dificultats del turisme social. Anàlisi de les experiències de l'IMSERSO (Espanya).
19:30: Debat
Divendres, 11 de desembre
18.00: Paraules de clausura del seminari a càrrec de Carme Gual, directora de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
18:15: Taula rodonda: Desafiaments del turisme social, amb la participació de Verónica Gómez (directora d'ISTO Américas) i Marcelo Vilela de Almeida (Universitat de Sao Paulo). Moderen: Érica Schenkel (UNS / Alba Sud) i Ernest Cañada(Alba Sud).
Lectures recomenades:
OITS (1996). Declaración de Montreal - Declaración por una visión humanista y social del turismo. Organización Internacional de Turismo Social.
Schenkel, E. (2019). Turismo social en América Latina. Aprendizajes de las experiencias regionales. Barcelona: Alba Sud Editorial, colección Informes en Contraste, núm. 10.
Schenkel, E. (2017). Política turística y turismo social. Una perspectica latinoamericana. Buenos Aires: Ediciones CICCUS y CLACSO.
Sedgley, D., Haven-Tang, C., & Espeso-Molinero, P. (2018). Social tourism & older people: the IMSERSO initiative. Journal of Policy Research in Tourism, Leisure and Events, 10(3), 286–304.
Perfils:
Érica Schenkelés docent de la Universidad Nacional del Sur (UNS), investigadora del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) d'Argentina i col·laboradora d'Alba Sud. Doctora en Ciències Socials especialitzada en Ciències Polítiques i Administració Pública. Desenvolupa com a línies d'investigació les temàtiques vinculades al turisme en els seus aspectes polítics i socials, particularment l'abordatge de la política turística i el turisme social a Llatinoamèrica. Ha publicat llibres, capítols de llibres, entrades d'enciclopèdies i diccionaris, conferències i diferents articles en revistes científiques de l'especialitat d'Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Espanya i Perú. L'any 2017 va publicar el llibre: "Política Turística i Turisme Social, una Perspectiva Llatinoamericana" per mitjà de CICCUS i CLACSO, i el 2019 va publicar a Alba Sud l'informe "Turisme social a Amèrica Llatina. Aprenentatges de les experiències regionals".
Flávia Roberta Cortez Lombardo Costa és màster en Ciències de la Comunicació (Turisme) per l'Escola de Comunicacions i Arts de la Universitat de São Paulo (ECA/USP), especialista en Estudis en Museus d'Art pel Museu d'Art Contemporani de la Universitat de Sao Paulo (MAC/USP) i és Llicenciada en Turisme també per l'ECA/USP. Actualment és Coordinadora de Turisme Social del Servei Social del Comerç - SESC Sao Paulo. Anteriorment va ser presidenta de la Secretaria per a les Amèriques de l'Organització Internacional de Turisme Social - OITS Amèriques i en l'actualitat és membre del seu Consell d'Administración. L'any 2009 va publicar el llibre "Turismo e Patrimônio cultural: interpretação e qualificação" (SENAC SP i SESC SP).
José Jaime Díaz és administrador d'empreses amb especialització en gerència estratègica per a serveis hotelers i turístics de la Universidad Externado de Colombia, especialista en docència universitària de la Universidad Piloto de Colombia. En l'actualitat és gerent de Servicios de Esparcimiento a la Caja de Compensación Familiar COMFENALCO Antioquia (Colombia) (Colòmbia). Té més de trenta anys d'experiència en el sector del turisme de les Cajas de Compensación Familiar, liderant el disseny, implementació i operació de projectes turístics, sistemes de qualitat i sostenibilitat turística, consultor per a la construcció de plans de desenvolupament turístic, docent universitari i investigador per a la planificació de destinacions turístiques.
Pilar (Pitu) Espeso-Molinero és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Valladolid (UVA), Màster en Gestió Turística per la Universitat de Nova York (NYU) i Doctora en Planificació i Direcció del turisme per la Universitat d'Alacant (UA). En l'actualitat és membre de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques (IUIT) de la Universitat d'Alacant, on és a més docent i Coordinadora de l'Àrea d'Antropologia Social. Les seves investigacions se centren en l'estudi del turisme com a eina de desenvolupament econòmic, social i cultural, amb una perspectiva participativa i decolonial. Ha desenvolupat investigacions amb treball col·laboratiu entre els lacandons, poble originari de sud-est de Mèxic i altres grups tradicionalment marginats. Entre les seves publicacions destaquen els seus treballs sobre turisme indígena, turisme social i turisme cultural.
Verónica Gómez és directora d'ISTO Américas. El 2005 es va vincular a la seu a Montreal, Canadà, de l'Organització Internacional de Turisme Social com a coordinadora del programa destinat als joves "Per una joventut ciutadana en turisme". L'agost de 2006 assumeix el càrrec de directora de la Secretaria per a les Amèriques. Entre 2009 i 2014, dirigeix també la Youth Travel Foundation, un programa que afavoreix l'accés als viatges per a joves de 15 a 35 anys al Canadà.
Marcelo Vilela d'Almeida és llicenciat en Turisme, especialista en Planificació i Màrqueting Turístic, Mestre i Doctor en Ciències de la Comunicació. Docent-investigador de la Llicenciatura en Oci i Turisme i de el Programa de Postgrau (Mestratge i Doctorat) en Canvi Social i Participació Política de l'Escola d'Arts, Ciències i Humanitats (EACH) de la Universitat de São Paulo (USP). Membre de l'Aliança per a la Formació i Investigació en Turisme Social i Solidari de l'Organització Internacional de Turisme Social (OITS).
Ernest Cañada és fundador i coordinador d'Alba Sud des de l'any 2008. Doctor en Geografia i Història per la Universitat de les Illes Balears. Col·labora com a docent en diverses universitats d'Espanya i França. Entre les seves línies d'investigació destaca l'anàlisi de propostes postcapitalistes de desenvolupament turístic.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »