05-11-2010
ACOFOP denuncia l'assassinat d'un líder comunitari per conservar la Reserva de la Biosfera Maya
Reproduïm el comunicat de l'Associació de Comunitats Forestals de Petén, Guatemala, davant l'assassinat de David Salguero. Acompanyem la nota amb unes paraules d’Ileana Gómez, coordinadora pro-tempore de Fundación PRISMA, per contextualitzar els fets.
Des d’ALBA SUD volem mostrar el nostre condol a la família de David Salguero, així com als companys i companyes de AFICC i ACOFOP. El seu assassinat i l’expulsió de la comunitat dels seus familiars a causa del clima d’amenaces no pot quedar en la impunitat.
Un nou màrtir de la lluita comunitària i ambiental, per Ileana Gómez (Fundación PRISMA)
Amb molta preocupació hem sabut de l'assassinat del jove líder comunitari David Salguero, de l’Asociación Forestal Integral Cruce a la Colorada (AFICC), membre de l'Associació de Comunitats Forestals de Petén, ACOFOP, les quals gestionen aproximadament unes 500 Ha. de bosc dins de la Reserva de Biósfera Maya o RBM.
Aquesta mort ocorre en un delicat context dins de la RBM, a partir d'una major presència de l'Exèrcit de Guatemala que busca incrementar el control de la zona protegida, específicament dels parcs nacionals com Laguna del Tigre, àrea limítrof amb la concessió forestal que gestiona l’AFICC. Però durant anys han estat les concessions forestals comunitàries organitzades en ACOFOP, les que han garantit el control i gestió planificada de l'explotació forestal en bona part de la RBM. Les concessions comunitàries inverteixen un bon percentatge dels seus ingressos en la vigilància i patrullatge per evitar invasions, la caça furtiva o els saquejos, així com en la prevenció de riscos com els incendis forestals.
Les comunitats forestals han sabut convertir la gestió del bosc en un mitjà de vida i al mateix temps això ha garantit la conservació de la biodiversitat del bosc. En canvi els parcs nacionals s'enfronten amb un seriós procés de deteriorament i ingovernabilitat. L'Estat no ha pogut construir una figura que fos capaç de garantir la conservació per la conservació. Parcs nacionals com Laguna del Tigre han estat escenari d'invasions de pobladors sense terra, extensió d'àrees il.legals per a ramaderia, a més d'haver-se convertit en corredors il•lícits per al trànsit de mercaderies il.legals o persones indocumentades.
Recentment arran de la renovació de contractes petroliers el govern d'Alvaro Colom ha reorganitzat la seva estratègia territorial al Petén. Davant la depredació dels parcs nacionals s'han implementat mesures com l'increment de la presència de l'exèrcit i la formació dels Centres d'Operació conjunta i Batallons Verds. Amb aquesta estratègia es pretén recuperar la governabilitat de la zona. Per mitjà de la presència de l'exèrcit s'han efectuat desallotjaments d'assentaments il.legals, però també de milers de caps de bestiar.
Aquestes mesures però estan lluny de ser solucions efectives per a la recuperació de la fragmentada governabilitat del Petén, com ho demostra l'assassinat de David Salguero; en canvi sembla que estan movent les forces fosques que segueixen exercint el poder i ho demostren amb aquest tipus d'accions. En el passat ja han succeït fets semblants que no han estat resolts, els comunitaris no han de seguir sent els màrtirs dels seus propis esforços per gestionar de forma sostenible i equitativa la cobdiciada selva maia. Aquest cop els esforços comunitaris no poden quedar en la impunitat i si el govern realment s'ha compromès amb la recuperació de la governabilitat del Petén hauria de comprometre's també amb la justícia davant d'aquest assassinat.
Comunicat d’ACOFOP:
La Asociación de Comunidades Forestales de Petén (ACOFOP) se encuentra consternada por el Asesinato de líder comunitario David Salguero de la comunidad Cruce a la Colorada, San Andrés, Peten.
David Salguero, con 31 años de edad, era uno de los lideres jóvenes fundadores de la Asociación Forestal Integral Cruce a la Colorada (AFICC), con mentalidad positiva, con mucho empeño y dedicación al trabajo de su organización, esa dedicación lo llevo a ser electo como coordinador de la comisión de control y vigilancia de la Asociación, organización concesionaria del municipio de San Andrés, Petén.
Su trabajo se enfocaba en mantener fuera de la concesión, las fuertes presiones externas, de los invasores ilegales y de los intereses mezquinos por apropiarse de tierras de personas con mucho poder económico que han carcomido la RBM como si se tratara de un cáncer que está acabando con los bosques peteneros.
David, deja en la orfandad a cuatro niños y una emprendedora mujer que hoy deberá asumir el manejo del hogar, un hogar nuevo pues debido a las amenazas de muerte a todos los miembros de la familia Salguero han tenido que dejar todo atrás, su hogar, sus tierras y su vida, dejando más de 15 años de trabajo e ir a otro lugar a empezar todo de nuevo. Un final desafortunado e injusto, que ninguna familia de un líder emprendedor que dio su vida por el beneficio de su comunidad, debería sufrir, sin embargo la realidad se sobrepone a los deseos.
El salón de reuniones de ACOFOP ha sido escenario de innumerables actividades, reuniones de juntas directivas, discusiones importantes para el proceso con entidades de gobierno y otras instituciones, pero esta vez se encuentra de luto, nos hemos reunido la tarde y noche del domingo 31 de octubre para despedir a uno de los jóvenes lideres de este proceso, un defensor de su organización comunitaria, David Salguero.
No es secreto para nadie que esta aldea es un área delicada en cuanto a amenazas se refiere, pero esta vez se ha sobrepasado la línea del respeto y la comunicación para dar paso a la irracionalidad que costó la vida de David. La ACOFOP está profundamente dolida por esta perdida, pues David, como muchos otros comunitarios, es parte de esta familia que lucha incansablemente por los derechos comunitarios y la justicia social.
La familia Salguero y la Asociación de Comunidades Forestales de Petén, han exigido a las autoridades que este brutal asesinato no quede en la impunidad, mucho dependerá de que acciones harán las autoridades para al fin lograr la gobernabilidad en esa zona, que se ha caracterizado por estar colmada de conflictos sociales en donde las tierras han sido el punto central.
No descansaremos en nuestra lucha por tener comunidades organizadas que prosperen en pos del trabajo, como lo habría hecho David. ACOFOP como organización que ha estado presente desde el comienzo de la organización comunitaria del Cruce a la Colorada, seguirá brindando el apoyo necesario para fortalecer el proceso y de paso reafirmar el compromiso que tiene con su gente.
Defendemos la reserva para garantizar nuestro futuro respetando nuestra tradición, nuestras costumbres, nuestra manera de vivir en la selva..."
Chico Mendes
Notícies Recents
-
Co'ox Mayab. Escenari d'aprenentatges
Notícies Generals | 20-12-2024 -
Brasil acull la Primera Trobada Iberoamericana sobre turisme comunitari, cultura viva i patrimoni rural
Notícies Generals | 19-12-2024 -
Turisme comunitari: desafiaments i resistències
Notícies Generals | 17-12-2024 -
On el turisme i la memòria es toquen. Experiències i propostes per a un turisme memorial a Barcelona
Notícies Generals | 12-12-2024 -
Barrio Padre Carlos Mugica, ex villa 31: les polítiques públiques obren camí al turisme
Notícies Generals | 10-12-2024 - | Arxiu de notícies »