Contacte Butlletí

Nova Publicació | Turisme Responsable

26-04-2021

Treball en creuers. De l'ampliació a la intensificació de les jornades laborals

Publiquem un nou informe d’Alba Sud Editorial (núm. 15), elaborat per Angela Teberga, en el que s'estudien les condicions de treball de la tripulació dels creuers, a partir de l’anàlisi de les seves jornades laborals. Presentació en línia el dia 28 d'abril de 2021.


Crèdit Fotografia: Angela Teberga.

L’any 2019 el sector dels creuers va generar més de 500.000 llocs de treball directes al món. No obstant això, es parla molt poc de les condicions laborals a què es veuen sotmeses les tripulacions dels creuers. Aquest informe té com a objectiu estudiar les condicions de treball de la tripulació dels creuers, a partir de l'anàlisi de les seves jornades laborals. L'elecció d'aquesta variable es justifica perquè la literatura internacional és unànime en assenyalar que els torns de treball esgotadors (jornades llargues i intenses) són el modus operandi de la feina en aquests vaixells. En aquesta investigació, es va confirmar que els membres de la tripulació de menor jerarquia funcional (crew) treballen una mitjana d'11,3 hores al dia i 6,97 dies a la setmana. A més, més del 80% dels entrevistats perceben un augment de la intensitat de la feina al llarg del temps. Concloem que, segons l'anàlisi elaborada, els creuers són el laboratori ideal per a l'explotació de la feina en el sector turístic perquè, a més de reproduir els mateixos mecanismes per augmentar els beneficis empresarials, aprofiten les llacunes de la legislació internacional per flexibilitzar la jornada laboral de la tripulació permetent límits màxims de treball (14 hores/dia o 72 hores/setmana).

Es pot descarregar l'informe fent clic aquí.

Angela Teberga és professora de turisme a la Universitat Federal de Tocantins (UFT). Llicenciada en Turisme per la Universitat Federal de São Carlos (UFSCar) i Màster en Turisme per la Universitat de Brasília (UnB). Coordinadora del grup d’estudis Labor Movens – Condições de trabalho no turismo. Investigadora d'Alba Sud, on té un blog amb les seves publicacions, i del Grup d’Estudis i Investigació per al Treball (GEPT / UnB). És especialista en el treball en l’àmbit del turisme a Brasil i en turisme i esclavitud contemporània.

Inclou il·lustracions de Sérgio Lemos. Aviat estarà disponible també en portuguès, anglès i català.

 

ÍNDEX
1. Introducció i objectius
2. Metodologia
3. El treball als creuers
4. Legislació laboral aplicable
5. Extensió de les jornades de treball
6. Intensitat de les jornades de treball
7. Per a (no) concloure
Annex 1. Taula dels principals llocs de treball en els creuers
Annex 2. Exemple de contracte de treball marítim

 

Presentació en línia de l'informe

Per inscriure's feu clic en aquest enllaç.

 

Aquest informe s'ha realitzat en el marc del projecte «Plataforma d'investigació en turisme, drets humans i equitat de gènere sobre Amèrica Llatina» amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) de la convocatòria de subvencions per a projectes d'educació per al desenvolupament, 2019.