Contacte Butlletí

Recursos formatius | Turisme Responsable

29-04-2021

Curs: Turisme, natura i crisi climàtica: arestes d’una cruïlla

Durant el mes d'abril hem realitzat el primer curs en línia de l'any. En tres sessions vam poder analitzar i debatre al voltant d'alguns dels principals debats en la relació entre turisme, natura i crisi climàtica. Compartim ara els vídeos de les presentacions.

El procés de turistificació global ha aguditzat la crisi climàtica, la petjada ecològica i la destrucció d’ecosistemes. Al seu torn, han incrementat les desigualtat i l’empobriment d’àmplies capes socials. L’actual crisi del turisme, a conseqüència de la COVID-19, tot i que ha reduït temporalment la pressió sobre la natura per la reducció de la mobilitat internacional, ha comportat noves amenaces, com la hiperfreqüentació en certs espais naturals que pateixen anys de retallades pressupostàries en les polítiques públiques mediambientals. Però també la segregació en l’accés a aquests recursos per motius de poder adquisitiu i que deriva en un intent d’el·litització de la natura.
 
Aquest curs pretén abordar diferents arestes d’una contradicció creixent entre turisme, natura i crisi climàtica. En la primera sessió s’abordaran les bases que poden ajudar en una anàlisi de la insostenibilitat del model turístic predominant, i que ara es pretén reactivar en perspectiva postpandèmia, així com els fonaments d’una proposta favorable al decreixement. A la segona sessió s’analitzaran críticament diferents formes d’accés als entorns naturals per a un ús turístico-recreatiu i els debats polítics que impliquen. Finalment, a la darrera sessió, plantejada com a taula rodona, activistes ecologistes de diferents indrets analitzaran com els processos de despossessió i els conflictes socioecològics que els acompanyen s’han donat durant aquest darrer any de pandèmia i quines perspectives es poden preveure. 
 

Programa i vídeos de les intervencions: 

Sessió 1 (14/04/2021): Insostenibilitat turística i propostes decreixentistes, amb Ivan Murray (professor de geografia a la UIB i col·laborador d’Alba Sud) i Cati Torres (professora d’economia ecològica a la UIB).

Sessió 2 (21/04/2021): La natura i el seu ús turístico-recreatiu, una relació controvertida, amb Macià Blázquez (professor de geografia a la UIB), Nora Müller (doctoranda en geografia per la UIB) i Robert Fletcher (professor d’antropologia a la Univ. Wageningen). 

Sessió 3 (27/04/2021): Taula rodona: resistències socioecològiques a la turistificació a Mallorca, el litoral espanyol i Costa Rica, amb Margalida Ramis (GOB Mallorca), Pau Alonso-Monasterio (Ecologistas en Acción) i Arturo Silva (Alba Sud). 

 

Este curso está organizado por Alba Sud en el marco del proyecto «Turismo inclusivo, una demanda de Justicia Global», que cuenta con el apoyo del Ayuntamiento de Barcelona - Programa Educación para la Justicia Global (2020). Así mismo, constituye el primer módulo del curso "Perspectivas de transformación del turismo" organizado por Alba Sud y Odela y ofertado a estudiantes de la Facultad de Geografía e Historia de la Universidad de Barcelona (UB), con reconocimiento oficial de créditos. Más información en info@albasud.org.