Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable

10-11-2021

Declaració d’Equality in Tourism i les seves entitats associades sobre igualtat de gènere amb motiu de la COP26.

Des d'Equality in Tourism i les altres empreses i entitats associades, entre elles Alba Sud, ens reunim per construir una declaració centrada en quin paper juga el turisme en el canvi climàtic i quins efectes té sobre les dones.   


Crèdit Fotografia: Equality in Tourism, Olivia Jameson.

Equality in Tourism International i les seves empreses i entitats associades reconeixen que el canvi climàtic amenaça a les dones i té impactes negatius a les seves vides. La pandèmia ha posat en relleu la vulnerabilitat del sector turístic i com això ha afectat amb molta més duresa a les dones. En un context en el qual una transició socioecològica s’ha tornat essencial per salvar al planeta d’una catàstrofe climàtica, ens hem de replantejar el turisme i el lloc de les dones al sector:

  • El model dominant de desenvolupament turístic com una màquina en contant creixement ha de ser qüestionat. El turisme produeix al voltant del 8% del total d’emissions de CO2 en el món i es preveu que augmentin fins a un 4% cada any (Nature Climate Change, 2018). Les dones constitueixen la majoria de la població empobrida en el món i les seves vides habitualment depenen dels recursos naturals, els quals es veuen amenaçats per aquesta crisi. Per aquest motiu, la reorientació del sector és vital per reduir els impactes ambientals i la seva pròpia contribució al canvi climàtic.
  • Invertir temps i esforç en promoure el model turístic prepandèmic ens condemna a més vulnerabilitat. Això afectaria sobretot als sectors més desfavorits, on es troben la majoria de dones. Per assegurar-nos que les veus d’aquestes dones s’inclouen en la presa de decisions importants. Les organitzacions turístiques (públiques i privades) han de garantir la representació igual de dones i homes en els seus comitès d’empresa. Les dones líders i la participació de les dones en les juntes de les empreses fan que les seves companyies siguin més sensibles al medi ambient i que operin d’una forma més sostenible (Kassinis et al., 2016; Shoham et al., 2017).
  • Instem als touroperadors, organitzacions turístiques i sectors de l’allotjament i el transport a garantir que els drets i les necessitats de les dones es reflecteixen en la seva participació en la planificació i desenvolupament d’estratègies per mitigar els impactes del canvi climàtic i reorientar el turisme. Volem que hi hagi un major empoderament econòmic, inclusió i protecció de les seves vides des de la col·laboració i el suport. La COP26 és una oportunitat per reunir-se i corregir les desigualtats que pateixen les dones en el turisme i més enllà. 

 

Aquest article és una traducció del text “Equality in Tourism and Associates COP 26 Declaration” publicat en la pàgina web d’Equality in Tourism el novembre de 2021.