15-11-2021
Turisme i conflictes socioecològics a Amèrica Central
La pandèmia de la COVID-19 ha fet caure el turisme a Amèrica Central. Les perspectives de recuperació topen amb l'experiència prèvia que ha suposat per a moltes comunitats costaneres i rurals. El 29 de novembre vam organitzar una jornada per analitzar la conflictivitat socioecològica associada al turisme a la regió.
Crèdit Fotografia: Instituto de Oceonología de Costa Rica
El pròxim 29 de novembre, Alba Sud organitzem una jornada virtual per analitzar i posar en discussió què va implicar el creixement del turisme a Amèrica Central a partir dels anys noranta des de la perspectiva de les comunitats rurals i costaneres. El desenvolupament turístic va estar fortament associat a processos de despossessió de terra i aigua, la reorganització dels territoris i la destrucció ambiental. L'estudi de la conflictivitat socioecològica que va generar aporta claredat sobre els aspectes menys visibles d'aquest model de desenvolupament.
La pandèmia de la COVID-19, si bé ha reduït dràsticament el flux de turistes internacionals, no sembla haver aturat les inversions i els intents d'acaparament. Les perspectives d'una reactivació turística postpandèmia, que en alguns països pot anar acompanyada per una major pressió empresarial als seus governs, preocupa per les conseqüències que podria tenir per a algunes poblacions. D'altra banda, la crisi política i democràtica que es viu en part de la regió podria actuar contradictòriament en aquest procés de recuperació postpandèmia, i en alguns casos accentuar les dinàmiques de violència contra les comunitats i la impunitat amb la que actuen els seus responsables.
Per obrir el debat públic sobre què va suposar aquest creixement turístic en alguns territoris d’Amèrica Central i què podria implicar un nou cicle d'inversió, acaparament, violència i desplaçament, organitzem una jornada amb la participació d'investigadors i investigadors de la zona.
Hora: 11am a 1pm a San José, Managua o El Salvador / 18 a 20h a Barcelona
Preu: gratuït
Mode: virtual (plataforma Zoom)
Inscripcions: cal registre previ en aquest enllaç
Organitza: Alba Sud
Amb el suport de: Diputació de Barcelona
L'acte començarà amb una exposició de Mario Sánchez (UCA, Nicaragua) sobre els principals enfocaments teòrics per a l'anàlisi dels conflictes socioecològics. Tot seguit, Grettel Navas (ICTA – UAB, Espanya) presentarà les possibilitats de l'Atlas Mundial de Justícia Ambiental (EJatlas) per a l'anàlisi de diferents conflictes socioecològics vistos des d'una nova perspectiva associada a l'activitat turística. Per la seva banda, Arturo Silva (Alba Sud, Costa Rica) caracteritzarà la dinàmica de conflictivitat turística a la província de Guanacaste, Costa Rica, un territori on hi ha hagut una aguda dinàmica d'inversió i resposta comunitària. Catalina Carrillo Vargas i Daniela Segura Campos, investigadores i extensionistes de la Universitat Nacional (UNA) al Programa Interdisciplinari Coster de Costa Rica, explicaran la vulnerabilitat i conflictivitat associada al desenvolupament turístic costaner a Isla Caballo, Costa Rica. Per acabar, Angélica Picado (UAM / Alba Sud, Mèxic) presentarà el cas de la conflictivitat turística a l'illa d'Ometepe, així com els intents d'articular dinàmiques comunitàries d'apropiació de l'activitat turística sota altres formes de gestió.
Conegui millor els nostres panelistes
Mario José Sánchez González és investigador i professor titular de l'Institut Interdisciplinari de Ciències Socials de la Universidad Centroamericana (UCA) de Nicaragua. Les seves línies de recerca principals són els moviments socials, els estudis sobre violència, conflictes i extractivisme miner.
Grettel Navasés investigadora postdoctoral a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves àrees d'interès són justícia ambiental, ecologia política, salut ambiental i conflictes ambientals. Actualment, treballa per al projecte 'ENVJustice', on és part del grup coordinador de l'Atlas Mundial de Justícia Ambiental, EJatlas.
Arturo Silva és llicenciat de la Universitat de Costa Rica. Treballa amb la UNED i Alba Sud. Investiga sobre conflictes ambientals vinculats a desenvolupaments turístics en destinacions costaneres. Darrerament està acompanyant la UCR i la UNED en l'organització de debats legislatius a la província de Guanacaste.
Catalina Carrillo Vargas és psicòloga, consultora i promotora social. Treballa com a extensionista de la Universitat Nacional al Programa Interdisciplinari Costaner. Té experiència com a consultora per a organismes nacionals i internacionals. Ha fet treball de recerca i extensió orientat a la millora de la qualitat de vida de poblacions vulnerabilitzades i en l’àmbit dels drets humans.
Daniela Segura Camposés biòloga tropical especialitzada en la gestió de recursos naturals i desenvolupament comunitari sustentable. Treballa com a extensionista de la Universitat Nacional al Programa Interdisciplinari Costeraner. Té experiència en planificació i coordinació de projectes i esdeveniments científics i culturals. La seva feina s’enfoca en temes d'articulació institucional, diversificació d'activitats complementària a pesca artesanal, turisme rural comunitari i aprenentatge de la vida quotidiana i les seves pràctiques a comunitats costaneres.
Angélica Picado Duarte és estudiant de doctorat a la Universitat Autònoma Metropolitana UAM-MÈXIC, col·laboradora d'Alba Sud i membre de l'Acadèmia Mexicana de Recerca Turística (AMIT).
Modera l'acte Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud i doctor en geografia.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »