01-12-2021
Camins cap a un turisme postcapitalista
Publiquem un nou informe dins de la sèrie Informes en Contrast (núm. 18), escrit per Robert Fletcher, Asunción Blanco-Romero, Macià Blázquez-Salom, Ernest Cañada, Ivan Murray Mas i Filka Sekuloba, en què s'exploren les possibilitats d'organitzar l'activitat turística sota patrons no capitalistes i que contribueixin a una transició socioecològica.
Aquest informe esbossa un nou marc conceptual per explorar les possibilitats d'identificar i potenciar diferents expressions de post-capitalisme en el desenvolupament turístic.
El turisme és una de les indústries més grans del món i, per tant, una poderosa força política i socioeconòmica. Tot i això, al llarg dels anys s'han documentat nombrosos problemes relacionats amb el desenvolupament del turisme convencional sota les lògiques de reproducció del capital, efectes que ara s'han agreujat sobre manera per les repercussions de l'actual pandèmia de la COVID-19. Des de fa temps, les crides al desenvolupament del turisme sostenible intenten resoldre aquests impactes i millorar el rumb del sector.
Tanmateix, aquests postulats tendeixen a continuar promovent el creixement continu com a base del desenvolupament de la indústria turística. D'altra banda, les demandes de "decreixement" suggereixen que el creixement és en si mateix el problema fonamental que cal abordar en el debat sobre la sostenibilitat en el turisme i en altres àmbits. Aquesta crítica afirma que el creixement incessant és intrínsec al desenvolupament capitalista i, per tant, al paper del turisme com una de les formes principals d'expansió capitalista global. Per tant, el decreixement turístic requeriria pràctiques post-capitalistes destinades a socialitzar el turisme. Mentre que una part important de la recerca ha explorat com funciona el turisme com a expressió de l'economia política capitalista, fins ara cap investigació ha explorat sistemàticament com podria ser un turisme postcapitalista o com aconseguir-ho.
Basant-nos en la innovadora tipologia d'Eric Olin Wright (2019) per conceptualitzar diferents formes de post-capitalisme com a components d'una estratègia global per erosionar el capitalisme, apliquem aquest marc a una sèrie d'exemples il·lustratius que ens permeten explorar el seu potencial per contribuir a una estratègia anàloga per, de manera similar, "erosionar la turistificació capitalista del turisme".
Aquest informe es publica amb el suport del projecte “Turisme inclusiu, una demanda de justícia global”, executat per Alba Sud amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, convocatòria Justícia Global 2020. També és part del projecte d’I+D+iRTI2018-094844-B-C31 finançat per MCIN/ AEI /10.13039/501100011033/ i por “ERDF A way of making Europe”. Una primera versió d’aquest text, ara ampliada, va ser publicada en anglès per Taylor & Francis Group a Tourism Geographies, disponible en línia a: https://doi.org/10.1080/14616688.2021.1965202”.
Notícies Recents
-
Co'ox Mayab. Escenari d'aprenentatges
Notícies Generals | 20-12-2024 -
Brasil acull la Primera Trobada Iberoamericana sobre turisme comunitari, cultura viva i patrimoni rural
Notícies Generals | 19-12-2024 -
Turisme comunitari: desafiaments i resistències
Notícies Generals | 17-12-2024 -
On el turisme i la memòria es toquen. Experiències i propostes per a un turisme memorial a Barcelona
Notícies Generals | 12-12-2024 -
Barrio Padre Carlos Mugica, ex villa 31: les polítiques públiques obren camí al turisme
Notícies Generals | 10-12-2024 - | Arxiu de notícies »