Contacte Butlletí

Nova Publicació | Turisme Responsable

24-11-2021

Turismes de proximitat, un plural en disputa

Publiquem a través d'Icària editorial un nou llibre en el marc del programa Laboratori de turismes de proximitat, editat per Ernest Cañada i Carla Izcara, amb la participació de catorze investigadores i investigadors. Diversos abordatges teòrics i empírics de les possibilitats i oportunitats d'aquests turismes, però també dels seus límits i contradiccions.


Crèdit Fotografia: Jim Carroll para Unsplash. Portada Icaria.

Les restriccions de caràcter sanitari aplicades durant la pandèmia de la COVID-19 han afectat de ple el turisme. Davant el risc de contagi per coronavirus, es van imposar mesures sanitàries per contenir la seva expansió orientades a reduir la mobilitat i el contacte humà, cosa que altera el funcionament de l'activitat turística. Alhora, diferents expressions de turisme domèstic articulat al voltant de la proximitat han guanyat protagonisme, quan tradicionalment no havien gaudit de visibilitat pública, ni d'atenció acadèmica o de reconeixement suficient en les polítiques públiques, encara que estaven àmpliament esteses com a pràctica social. Les expressions que pot adoptar un turisme articulat al voltant dels mercats de proximitat poden ser molt àmplies, subjectes alhora a múltiples contradiccions i disputes. Més que una alternativa en si mateixos, els turismes de proximitat expressen un terreny de confrontació que es veu encreuat per múltiples interessos contradictoris. El que està en joc en aquesta controvèrsia és la restricció o ampliació dels drets d'àmplies majories amb relació a un turisme que pot veure reforçada la seva orientació més excloent o bé expressar-se en termes de més equitat, inclusió i sostenibilitat.

Referència: Cañada, E. e Izcara, C. (ed.). Turismos de proximidad, un plural en disputa. Barcelona: Icaria Editorial.
Més informació i comandes a la Web d'Icaria Editorial.

Índex

Transformar el turisme des de la proximitat | Ernest Cañada i Carla Izcara

Turisme postpandèmia: temps d'incertesa i de desigualtat | Ivan Murray i Ernest Cañada

El turisme de proximitat, un pas cap a la transició ecològica? | Inma Díaz-Soria

Domesticar el turisme. La proximitat, la millor vacuna | Assumpció Blanc i Macià Blázquez-Salom

Transformació de destinacions turístiques litorals internacionals a un turisme de proximitat considerant la transició ecològica | Enrique Navarro, Yolanda Romero i José María Romero

Turisme Domèstic de Diàspora: més enllà del Turisme Rural | Jordi Gascón

La conquesta de diumenge. Un elogi a l'oci popular | Sergio Yanes

Staycation: una manera d'entendre el turisme de proximitat? | Carla Izcara i Ernest Cañada

Turisme social, una alternativa en debat | Èrica Schenkel i Ernest Cañada

Ecoturisme de proximitat: el gir convivencial | Nora Müller, Macià Blázquez-Salom i Robert Fletcher

Agroturisme: Turisme i món rural, un binomi possible? | Carla Izcara

Slow tourism: a poc a poc, més a prop, de manera conscient? | Carla Izcara i Ernest Cañada

La recuperació de la memòria històrica i els turismes de proximitat | Carla Izcara

Mutantur: passejades recreatives pensades per i per a persones sense llar a Buenos Aires | Érica Schenkel

 

Aquest llibre és una iniciativa d'Alba Sud en el marc dels projectes «Laboratori de turismes de proximitat», amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona – Barcelona Activa – Programa Impulsem el que Fas (2020) i finançament de la taxa turística, «Plataforma de recerca en turisme, drets humans i equitat de gènere» desenvolupat per Alba Sud amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) (convocatòria 2019). També ha rebut el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, el Ministeri de Ciència i Innovació i l'Agència Estatal de Recerca al projecte Overtourism in Spanish Coastal Destinations. Tourism Degrowth Strategies" (RTI2018-094844-B-C31).