Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable | El Salvador

13-10-2022

Vàlvules verdes: parcs urbans en l'Àrea Metropolitana de San Salvador

Publiquem un nou informe sota el segell Alba Sud Editorial, elaborat per Ernest Cañada i Xenia Ortiz, dedicat a l'anàlisi del paper i ús social dels parcs urbans en l'Àrea Metropolitana de San Salvador, El Salvador, a la llum dels debats sobre el turisme de proximitat i la conservació convivencial.
 


Crédito Fotografía: Ernest Cañada | Archivo Alba Sud.

L'objectiu d'aquest informe és analitzar el paper i ús social dels parcs urbans en l'Àrea Metropolitana de San Salvador, El Salvador. Així es pretén també contribuir al debat sobre les polítiques públiques i de cooperació que promouen aquests espais verds dins de les àrees metropolitanes, i en particular als països del Sud.

Podeu descarregar l'informe aquí: Cañada, E. & Ortiz, X. (2022). Válvulas verdes. Parques urbanos en el Área Metropolitana de San Salvador. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contraste, 20.

Per les seves dimensions geogràfiques, més petites en comparació amb les grans metròpolis llatinoamericanes, l'Àrea Metropolitana de San Salvador (AMSS) permet analitzar temàtiques de caràcter global amb major facilitat. S'han seleccionat quatre parcs situats dins de l'AMSS: Parc Bicentenari, Parc Cuscatlán, Jardí Botànic i Ecoparc L'Espino.

La recerca té un caràcter exploratori, a partir de quatre casos i la seva anàlisi comparada, i està basada en fonts qualitatives: revisió documental; entrevistes semiestructurades en profunditat a vint persones relacionades amb la gestió i l'ús de cadascun d'aquests parcs; i, finalment, treball d'observació etnogràfica realitzada durant el mes de febrer de 2022, que va quedar plasmada en un diari de camp, realitzada en cadascun dels parcs en diferents dies de la setmana i horaris, amb la finalitat d'identificar diferents usos i dinàmiques socials.

Així mateix, s'analitzen els principals desafiaments que enfronten les autoritats públiques i la població salvadorenca per a ampliar l'accés a parcs urbans de proximitat, amb seguretat i en bon estat i, al seu torn, superar els biaixos de classe i de gènere que s'identifiquen en la seva disponibilitat i ús. Finalment, es posen en discussió els diferents models de gestió que poden orientar la política pública en relació amb la infraestructura verda en aquest context.

Aquest informe es pública en el marc del projecte “Espais públics de caràcter natural en contextos urbans desfavorits. Aprenentatges de l'experiència de l'Àrea Metropolitana de San Salvador”, desenvolupat per Alba Sud amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (convocatòria 2020)

Noticias Recientes