Contacte Butlletí

Nova Publicació | Notícies Generals | Costa Rica

31-01-2023

Nou informe: "Reactivació turística i conflictes socioecològics a Guanacaste"

L'augment d'inversions turístiques i immobiliàries a la província de Guanacaste, Costa Rica, ha provocat l'aparició de nous focus de conflicte socioambiental. Aquest informe d'Arturo Silva Lucas és el resultat del seguiment donat a diverses comunitats costaneres durant els darrers tres anys.

L'augment d'inversions turístiques immobiliàries a la província de Guanacaste, Costa Rica, ha provocat l'aparició de nous focus de conflicte socioecològics. Aquest informe és el resultat del seguiment donat a diverses comunitats costaneres durant els darrers tres anys en un context d'intens creixement turístic i residencial després de la pandèmia de la COVID-19. Es presenten els casos de les comunitats de Marbella, San Juanillo, Ostional i Nosara. Comunitats veïnes en la costa sud de la província que porten processos de lluita en defensa d'ecosistemes locals i lluita contra la desposesión de recursos naturals. Aquest informe és una aportació per a entendre com opera el capital turístic i residencial en destinacions pocs transformades, quines amenaces presenta i com és la resposta pública i institucional.
 
Podeu descarregar l'informe fent clic aquí: Silva Lucas, A. (2023). Reactivació turística i conflictes socioecològics a Guanacaste. Barcelona: Alba Sud Editorial, col·lecció Informes en Contrast, núm. 22. 
 
Arturo Silva Lucas és costa-riqueny, llicenciat en sociologia en la Universitat de Costa Rica. Col·labora amb Alba Sud des de l'any 2018, on manté el blog Turismes des de la perifèria. Actualment, cursa el Mestratge en turisme i desenvolupament sostenible de la Universitat Nacional, seu Guanacaste. Està vinculat professionalment amb les regions costaneres de Costa Rica, tant del Pacífic com del Carib, en l'estudi de l'impacte de l'activitat turística en termes socials i ambientals. El seu acostament al tema l'ha portat a treballar al costat d'organitzacions locals i nacionals en la cerca de solucions a conflictes socials i ambientals produïts per desenvolupaments turístics. Entre les seves publicacions es poden citar: Crisis COVID-19 en Costa Rica: un escenario cada vez más complejo” [a E. Cañada & I. Murray (ed.). (2021) #TourismPostCOVID19. Turistificación confinada. Barcelona: Alba Sud Editorial]; “Conflictividad hídrica en Guanacaste como consecuencia del desarrollo turístico: el caso de la comunidad de Sardinal” [a F. Alpízar (ed.). Acciones Colectivas y Contiendas Políticas por el Agua en Costa Rica. San José: PNUD-CIEP].
 

Aquest informe es publica en el marc del projecte “Plataforma de recerca en turisme, drets humans i equitat de gènere sobre Amèrica Llatina. 2a Fase”, executat per Alba Sud amb el suport de l'ACCD (convocatòria 2020).