Contacto Boletín

Formació | Turismo Responsable

14-03-2023

El rerapaís del desenvolupament turístic. Un diàleg a partir de l'experiència de la Península de Yucatán

Dimecres 29 de març tornen els seminaris en línia d'Alba Sud. En aquesta ocasió, parlarem del rerapaís del desenvolupament turístic a partir de l'experiència de la península de Yucatán, a Mèxic, amb Samuel Jouault, Matilde Córdoba i Bianet Castellanos.


Crédito Fotografía: Ilustración de Teresa Irene Barrera.

El concepte de rerapaís està relacionat amb les nocions d'interior, marge, perifèria i fa referència a una regió terra endins. El fem servir per a definir aquells territoris on s'originen els recursos, els materials i els símbols que són usats i apropiats pel turisme com a elements clau per al desenvolupament de l'activitat. No obstant això, paradoxalment, són espais negats o apropiats parcialment, reinterpretats o representats a través de l'acció turística.

Donada la seva importància, en aquest seminari volem discutir sobre aquest concepte i la seva potencialitat en els estudis crítics en turisme a partir del cas de la Península de Yucatán, el rerapaís de pols turístics globals tan importants com Cancun i Riviera Maia, a Mèxic. Ho parlarem amb tres persones que han investigat i publicat recentment llibres sobre les dinàmiques socioeconòmiques d'aquest territori: Samuel Jouault (Univ. Autònoma de Yucatán, Mèxic), Matilde Córdoba (Univ. de Califòrnia Sant Diego, els EUA) i Bianet Castellanos (Univ. de Minnesota Twin Cities, els EUA). La dinàmica de la sessió, moderada per Ernest Cañada (Alba Sud / UIB), tindrà forma de conserva.

Flyer de Boixader & Go a partir d'una il·lustració de Teresa Irene Barrera. 

Ponents:

Samuel Jouault: Professor i investigador associat a la Facultat de Ciències Antropològiques de la Universitat Autònoma de Yucatán (UADY), investigador associat al Centre d'Estudis Mexicans i Centreamericans i membre de l'equip col·laborador d'Alba Sud. Jouault és Doctor en Geografia per la Universitat d'Angers i durant anys ha estudiat la Península de Yucatán, en concret el rerapaís de Cancun – Riviera Maya. L’any 2021 va publicar el El traspaís de Cancún-Riviera Maya: lugares, actores y dinámicas (Toluca: Universidad Autónoma del Estado de México; Centro de Estudios Mexicanos y Centroamericanos). Podeu llegir a Alba Sud un resum del llibre.

Matilde Córdoba: Professora adjunta i investigadora en la Universitat de Califòrnia Sant Diego, Estat Units. Córdoba és doctora en Antropologia Sociocultural per la Universitat Complutense de Madrid. Després de més d'una dècada de recerca etnogràfica en la península yucateca va publicar l’any 2020 el llibre Stuck with Tourism. Space, Power and Labor in the Contemporary Tucatan (UC Press). Podeu llegir a Alba Sud la ressenya que va fer Clement Marie dit Chirot.

Bianet Castellanos: Professora a la Universitat de Minnesota, Estats Units, i membre del grup d'Estudis Americans. Castellanos és Doctora en Antropologia per la Universitat de Michigan i l’any 2020 va publicar el llibre Indigenous Dispossession: Housing and Maya Indebtedness in Mexico (Stanford University Press), on analitza com les famílies maia donen sentit a les ramificacions culturals, polítiques i legals de les polítiques d'habitatge neoliberals que privilegien el finançament hipotecari sobre la redistribució de la terra.

 

Informacions destacades:

Intervenen: Samuel Jouault (Univ. Autónoma de Yucatán), Matilde Córdoba (Univ. de California San Diego) i Bianet Castellanos (Univ. de Minnesota Twin Cities). Modera: Ernest Cañada (UIB-Alba Sud)
Data: dimecres 29 de març
Horari:
·       19:00 a 20:30 (hora de Barcelona)
·       11:00 a 12:30 (hora a Ciutat de Mèxic)
·       14:00 a 15:30 (hora a Buenos Aires)
·       10:00 a 11:30 (hora a San Diego)
·       12:00 a 13:30 (hora a Minnesota)
Atenció que durant la matinada del 25 al 26 de març es farà un nou canvi d’horari a Europa, a les 2 seran las 3.
Preu: gratuït
Inscripció obligatòria: aquí
Modalitat: virtual (plataforma ZOOM)
Amb el suport de: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) en el marc del projecte “Reactivació turística post-COVID19: alertes contra l’increment de desigualtats globals. 1a Fase” (convocatòria 2021).

 

Noticias Recientes