04-04-2023
Turisme comunitari: obrint perspectives
Organitzem un nou curs virtual dedicat al turisme comunitari els dies 24, 26 i 28 d'abril de 2023. Tres sessions dedicats a compartir experiències i aprenentatges entorn dels vincles entre agricultura i turisme, l'emergència d'un turisme urbà comunitari i nous processos d'articulació.
El turisme comunitari és un component essencial per al manteniment de nombroses economies populars a Amèrica Llatina. Però al seu torn, és també la garantia d'accés a espais de recreació i cultura per a aquests mateixos sectors populars. Per tant, és imprescindible enfortir la formació i l'intercanvi de coneixements per a consolidar la seva oferta. L'any passat ja vam organitzar un primer curs, que podeu recuperar aquí, centrat en els aprenentatges, perspectives, acompanyaments del turisme rural comunitari en un context de recuperació postpandèmia.
En aquesta ocasió, volem obrir perspectives i posar en discussió temàtiques noves o que necessiten ser abordades des d'altres mirades. En concret, en aquest curs, analitzarem el fenomen emergent del turisme urbà comunitari, que es contraposa a l'explotació de la pobresa en forma d’slum tourism, a partir de l’autorganització col·lectiva. També volem repensar les relacions entre agricultura i turisme i analitzar noves sinergies a la llum d'algunes experiències que mostren possibilitats diferents de desenvolupament. Finalment, també volem revisar les formes d'articulació del turisme comunitari entre organitzacions afins i també amb altres sectors. Com en altres ocasions, el nostre curs posa en discussió a persones vinculades a les iniciatives comunitàries amb altres procedents del sector acadèmic i de la gestió pública municipal, amb un enfocament de reflexió i aprenentatge a partir del debat sobre el treball concret.
Programa:
24/04 Primera sessió: turisme urbà comunitari
- Francelías Lancheros, representant de la Casa de la Lluvia de Ideas del Alto Fucha, Bogotá.
- Pamela Florencia Friedl, assessora tècnica en turisme de la Unidad de Proyectos Especiales del Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires al Barrio Mugica, ex villa 31 Villa, Buenos Aires, Argentina.
- Marcelo Vilela, docent del Grau en Oci i Turisme i coordinador del postgrau (màster i doctorat) en Canvi Social i Participació Política de la Universitat de São Paulo, Brasil
- Modera: Carla Izcara (Alba Sud)
26/04 Segona sessió: vincles entre agricultura i turisme
- Yendri Suárez, presidenta de l’Asociación de Productores de Altamira (ASOPROLA) i presidenta del Comité de Gestión de la Reserva de Biosfera La Amistad, Costa Rica.
- Sigfredo Benítez, gerent de la Cooperativa Los Pinos, El Salvador.
- Kevin S. Mamani, projecte Haku Wiñay del Fondo de Cooperación para el Desarrollo Social (FONCODES), a Amantani, Perú.
- Modera: Ernest Cañada (Alba Sud)
28/04 Tercera sessió: articulacions del turisme comunitari
- Gloria Dzib Collí, coordinadora general de Co'ox Mayab, integrant de l’Alianza Peninsular para el Turismo Comunitario, Mèxic.
- Aline Bispo, membre de la comissió de coordinació de la Rede Batuc, Salvador, Brasil.
- Rodrigo Fernandez Miranda, codirector del Centro de Estudios de la Economía Social de la Universidad Nacional de Tres de Febrero (UNTREF), codirector de la Carrera de Turismo con Orientación en Economía Solidaria a la UNTREF i membre d’Alba Sud, participant en la Mesa Nacional de Turismo Cooperativo, Mutual y de Base Comunitaria, Argentina.
- Modera: Mariciana Zorzi (Alba Sud)
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »