Contacto Boletín

Formació | Noticias Generales

11-04-2023

El rerepaís del desenvolupament turístic. Un diàleg a partir de l'experiència de la Península de Yucatán

El passat dimecres 29 de març vam reprendre els seminaris en línia d’Alba Sud. En aquesta ocasió, vam parlar del rerepaís del desenvolupament turístic a partir de l’experiència de la península de Yucatán, Mèxic, amb en Samuel Jouault, la Matilde Córdoba i la Bianet Castellanos. Accedeix als vídeos en aquest article. 


Crédito Fotografía: Flyer elaborado por Boixader & Go

El concepte de rerepaís està relacionat amb les nocions d'interior, marge, perifèria i fa referència a una regió terra endins. El fem servir per a definir aquells territoris on s'originen els recursos, els materials i els símbols que són usats i apropiats pel turisme com a elements clau per al desenvolupament de l'activitat. No obstant això, paradoxalment, són espais negats o apropiats parcialment, reinterpretats o representats a través de l'acció turística.

Donada la seva importància, en aquest seminari vam discutir sobre aquest concepte i la seva potencialitat en els estudis crítics en turisme a partir del cas de la Península de Yucatán, el rerepaís de pols turístics globals tan importants com Cancún i Rivera Maia, a Mèxic. Vam conversar amb tres persones que han investigat i publicat recentment llibres sobre les dinàmiques socioeconòmiques d'aquest territori: Samuel Jouault (Univ. Autònoma de Yucatán, Mèxic), Matilde Córdoba (Univ. de Califòrnia Sant Diego, els EUA) i Bianet Castellanos (Univ. de Minnesota Twin Cities, els EUA).

 

La dinàmica de la sessió, moderada per Ernest Cañada (Alba Sud / UIB), va tenir forma de conversa i es va estructurar en base a les següents preguntes:

  • Com entenem el concepte de rerepaís? Què podria aportar aquest concepte a la comprensió de les dinàmiques turístiques ?
  • Quines són les característiques del rerepaís que es configura a la península de Yucatán, vinculat als pols de desenvolupament turístic de Cancún-Rivera Maya?
  • Quina tipologia de vinculacions en termes de treball es produeixen en aquest rerepaís en relació amb Cancún-Rivera Maya?
  • Com es construeix la relació entre els pobles originaris i el turisme, tant en els seus pols de desenvolupament com en el rerepaís? Quines implicacions té aquesta relació?
  • Com s’estructura una oferta turística directament en els espais del rerepaís i quins reptes implica?
  • En aquest sentit, quin paper juga l’Economia Social i Solidaria a la vertebració d’aquesta oferta?

 

Aquest seminari l’ha organitzat Alba Sud amb el suport de l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) en el marco del projecte “Reactivació turística post-COVID19: alertes contra l’increment de desigualtats globals. 1ª Fase (convocatòria 2021).

 

Noticias Recientes