Contacto Boletín

Nueva Publicación | Noticias Generales

18-05-2023

Nou informe: "Turisme popular: propostes i debats"

Les formes com les classes populars accedeixen i gaudeixen de serveis i espais de turisme i oci han quedat invisibilitzades en la literatura acadèmica. En aquest informe, editat per Ernest Cañada, Jordi Gascón i Claudio Milano, analitzem diverses expressions d'un turisme protagonitzat per sectors populars a partir d'estudis de cas d'Amèrica Llatina i Espanya.

Les formes com les classes populars accedeixen i gaudeixen de serveis i espais de turisme i oci han quedat invisibilitzades en la literatura acadèmica. Els estudis turístics han centrat el seu interès en els serveis dirigits a les classes mitjanes i altes. No obstant això, són sectors socials que també es desplacen amb finalitats recreacionals, en un número molt considerable, i amb repercussions econòmiques, socials i polítiques en els llocs de destinació. En aquest informe analitzem, a partir d'estudis de cas d'Amèrica Llatina i Espanya, quatre d'aquestes expressions d'un turisme protagonitzat per sectors populars: turisme social, turisme i oci creats per i per a sectors populars, turisme i oci autorganizado i, finalment, l'apropiació d'activitats d'oci popular per part del turisme convencional.
 
Aquest informe compta amb les col·laboracions de Raúl H. AsensioErnest CañadaJordi GascónCarla IzcaraClaudio MilanoBeatriz Pérez GalánAndrés PinassiÉrica Schenkel i Sergio Yanes. Es publica en el marc del projecte “Turisme i oci popular: alternatives d’oci autorganitzat” (convocatòria 2017), impulsat per la Xarxa de Consum Solidari i Alba Sud amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, convocatòria general, 2017. L'actual versió és una edició actualitzada i ampliada de la primera publicada en 2018.
 
Es pot descarregar en aquest enllaç
Cañada, E., Gascón, J., Milano, C. (Ed.) (2023). Turismo popular: propuestas y debates. Barcelona: Alba Sud Editorial, colección informes en contraste, núm. 8, 2a edición. 

Índex

1. Presentació, per Ernest Cañada, Jordi Gascón i Claudio Milano

2. Turisme social 
2.1. D'anfitrions a convidats. Programes de turisme social per a indígenes a Cusco, Perú, per Beatriz Pérez Galán
2.2. Turisme sindical: història i actualitat d'un fenemen argentí, per Érica Schenkel
 
3. Formes de turisme i oci creades per i per a sectors populars
3.1. Turistes d'ells mateixos. Territoris de refugi, classes mitjanes emergents i noves formes de turisme rural a Amèrica Llatina, per Raúl H. Asensio i Ernest Cañada
3.2. Fucha resisteix: viatges de barri a Bogotá, per Carla Izcara i Ernest Cañada
 
4. Formes de turisme autorganizat
4.1. Turisme Domèstic de Diàspora: una forma de turisme popular amb conseqüències particulars a la destinació, per Jordi Gascón
4.2. El patrimoni com a lloc de resistència en localitat rurals d'Argentina, per Andrés Pinassi
4.3. Aprenent dels domingueros. Passes cap a un turisme poscapitalista, per Sergio Yanes
 
5. Apropiació de pràctiques populars per al turisme convencional
5.1. Oci popular i turisme: el Festival del Cranc al Delta de Parnaíba (Nordeste de Brasil), per Claudio Milano

Noticias Recientes