Contacte Butlletí

Nova Publicació | Notícies Generals | Espanya

28-09-2023

Turisme i memòries de la Guerra d’Espanya

Publiquem un nou informe de la col·lecció Informes en Contrast (núm. 24), escrit per Ernest Cañada, Carla Izcara i Raül Valls, dedicat a les relacions entre turisme i memòria a partir de l'anàlisi de quatre experiències d'iniciatives memorials a Espanya.


Crèdit Fotografia: Poble Vell de Corbera. Imatge de Carla Izcara.

La relació entre turisme i memòria, i en particular la que reivindica la veritat, justícia i reparació davant els crims d'Estat i les vulneracions de drets humans ha agafat pes en els darrers anys. Les entitats de memòria, tant a Catalunya com a altres indrets d'Espanya, estan abordant aquesta vinculació amb freqüència. En alguns casos ho han buscat elles mateixes, tractant d'arribar a un públic més ampli. En altres, fruit de les dinàmiques de patrimonialització i turistificació, s'hi han vist abocades. Malgrat els riscos i dificultats, som també conscients de les potencialitats que el turisme pot tenir com a pedagogia de la memòria en un marc ampli d’Educació per a la Justícia Global i és per això que hem apostat per aprofundir en la comprensió d'aquesta relació.
 
Podeu descarregar l'infome fent clic en aquest enllaç
 
En aquest informe, després d'una primera interpretació sobre com ha estat la reconstrucció de la memòria democràtica a Espanya, arran del cop d'estat feixista de 1936, la guerra i la dictadura franquista entre 1939 i 1977, destaquem quatre iniciatives memorials que clarament s'han vinculat amb el turisme: l'Asociación Socio Cultural y Club Senderista La Desbandá; dels espais i iniciatives que vinculen la memòria amb el turisme al Delta de l'Ebre; l'Amical d'Antics Guerrillers de Catalunya; i finalment, experiències de demanda de recuperació d'espais icònics de la repressió a Barcelona, com la presó Model o la comissaria de Via Laietana a Barcelona.
 
 
 
 
Continguts:
1. Introducció: turisme i memòria en l’Educació per a la Justícia Global, per Ernest Cañada, Carla Izcara i Raül Valls
2. Memòries de la Guerra d’Espanya: un passat encara present, per Raül Valls i Ernest Cañada 
3. La Desbandá: fer memòria caminant, per Ernest Cañada
4. Delta de l’Ebre: la batalla revisitada, per Carla Izcara i Ernest Cañada
5. Els camins dels maquis a La Garrotxa: memòria, pedagogia i turisme, per Carla Izcara
6. Recuperació d’espais de memòria a Barcelona: la presó Model i la comissaria de Vía Laietana, per Carla Izcara i Raül Valls
 
 
Aquest informe es publica en el marc del projecte “Turisme inclusiu, una demanda de Justícia Global”, executat per Alba Sub amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, convocatòria Justícia Global, 2020.