Contacto Boletín

Presentació informe | Noticias Generales | Cataluña

22-11-2023

Presentació virtual. "Turismes de proximitat: demanda d'una política pública"

Presentem el pròxim dimecres 29 de novembre, en format virtual, un nou informe sobre turismes de proximitat i política pública. Intervindran Ernest Cañada, Carla Izcara i Raül Valls.


Crédito Fotografía: Collserola. Imagen de Carla Izcara.

El treball d’Alba Sud en referència als turismes de proximitat comença en el context de la pandèmia de la COVID-19. El 2020, arreu del món es van dur a terme mesures de control per contenir l’expansió del virus, orientades principalment a reduir la mobilitat i el contacte humà, fet que va afectar de ple l’activitat turística. Amb tot plegat, no ha sigut fins el 2023, tres anys després de la decretació de l’estat d’alarma que no hem pogut parlar d’una recuperació del turisme internacional. Malgrat això, al llarg d’aquests tres anys, diferents expressions de turisme domèstic articulat entorn la proximitat han guanyat protagonisme, quan tradicionalment no havien gaudit de visibilitat pública, ni d’atenció acadèmica o de suficient reconeixement en les polítiques públiques, encara que com a pràctica social estaven àmpliament esteses, sobre tot entre les classes populars.

En aquests tres anys hem consolidat el Laboratori de Turismes de proximitat on hem publicat diversos articles a la nostre Web, un informe i un llibre. També hem organitzat quatre cursos de formació específics sobre aquesta temàtica i hem participat en diversos grups de discussió promovent el debat públic. Així mateix, hem establert un acord de col·laboració entre Alba Sud i l’Institut Universitari d’Investigació d’Intel·ligència i Innovació Turística de la Universitat de Màlaga per a investigar els turismes de proximitat i hem acompanyat a la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) en el plantejament del document “Un nou model de turisme per a Barcelona”. Finalment, arrel de la investigació duta a terme al voltant dels turismes de proximitat, hem continuat l’exploració d’iniciatives de turisme social a Amèrica Llatina, a països com l’Argentina on la política de turisme social s’ha enfortit, al Brasil a partir de l’experiència del SESC Bertioga; als parcs urbans de les àrees metropolitanes d’Amèrica Central, principalment d’El Salvador i Costa Rica; o a la frontera entre Guatemala, Honduras i El Salvador, la regió del Trifino, analitzant polítiques públiques per a enfortir el turisme de proximitat interfronterer. També ens hem iniciat en els camps del turisme i la memòria democràtica aprofundint en les potencialitats i dificultats de d’aquesta relació i hem estès la discussió a altres contextos insulars i llatinoamericans.  

A través d’aquest informe volem donar una passa més i aportar una sèrie de recursos per obrir el debat públic sobre les demandes de polítiques públiques de proximitat en contextos turistificats com el de Barcelona que posin a la població local com a subjecte prioritari d’aquestes actuacions responent a les seves necessitats i drets. Així, en primer lloc, proposem identificar àmbits/eixos de discussió que permetin avançar cap a la formulació d’una política pública en turisme de proximitat per Barcelona i el seu entorn metropolità. I, en segon lloc, pretenem posar a disposició pública un recurs que ens ajudi a obrir un procés de treball col·lectiu interinstitucional, participació acadèmica i societat civil per promoure una política pública de turisme de proximitat.

 

Informació d’interès:
Dia: 29 de novembre del 2023
Hora: 18:00-19:30 (hora BCN)
Intervindran: Ernest Cañada, Carla Izcara i Raül Valls
Inscripcions clicant aquí
Idioma: català
Pròximament, informe disponible a la web d’Alba Sud
 
Aquest informe es publica en el marc del projecte "Laboratori de Turismes de Proximitat. 2a fase", executat per Alba Sud amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, convocatòria 2022. 

Noticias Recientes