Contacte Butlletí

Nova Publicació | Notícies Generals | Catalunya

23-11-2023

Turisme responsable a debat. Reflexions després de la pandèmia de la COVID.19

Publiquem nou informe de la Carla Izcara sobre turisme responsable i com hem de repensar aquest concepte per a contribuir a la transformació d’aquesta activitat en el marc d’una transició socioecològica cada cop més urgent. Disponible de forma gratuïta a la nostra pàgina web.  


Crèdit Fotografia: Il·lustració de Maria Romero García

Aquest 2023 Alba Sud celebra quinze anys de trajectòria. Una de les línies principals de treball ha estat pensar en formes alternatives d'organitzar el turisme davant la insatisfacció i malestar que provoquen els impactes de l'organització hegemònica de l'activitat. L'entitat s'ha especialitzat en l'estudi del turisme rural comunitari o del turisme social (Cañada, 2020; Schenkel, 2019) i més recentment en els turismes de proximitat (Cañada i Izcara, 2021) i el turisme postcapitalista (Fletcher et al., 2021) Tot això, durant molt de temps, va estar sota el paraigua del turisme responsable, entès com a moviment social, tal com van definir Jordi Gascón i Ernest Cañada en el llibre “Viajar a todo tren” publicat el 2005. Així, tant a nivell individual com en grup, Alba Sud ha contribuït a la producció acadèmica sobre el turisme responsable, a més d'haver participat en diferents intents d'organització col·lectiva entre diverses entitats del tercer sector que treballen temes vinculats al turisme, tant a nivell nacional com regional i internacional, com el Fòrum de Turisme Responsable, plataforma d'ONG espanyoles especialitzades en l'activitat turística o Transforming Tourism Initiative a escala global.

Després de tres anys i mig de decretar-se la pandèmia de COVID-19, ens veiem de nou submergits en la voràgine del consum turístic. Per aquesta raó, des d'Alba Sud vam voler fer un document que compilés diferents reflexions al voltant del turisme responsable i, en particular, sobre la seva vigència, per a, d'aquesta manera, repensar el concepte amb l’objectiu de contribuir a la transformació del turisme en el marc d’una transició ecosocial cada cop més urgent

Per a això, hem realitzat deu entrevistes de caràcter exploratori amb diferents actors rellevants del sector de les agències de viatges, ONG, consultoria, moviments socials i acadèmia per a conèixer la seva opinió al voltant del turisme responsable. Paral·lelament, s'ha fet una revisió bibliogràfica de diferents publicacions en castellà i anglès sobre turisme responsable. Finalment, es van organitzar set grups focals per a discutir els arguments més populars entorn de la proposta del turisme responsable.

El resultat és aquest informe on resolem la pregunta de si el turisme responsable ens continua servint per a repensar el turisme en aquest context de múltiples crisis. A més de tres infografies que complementen els continguts de l'informe i una unitat didàctica per a treballar la temàtica a les aules.

Disponible per a descarregar aquí

 

Referències:
Cañada, Ernest (2020). Sesc Bertioga, donde el turismo social construye esperanza. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en contraste, 11. 2a. edición.
Fletcher, Robert., Blanco-Romero, Asunción., Blázquez-Salom, Macià., Cañada, Ernest; Murray Mas, Ivan, Sekuloba, Filka. (2021). Caminos hacia un turismo post-capitalista. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contraste, núm. 18.
Gascón, Jordi & Cañada, Ernest. (2005). Viajar a todo tren: Turismo, desarrollo y sostenibilidad. Barcelona: Icaria.
Schenkel, Erica (2019). Turismo social en América Latina. Aprendizajes de las experiencias regionales. Barcelona: Alba Sud Editorial, colección Informes en Contras, núm. 10.
Aquest informe es publica en el marc del projecte “Reactivació turística post-COVID19: alertes contra l’increment de desigualtats globals”, executat per Alba Sud amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, convocatòria 2021.