Contacto Boletín

Nueva Publicación | Noticias Generales | Cataluña

30-11-2023

Turismes de proximitat: demanda d’una política pública

Publiquem un nou informe elaborat per Ernest Cañada, Carla Izcara i Raül Valls. Centrem l'atenció en com abordar el debat sobre un canvi de polítiques que transformin el sector i es concentrin en la proximitat al servei de grans majories. Inclou video de presentació. 


Crédito Fotografía: Collserola. Imagen de Carla Izcara.

Després de la pandèmia de la COVID-19, a Barcelona s’ha reactivat amb força l’activitat turística i s’ha tornat a impulsar mesures que afavoreixen l’atracció de turisme internacional, al mateix temps que van limitant-se les tímides regulacions que intentaven posar fre a aquest creixement. 
 
En aquest context, constatem també les dificultats d’avançar en polítiques públiques que promoguin un turisme de proximitat. És per això, que amb aquest informe, escrit per Ernest Cañada, Carla Izcara i Raül Valls, ens proposem identificar àmbits de discussió que permetin avançar cap a la formulació d’una política pública en turisme de proximitat per Barcelona i el seu entorn metropolità. Això implica un gir en la conceptualització de les polítiques públiques. Durant dècades, la població local no ha estat tinguda en compte i les polítiques turístiques solament han afavorit els interessos empresarials. Només quan les seves expressions de malestar i protesta s'han elevat les hi ha integrat com a potencials receptors d'un incert retorn social. La nostra aposta per turisme de proximitat suposa que la població local es converteixi en subjecte principal d'aquestes polítiques públiques.
 
Aquest informe es publica en el marc del projecte “Laboratori de Turismes de Proximitat. 2a fase”, executat per Alba Sud amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa - Progama Impulsem el que Fas (convocatòria 2022). 
 
Es pot descarregar gratuïtament en aquest enllaç: 
Cañada, Ernest; Izcara, Carla; Valls, Raül (2023). Turismes de proximitat: demanda d’una política pública. Barcelona: Alba Sud Editorial, col·lecció Informes en Contrast, núm. 23. 
Índex:
1. Introducció
 
2. Metodologia 
 
3. Resultats: propostes de política per a un turisme de proximitat
3.1. Àmbit de decreixement
3.2. Àmbit mobilitat
3.3. Àmbit accés a la natura
3.4. Àmbit construcció d’una oferta de proximitat
3.5. Àmbit Economia Social i Solidària 
3.6. Àmbit treball decent
3.7. Àmbit transversal de gènere 
 
4. Conclusions
 
Referències
 
Convidem també a veure la presentació d'aquest informe per Ernest Cañada, Carla Izcara i Raül Valls
 

Noticias Recientes