Contacte Butlletí

Nova Publicació | Notícies Generals | Catalunya

08-02-2024

Guia per la gestió turística de la xarxa d’espais de memòria

Publiquem un nou informe, en format de guia, on Raül Valls i Gema Martínez Gayo aborden les problemàtiques del turisme de memòria i ens proposen un seguit de bones pràctiques per fer d’aquesta relació una alternativa positiva tant pel turisme com per la memòria democràtica.


Crèdit Fotografia: Greg Montani a Pixabay

El turisme memorial ha esdevingut a Catalunya una alternativa d'oci a mesura que la xarxa d'espais de memòria creixien els darrers anys. El treball constant de les entitats de memòria democràtica per fer visible, en l'espai públic, el record de la història recent ha estat cabdal. Un passat vinculat sobretot a la II República, la guerra i la dictadura franquista. La Generalitat de Catalunya, des de la creació del Memorial Democràtic el 2007 junt amb els ajuntaments i les Diputacions, han mostrat una voluntat política i un interès cada cop més decidit en donar suport i també liderar aquestes iniciatives. Si la intenció inicial d'aquests espais ha estat el caràcter commemoratiu, de rescabalament d'un oblit injust i una voluntat de generar coneixement, el fet de promoure i fer visitable un indret el fa susceptible de manera natural de tenir un ús turístic. Aquí entrem en un terreny relliscós.

Des d'Alba Sud fa tres anys que investiguem sobre la relació entre turisme i memòria, mitjançant la cerca de les potencialitats, però també identificant-ne els riscos. Aquesta guia que presentem va adreçada a ajuntaments, associacions memorialistes, empreses i guies de turisme, la comunitat educativa i a totes aquelles persones interessades en la transmissió de la memòria històrica. Durant la visita a un lloc de memòria portem carregades idees, prejudicis, valors, i com no, també sentiments respecte a un passat amb el qual podem sentir una vinculació emocional. Tot plegat converteix aquests espais en llocs complexos i, de vegades, contradictoris i on cal procedir amb cura. Esperem que aquest treball sigui un suport útil per abordar aquesta complexitat, perquè turisme i memòria s'articulin de forma positiva i que mai l'ús turístic perverteixi l'objectiu memorial.

Aquesta guia didàctica es publica en el marc del projecte "Turisme i memòria democràtica: propostes i límits en la gestió de llocs de memòria", executat per Alba Sud amb el suport del Memorial Democràtic (convocatòria de subvencions 2023). 

Es pot descarregar gratuïtament a través d’aquest enllaç:
Valls, Raül i Martínez-Gayo, Gema (2023). Guia per la gestió turística de la xarxa d’espais de memòria. Barcelona: Alba Sud Editorial, sèrie Informes en Contrast, 29.
Índex destacat
1. Presentació
2. Destinataris i metodologia emprada
3. El turisme i la memòria: potencialitats i riscos
4. Una mica d’història dels espais de memòria a Catalunya
5. Exemples d’espais de la memòria recent a Catalunya
6. Proposta de decàleg i bones pràctiques per la creació i gestió de llocs de memòria
7. Converses amb agents clau del turisme memorial
8. Conclusions