06-03-2011
Cròniques de la Missió Internacional en Drets Humans al Bajo Aguán
Entre finals de febrer i primers de març una Missió Internacional en Drets Humans va recórrer el Bajo Aguán, Hondures, prenent testimoni de la situació de vulneració dels drets humans, Giorgio Trucchi, va acompanyar a aquesta delegació i va realitzar una sèrie de cròniques que reproduïm a continuació.
Del 25 de feber al 4 de març de 2011 una Missió Internacional formada per diverses organitzacions internacionals (Federación Internacional de Derechos Humanos – FIDH; Swiss Interchurch Aid – HEKS; Rel-UITA; Iniciativa de Copenhague para América Central y México – CIFCA; FIAN Internacional; Via Campesina Internacional; MS Dinamarca) i organitzacions de drets humans hondurenyes, va avaluar la situació dels drets humans al Bajo Aguán (Hondures).
Giorgio Truchi, corresponsal de la Rel-UITA a Amèrica Central i col.laborador d'ALBA SUD, va cobrir aquesta missió com a part del compromís de la Rel-UITA amb la defensa dels drets humans a Hondures.
Segons va explicar el mateix Giorgio Trucchi en una nota informativa de presentació de la missió el 23 de febrer, "el procés de despossesió i concentració de terres i la implementació de monocultius, sobretot de palma africana, han socavant el dret a la seguretat alimentària de milers de famílies camperoles del Bajo Aguán, generant una greu situació de violència i repressió. D'acord amb dades presentades per Rel-UITA i FIAN Internacional són 18 els activistes de comunitats camperoles assassinats el 2010. Una situació altament dramàtica que s'emmarca en un context generalitzat i sistemàtic de fustigació, repressió i desallotjament violent, contra les organitzacions camperoles que segueixen exigint l'accés a la terra i una reforma agrària integral."
Citant Claudia Pineda, membre de FIAN Internacional a Hondures, la missió pretenia avaluar la situació dels drets humans a la zona, expressar suport i atenció internacional a les organitzacions camperoles i socials de la regió i donar visibilitat a la situació de drets humans a el Bajo Aguán davant la comunitat internacional. A més preveien fer "un estudi específic del conflicte a la preparació de l'anàlisi preliminar de la Cort Penal Internacional (CPI) sobre Hondures, i portar casos concrets de violació davant la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH)."
A continuació presentem les cròniques que va realitzar Giorgio Truchi durant el seu acompanyament a la Missió Internacional, seguida de diverses galeries fotogràfiques de les zones visitades disponibles al lloc web de la Rel-UITA.
28/02/2008: Bajo Aguán: on la vida no val res
Fotografia: Assentament La Lempira (Rel-UITA - Giorgio Trucchi).
Un escenari de preocupant absència dels més elementals drets es va obrir davant els membres de la Missió Internacional, que també integra la Rel-UITA. El Bajo Aguán, al nord-est del país, és terra de palma africana, terra de ningú.
Impunitat davant la violència i els assassinats sistemàtics i selectius; assetjament judicial, amuntegament, falta d'accés als serveis bàsics, i un total incompliment dels acords signats amb el govern, ha estat el comú denominador en les diferents denúncies presentades per les centenars de famílies camperoles que al Bajo Aguán lluiten per l'accés a la terra i una vida digna.
La Missió integrada per diverses organitzacions nacionals i internacionals va recórrer en aquests primers dies els assentaments del Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA), i es va reunir amb advocats de las víctimes i membres del Movimiento Auténtico Reivindicador de Campesinos del Aguán (MARCA).
La percepció d'una violència i impunitat generalitzada i, alhora, l'esperit reivindicatiu de les persones que es van acostar per brindar els seus testimonis, va acompanyar constantment el treball realitzat pels membres de la Missió.
"Ens estem enfrontant a situacions molt difícils. Signem acords amb el govern i no ens ha complert. No tenim la propietat de la terra, estem vivint en xampes de plàstic i hi ha una gran quantitat de nenes i nens malalts, molts d'ells sense accés a l'educació ", va dir a Sirel, Ricardo Morales, membre de l'assentament La Lempira.
"Som més de 300 famílies i estem sembrant aliments i collint la fruita de la palma africana per sobreviure. Patim una constant repressió per part dels guàrdies privats de Miguel Facussé. Ja després de les 6 de la tarda no podem mobilitzar-nos perquè estem tancats. Ens amenacen, ens apunten amb les seves armes i fan trets per atemorir-nos. No és possible que una sola persona sigui propietària de tota aquesta terra i a nosaltres se'ns vulgui negar el dret de treballar i viure dignament", ha afirmat Morales.
En les paraules de les persones és comú el record de les amenaces, la persecució i els assassinats. Margarita Méndez Ramírez narra amb llàgrimes el moment on un sicari va assassinar al seu marit, José Leonel Guerra, membre del MUCA, davant la mirada atònita de les seves filles.
"Es va aixecar per anar on la seva mare i en sortir al carrer va passar un home amb una moto i li va disparar. El van matar davant les nostres filles. Van mirar-ho tot. Jo vaig córrer però no vaig poder fer res. La nostra quarta filla tenia pocs dies d'haver nascut. Vam presentar la denúncia a la Fiscalia, però ningú li va donar seguiment al cas perquè el culpable pagués per aquest crim. En aquest país no es pot confiar en la justícia", va dir Méndez Ramírez.
Impunitat i assetjament judicial
Segons l'advocat que està donant seguiment als innombrables casos judicials contra els membres del moviment camperol, al Bajo Aguán hi ha una clara situació d'impunitat i assetjament judicial, i un permanent estat d'indefensió.
"S'ha criminalitzat la lluita camperola. Nosaltres hem aconseguit treure de la presó a 80 companys, però hi ha persones que tenen fins a set judicis i actualment són 162 els camperols processats a la zona a partir de gener de 2010".
L'advocat, que va preferir mantenir l'anonimat per motius de seguretat personal, va considerar també que la Fiscalia ha jugat un paper de "punta de llança" dels terratinents, convertint-se en l'apoderat dels productors de palma africana.
"Sobretot a la ciutat de Trujillo són fiscals extremadament agressius, inquisidors, que volen violentar, com sigui, la defensa dels camperols. Aquí el poder judicial i la fiscalia estan jugant un paper de criminalització de la protesta social, són instruments en mans dels agroindustrials", va concloure l'advocat.
En acabar aquesta nota, se'ns va informar que Matias Valle, directiu del MUCA, havia estat empresonat a la Penitenciària Central de Támara per possessió il.legal d'armes.
01/03/2011: Odi contra els camperols al Bajo Aguán
Fotografia: La Missió Internacional a la Comunitat Guadalupe Corney (Rel-UITA - Giorgio Trucchi).
Un recent informe presentat pel MUCA a la Missió Internacional que està avaluant la situació dels drets humans al Bajo Aguán, evidencia un preocupant avanç de la violència contra les organitzacions camperoles i les famílies que les integren. Desenes d'assassinats, agressions, segrestos i intimidacions demostren un odi profund de l'oligarquia productora de palma africana en contra d'aquest sector social organitzat.
"Vam decidir elaborar l'informe Bajo Aguán: massacre, dol i dolor, per demostrar, a nivell nacional i internacional, la sistemàtica violació dels drets humans que hi ha a la zona", va dir a Sirel un directiu del Moviment Unificat Camperol del Aguán (MUCA), que va preferir mantenir l'anonimat.
D'acord amb l'informe serien 18 els camperols membres del MUCA i del Movimiento Campesino del Aguán (MCA) assassinats durant l'últim any. També es detalla la creixent onada de segrestos, detencions il legals, persecucions i persones ferides.
"No ha estat fàcil elaborar aquest document, però creiem que serà molt important per al treball que està realitzant la Missió. També estem assenyalant la responsabilitat dels terratinents i productors palmeros de la zona en aquests delictes. Són ells els que ens reprimeixen a través dels seus guàrdies privades i sicaris, aliats amb la policia i l'exèrcit ", va denunciar el dirigent camperol del MUCA.
Segons les organitzacions camperoles, hi ha una veritable ofensiva d'aquests sectors benestants per mantenir l'hegemonia de les terres i seguir impulsant el monocultiu de la palma africana. El camperolat és una molèstia per als seus plans.
"Necessitem recuperar les terres que ens van ser usurpades i els terratinents responen amb odi i més violació als drets humans. Però no s'adonen que el que estan aconseguint és el sorgiment de més organització i lluita ", va dir Adolfo Creu, directiu del MCA, durant la visita realitzada per la Missió Internacional a la comunitat Guadalupe Carney, municipi de Trujillo.
Segons Cruz, la massacre dels cinc membres del MCA el passat 15 de novembre no va ser casual, sinó part d'una estratègia de terror impulsada pels terratinents, en connivència amb els cossos repressius de l'Estat.
"Ens van assassinar a cinc companys que han deixat vídues i orfes. Ens han tancat, amenaçat i assassinat. Ens han sotmès a un setge mediàtic criminalitzant la nostra lluita. Han provocat greus danys a la nostra economia per obligar-nos a agenollar-nos, però mai han aconseguit desallotjar-nos de les nostres terres. Porteu aquesta informació al món -va continuar el dirigent del MCA- perquè estem seriosament preocupats pel que està passant al Bajo Aguán. Llancem un crit al cel perquè se'ns escolti", ha conclòs.
Malgrat la forta repressió, les organitzacions camperoles van reiterar el seu compromís de lluita. A més, van condemnar la derogació del Decret 18-2008, l'objectiu era solucionar el greu problema de la mora agrària i els greus conflictes que s'han generat arran de la manca d'accés a la terra.
Finalment, van exigir al govern de Porfirio Lobo i a les autoritats de l'Instituto Nacional Agrario (INA), el respecte dels acords signats i la legalització i distribució de les terres que van ser adjudicades per a la reforma agrària.
"Hem anat creixent i conscientitzant. La mort de cada un dels nostres companys ens dóna més força per seguir lluitant. Sabem que en qualsevol moment podem caure, però és un risc que hem de córrer si volem que al Bajo Aguán i en tot el país hi hagi un veritable canvi.
La presència d'aquesta Missió és important -va considerar el dirigent del MUCA-, perquè ens donarà una major credibilitat a nivell internacional i ens ajudarà a trencar el setge mediàtic dels mitjans controlats pels colpistes. És intolerable el que ens estan fent, i ara, més que mai, necessitem que el món sàpiga i condemni aquesta situació", ha conclòs.
01/03/2011: Missió Internacional de Drets Humans es reuneix amb el SITRAIN
Fotografia: La Missió Internacional reunida amb el Sindicato de Trabajadores del Instituto Nacional Agrario (SITRAINA) (Rel-UITA - Giorgio Trucchi).
La Missió Internacional es va reunir amb el Sindicato de Trabajadores del Instituto Nacional Agrario (SITRAINA), afiliat a la UITA, per a rebre la denúncia d'aquesta organització sobre la situació de fustigació i violació dels drets laborals i sindicals per part de la patronal.
A més, els directius del SITRAINA van informar sobre la greu situació de repressió que van viure en els mesos passats, arran de la intervenció i militarització de la institució, amb el suposat objectiu de detectar la presència d'armes i irregularitats administratives, la qual cosa mai es va poder comprovar.
La Missió Internacional va acordar també una trobada amb les autoritats del INA per escoltar les dues parts, però, el cap regional de l'INA en Colom no va assistir a la cita programada.
02/03/2011: El dret a la terra és dret a la vida
Fotografia: La Missió Internacional reunida amb el Movimiento de Mujeres 10 de Junio, municipi d'Esparta, Atlàntida (Rel-UITA - Giorgio Trucchi).
El passat 14 de desembre la Cort Suprema de Justícia d'Hondures (CSJ) va derogar el Decret 1918-2008. Amb aquesta conquesta, les organitzacions camperoles havien aconseguit iniciar una possible solució per el delicat tema de la "mora agrària" (assentaments camperols que ocupen terres sota precarietat legal). La seva derogació, fortament impulsada pels latifundistes, podria agreujar el conflicte agrari al país.
D'acord amb l'informe "Reforma Agrària i Conflicte agrari al Bajo Aguán", elaborat pel director executiu de FIAN Internacional a Hondures, Gilberto Ríos, gairebé la meitat de la població rural hondurenya viu amb ingressos inferiors a 0,5 dòlars diaris, i prop del 25 per cent menys de 25 centaus de dòlar. En aquest sentit, si fem servir com a línia de pobresa el cost de la cistella bàsica, en l'àrea rural s'obté que "2,8 milions d'hondurenys del sector viuen amb un ingrés inferior a la línia de pobresa. Aquest grup representa més del 75 per cent de la població rural", expressa l'informe de Ríos.
La lluita reivindicativa camperola per al dret a l'accés a la terra i a una vida digna va aconseguir un primer avanç amb l'aprovació del Decret 18-2008, amb el qual es van començar a resoldre els conflictes generats per la "Mora Agrària".
La decisió de la CSJ evidència la manca d'interès en trobar una sortida a la greu problemàtica que es viu a la zona rural d'Hondures, i que està provocant un aprofundiment dels conflictes.
Com ha pogut constatar la Missió Internacional -que en aquests dies està avaluant la situació dels drets humans al Bajo Aguán- els conflictes agraris han deixat un preocupant saldo de morts, ferits i perseguits.
"La derogació del Decret 18-2008 va en sentit contrari a la solució de la problemàtica agrària hondurenya perquè impedeix la distribució equitativa dels recursos i per tant, de la superació de la pobresa. A més -continua Ríos al seu informe- , incentiva les preses de terra com a única sortida a la inexistència de polítiques públiques que compleixin amb el mandat constitucional i els convenis internacionals, especialment quan es tracta dels drets econòmics, socials i culturals, que parlen de aspectes tan bàsics per a la dignitat humana".
Acció i reacció
"Davant aquesta injusta decisió de la CSJ, les organitzacions camperoles reaccionem amb mobilitzacions i preses de carreteres. Estem avisant al règim de facto de Porfirio Lobo que no estem d'acord amb aquesta decisió i que la protesta s’intensificarà ", va dir a la Missió Internacional el directiu de la Central Nacional de Trabajadores del Campo (CNTC), Santos Cruz.
Segons Cruz, aquesta decisió ja ha provocat diversos desallotjaments violents i hi ha milers de persones que s'estan quedant sense suport legal, sobre terres que estan en la seva possessió des de fa dècades.
"La gent està fastiguejada i no està disposada a deixar que la desallotgin de les seves terres. Hi haurà preses de carreteres al Bajo Aguán i a tot el país, i la situació pot tornar-se molt difícil. Si la llei ja no ens empara, anem a defensar el que és nostre, costi el que costi. Aquí no es tracta només del Decret -va continuar Cruz- , sinó d'una situació insostenible que vivim els camperols i del nostre dret a la terra.
Els terratinents i productors palmeros estan encenent el foc. És molt probable que en els propers mesos hi hagi mobilitzacions i preses de terres a tot el país ", va concloure el directiu de la CNTC.
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »