Contacto Boletín

Formació | Noticias Generales

22-04-2024

Àrees verdes urbanes a América Latina

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Alba Sud organitzem un espai d'intercanvi d'experiències i diàleg sobre el repte de les polítiques municipals metropolitanes i gestió de les àrees verdes urbanes a Amèrica Llatina.

La configuració metropolitana de grans urbs a Amèrica Llatina ha derivat en múltiples problemàtiques que provoquen la vulneració de drets bàsics. Un aspecte central per a garantir drets i possibilitats de millora de les condicions de vida de la seva població té a veure amb la disponibilitat i accés a infraestructures verdes dins de les ciutats i molt especialment en les grans àrees metropolitanes. No obstant això, com a resultat d'un procés d'accelerada i precària urbanització durant la segona meitat del segle XX, en les grans ciutats llatinoamericanes les àrees verdes són insuficients. A més, la seva importància cada cop és més reconeguda com a forma d'abordar el canvi climàtic. Per altra banda, i de manera cada cop més complexa, la millora d'aquestes àrees també ha contribuït a generar processos de "gentrificació verda".

No obstant la seva rellevància, els reptes de les polítiques municipals metropolitanes i en concret de gestió del parcs urbans de caràcter metropolità, i dels seus models de gestió, no són menors, i ha esdevingut un dels grans temes de l'agenda política i de desenvolupament durant els últims anys. Per això, en aquest seminari, organitzant conjuntament per l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Alba Sud, centre independent de recerca especialitzat en turisme, volem obrir un espai de diàleg i intercanvi entre experiències de política pública i de gestió d'infraestructures verdes en àrees metropolitanes d'Amèrica Llatina.

 

Informació clau:

Data: dijous, 9 de maig de 2024
Horari: 5:00 a 7:00 pm (hora a Barcelona); 8:00 a 11:00 am (hora a Ciudad de México, San José, San Salvador, Ciudad de Guatemala; 10:00 am a 12:00 pm (hora a Medellín)
Preu: gratuït
Plataforma: Zoom
Inscripcions prèvies: en aquest enllaç

 

 

Programa:

17:00 Obertura del seminari, a càrrec de l’AMB i Alba Sud

17:10 Polítiques municipals i metropolitanes d’espais verds

  • Luis Mauricio Vega Ramírez, Director de Desenvolupament Urbà, Municipalitat de San José, Costa Rica.
  • Ingrid Alfaro, Cap de la Unitat Ambiental de COAMSS/OPAMSS, El Salvador.
  • William Alberto Alvarez y Violeta Ramirez Gil, Área Metropolitana del Valle de Aburrá, Medellín, Colombia.
  • Modera: Maria Peix (AMB).

 

18:00 Experiències de gestió d’espais verds urbans

  • Karen Aguilar, Directora desenvolupament institucional, FUNDAECO, Guatemala.
  • Patricio Morera, Director Executiu de la Fundació La Libertad, Costa Rica.
  • Maritza Hernandez Solis, Directora d’infraestructura verda de la Secretaria del Medi Ambient, Govern de la CDMX, Mèxic.
  • Modera: Ernest Cañada (Alba Sud).

Noticias Recientes